Monday, December 31, 2012

31 Disember 2012 : mama Qimy pun nak buat post jugak^^

Tahun 2012

Dapat baby yang comel dan kadang-kadang nakal
dan asyik nak dengan mama je ye! Papa banyak rehat tau..isshhh!

Akhirnya aku dapat juga dengar dari mulut mama dan baba bahasakan diri memasing
...atuk dengan wan (anak sulong gitulah!)

Balik belah mana-mana pun semua orang ceria sangat-sangat
 sebab ada QIMY MAMA hehehe

Hutang-piutang makin nak habis YEAY! har.. har.. har..har..
( err..bolehlah nak start hutang baru boleh bang ?? uitt!! hehehe

Makin dah biasa dengan gaya hidup seorang mama;
tak cukup tido, mama tak cukup tangan nak buat itu ini, masak-memasak,
basuh-membasuh,melayan kerenah anak, kerenah suami haish.., tak sempat pakai bedak make up segala, baju ke ofis kadang2 rotate banyak kali especially yang x payah gosok hahaha!
(harus banyakkan stok baju yang tak payah nak gosok ye next year^^)

Makin dah biasa dengan tangisan, jeritan anak waktu malam saat orang lain
tengah syok kroh..kroh..kroh

Makin dah boleh terima untuk kadangkala tak balik kampung selalu huhu..
It's all about budgeting yang oii..nothing more huhuhu
tabah! tabah!

Makin kuat nilai kesabaran dalam diri setelah bergelar isteri dan mama

Makin kuat mencintai suami lebih-lebih lagi saat melihat dia penat balik bekerja atau
bila nampak dia bersungguh-sungguh melakukan sesuatu untuk keluarganya
sayang abang^^

Bersyukur sangat sebab arwah ibu mertua sempat melihat wajah cucunya sebelum meninggal dunia.
Ralat sangat sebab belum puas nak bermanja dengan ibu mertua. Allah lebih pula menyayanginya.

Begitulah sedikit sebanyak pengakhiran untuk tahun 2012 ni yang aku rasa
sangat manis untuk dikenang.

2013 bakal permulaan untuk sebuah kehidupan yang lebih matang.







   


Friday, December 28, 2012

"Jom Join Segmen Khas Rakan Bloglist Oh Gosip Artis dan Menang RM100"

 
Mood hujung tahun ni rasa seronok je nak join contest-contest yang senang-senang
lagi mudah dan x berpeluh pun nak buat hehehe...
Aritu join Maybank contest kali ni jom ramai-ramai kita join
blog contest sedare ni.
 
Kalau nak join klik je link kat bawah ni
 
 
kat sini semua detail ada. Tak susah just klik-klik je. Hadiah pun boleh tahan mana tahu
ade rezeki Qimy ke kan ^_^ . Terima kasih kawan blog saya Cik Dania sebab bagitahu
contest ni sebab yang mudah-mudah je mama Qimy suka join hahahah.
 
So jangan malu jangan segan join ramai-ramai sambil support blog sedare ni ye.
Siapa yang keeenaaaa!!!
 
 


Thursday, December 27, 2012

Be a Maybank2u Star : JOM KITA JOIN RAMAI-RAMAI SEBELUM 31 DISEMBER NI

Eh korang...buat apa termenung tu...

Korang ni pengguna maybank2u tak?

AKU MEMANG PENGGUNA TEGAR maybank2u ni.

Pastu gak-agak ada contest yang mudah dan senang macam ni kita join jela kan.
Lagipun tujuan aku join contest ni sebab inilah satu cara aku nak appreciate bank yang aku suka sangat dari segi kemudahan onlinenya yang sangat friendly user dan tak peningkan aku malah membantu dan menyenangkan pengurusan masa aku.

Cepat-cepatlah join weh sebelum 31 Disember ni ye. Mama Qimy dah join tau. Nak join korang klik link kat bawah ni ataupun LIKE je FB Page Maybank. Semua maklumat ada kat situ. Boleh tengok all submission sebagai panduan macam mana nak buat. Seronok- seronok je ni. Mana tahu dapat pulak. Kalau dapat haii... rezeki Qimy mama la ni ye. Papa pun nak share dia jugak sebab guna gambar 18sx dia hahaha..Entahla tu ^_^

http://www.facebook.com/Maybank#!/Maybank/app_359143617450883

Kalau nak tengok penyertaan mama Qimy kat FB bolehlah klik kat bawah ni ^_^

http://www.facebook.com/Maybank#!/photo.php?fbid=510142389018595&set=a.168159803216857.41178.168151513217686&type=1&theater

-okie dokie-



Wednesday, December 26, 2012

MELAYU BANGKITLAH ! !

Bukan isu politik disini.

Pagi-pagi lagi tayar motor suami bocor..(hari2 mak giant naik hehehe)
Pagi-pagi lagi dah kena berjalan kaki sampai jumpa workshop motor...penat mak oii!
Pagi-pagi aku dah sarapan makan roti canai pekena teh tarik satu dengan suami (yang ini aku suke^^)
Bestnya pagi ni sebab masuk lambat sikit (ada alasan kukuh takpa hehehe)

Ye Bangsa MELAYU BANGKITLAH!!

Ada lebih kurang 4 kedai motor dekat-dekat dengan petempatan kami ni yang tuan kedainya adalah melayu dan minang (rumpun melayu juga+sesama islam) bestla kan sebab ada banyak kedai baik motor katanya.

Yang SEDIHNYA takda satu pun kedai-kedai motor TOKEY MELAYU ni yang bukak pada jam 8 pagi kecuali ada satu workshop TOKEY CINA ni yang bukak dan kedainya tersergam dengan motor-motor siap disusun dihadapan kedai. CINA PUN TAHU REZEKI PAGI-PAGI ni ada ong!

Lega dan gembiranya tak tahu nak cakap terus je terkam tokey cina tu hahaha.

Kadang-kadang bila jadi macam ni bengang jugak. Kita nak tolong bangsa sendiri  dah kalau ada kedai melayu tu apa salahnya pergi kesitu, tapi bangsa sendiri taknak tolong diri masing-masing. Lepas tu komplen sana komplen sini. Kita geram tokey-tokey cina ni kaya-kaya belaka, pandai bisneslah, pandai buat duitlah tapi bila terjadi situasi begini...kita pun katalah "...patutla orang melayu susah nak maju dan susah nak kaya" huhuhu sedih.

Kalau takdala kedai cina tu tadi alamat berjanggut jugaklah nak tunggu tokey-tokey besar ni bukak kedai-kedai diorang yang rata-rata pukul 10 baru nak bukak pintunya. Waktu tu kau jangan nak marah pulak tokey cina ni dah kumpul untung pagi-pagi time kau buat air liur basi tak habis-habis!

Emosi pagi tadi sedih bercampur geram.
TETAPI tak semua melayu begitu ye!
Walau apapun pagi tadi benar-benar buat aku insaf dan sedar tentang jika kita malas peluang depan mata pun kita susah nak gapai.

So azam tahun baru 2013 ni kita cubalah buang sifat malas dalam diri kita ni..pelan-pelan kayuh...^^

Tuesday, December 18, 2012

PENCUCI PINGGAN MANGKUK SUNLIGHT : BUKAN NAK PROMO

Dah cakap dah kalau jenama pencuci pinggan selain Sunlight
memang x bestla nak basuh pinggan huhuhu...

Papa Qimy tersilap beli. Dia tak tengok brand sebab rupa bentuk dah sama.
Serious kalau guna Sunlight ni cepat je minyak kat pinggan mangkuk kita hilang.
Guna sikit, buih banyak pastu kalau sebotol besar tahan sebulan JIMAT!
Kalau dekat Speedmart dapatla RM5 ringgit lebih.
Kalau di kedai biasa atau supermarket dalam harga RM 6 lebih.

Kalau yang husband beli baru2 ni memangla rege dia RM3++ !!
Tapi tengoklah x sampai dua minggu pakai nak habis dah.
Sekali pakai nah ko...! berpicit-picit ke mangkuk.
Tapi minyak2 degil ni payah betul nak hilang. Tak suka lah!
Disebabkan ini setiap kali nak basuh pinggan aku mesti membebel.
Penat membebel tau. Tak suka! Tak suka!

Sekarang ni baru rasa...baru dapat feel apa yang kakak angkat aku rasa dulu. Dia cakap:

"Kak Ah dulu kalau nak basuh pinggan mesti nak guna Sunlight, kalau takdak Sunlight ku tak mau basuh pinggan2 tu hang tau dak!". "Kak Ah selalu pesan kat bapak, bapak kalau tak beli Sunlight Ah tak mau basuh pinggan hehehe,"..tu dia demand!
- Comel je kak Ah ^^

Masa dengar cerita dia rasa lucu sangat.
Sebab yelah bab pencuci pinggan pun nak jadi isu.
Bila dah berkahwin ni, baru tahu.
Kelakar sangat bila terkenang balik.
Terkena batang hidung sendiri.
Kalau takde Sunlight mogok tak nak cuci pinggan.

Pencuci pinggan cap X ni dah nak habis.
Aku cakapla kat papa Qimy.
Ada ke dia kata aku saje je guna sabun tu banyak2.
Nak bagi cepat habis...ceh! Tak boleh blah hahaha!!
Tapi kan lebih baik kita beli yang mahal sikit. Tahan SEBULAN weh!
 Beli MORAH-MORAH  tapi kena beli berbotol-botol x untung!

Balik kang nak singgah kedai beli SUNLIGHT hehehe.

Inilah dia pencuci pinggan mangkuk
POJAAN HATIKU^^


Wednesday, December 12, 2012

12.02.2012 : PENGALAMAN DAPAT FREE TESTING GIRDLE AND BODY SHAPING ELKEN FULL SET... WOW!

Paling suke yang ini sebab selesa dan terletak elok sesuailah untuk reshape perut dan punggung yang menggeleber ni^^

Untuk badan bulat macam saya ni rasanya elok saya ambil set yang kanan paling atas tu je^^


Oh YA hari ini semua orang ada sesuatu nak dikaitkan dengan tarikh special ni. Ada yang sambut besday, ada yang nikah ada yang kawin dan macam2lah.

Saya pulak dapat pengalaman best hari ini.
FREE TESTING antara produk BODY SHAPING best dari ELKEN.

Tak pernah rasa seselesa ini. Ada pernah beli produk brand **** and set biasa yang ada kat Guardian tapi takde perubahan dan tak best sangat. Saya rasa kalau saya beli set ELKEN ni memang tak rugi dan berbaloi. Serious korang2 semua tak kira yang dah berkahwin atau belum cari agen2 yang boleh bagi korang test free je tak payah bayor jangan risau. Anak dara pun boleh cuba (time nila nak jaga dek oii). Kalau tak tahu nak cari agen yang boleh bagi free fitting bagitahula nanti kita sharelah no akak tu kat korang.

SHARING IS CARING you all!
Suka sangat hari ini sebab dah jumpa produk yang betul2 membantu. Memangla nampak selim melim tadi and tak semput pun macam sesetengah produk.

Insyaallah husband dah bagi greenlight tapi bila boleh beli kena tggu la signal dia hehehe.
Berbelanja kenalah berhemah ye. Kena fikir betul2.

NAK BELI SEBAB:

1. Perut dah muncit especially caesar masa bersalin arritu (serious tembun macam mengandung 4 bulan hehehe)

2. Pakai sekali satu set (ada 4 set tadi korset, long girdle dan segalanya) tak semput pun siap boleh shuffle, bengkok2 badan bersila apa je boleh buat tanpa penat atau macam robot ke.

3. Dah pakai pastu menari ala-ala hip hop pun long girdle macam seluar ni tak gerak sikit pun elok je terletak melekat kat badan.

4. Tak perlu ada cash ratus2 sebab boleh ansuran dengan saluran yang boleh dipercayai dan tak jerat leher korang.

5. Lemak yang ditarik akan ke saluran yang betul contohnya ke breast (so akan nampak montok: ditempat yang betul) dan punggung (so akan nampak elok saiznya, montok dan ditempat yang betul=tidak jatuh ye kawan2)

6. Nak hargai diri sendiri dan suami hehehe. Serious selepas pakai terasa kewanitaan terselah macam dapat emas dan berlian gitu hehehe.

PARA SUAMI JANGAN KOMPLEN JE BELIKAN SATU SET SUDAAHHH!!

SIAL CELAKA LAH KEPADA MAK BAPAK YANG DERA ANAK2

BETUL2 SIAL OK!

MIND MY LANGUAGE!!

Boleh pulak kawan opis bukak link video penderaan kanak2. Walaupun bukan bangsa melayu tetapi india atau cina saya memang tak boleh tengok orang dera kanak2 especially mak bapak sendiri. Apart from race, mereka ni kanak-kanak, bayi apatah lagi. Mana kederat nak melawan kau si bangsat yang dah tua berakal ni! Kau nak ajak bergusti ke nak punch head to toe ke kau gasaklah bergaduh dengan yang sepadan dengan kau bukan jadikan kanak2 mangsa amarah kau. Binatang pun aku tak pernah tengok lagi dia seksa anaknya.Takde hati perut bertuhankan syaitan!!

MINTA MAAF agak kasar sedikit bahasa ni tapi memang dah tak tahan! Serious sejak ada anak ni tak bolehlah dengar tengok lagilah tak boleh kes2 dera ni. Kadang2 malas dah nak baca suratkhabar sebab benda2 macam ni lah.

PALING TAK BOLEH BLAH YANG TOLONG RAKAM TAPI TAK BUAT APA PASTU BUDAK TU DAH TERKULAI SEPARUH NAK MATI ATAUPUN DAH TAKDA BARU KAU SIBUK UPLOAD, SIBUK KECOH2, BARU NAK REPORT. KAU PATUTNYA PERGI BUAT LAPORAN TERUS MANGKUK!
KAU PUN SIAL LAH!

Ya Allah hanya kau yang Maha Mengetahui. Moga aku tak tergolong didalam golongan insan sebegini. Sesungguhnya kanak-kanak itu penghuni syurga, penyejuk mata ibu bapa bukan bebanan atau tempat melepas marah.

Wednesday, December 5, 2012

Kerja Sambilan yang boleh tambah $$$$$$tan

Termenung panjang...
Terfikir macam mana nak tambah pendapatan yang sedia ada ni.
Pening dengan monthly budget yang kadang2 cukup2 je.

Apa yang boleh dibuat ye.
Kalau u all ada idea nak share, kasi tau la..
Tapi saya tak nak la kerja2 tambah DUIT SEGERA tu macam tipu je.

Fikirrrrrr....

Tuesday, December 4, 2012

Kenapa Anak Boleh Jadi Alah kepada Protein Susu Lembu : Pandangan Saya

Qimy mama nak masuk 9 bulan...

PAGI TADI tengah sibuk-sibuk siapkan bubur Qimy, tiba-tiba nak tahu sangat jika Qimy alah pada protein susu lembu, adakah dia juga akan alah kepada protein lain seperti telur. (Kebetulan sedang buat bubur yang dicampur sedikit telur untuk menu hari ini.). Sudah beberapa kali juga Qimy dihidangkan menu yang ada telur tapi tiada respon alahan. Anyway tetap berjaga-jaga.

Saya terlupa nak copy link info yang dibaca pagi tadi tapi nanti kalau jumpa saya akan updatekan. Menurut sumber tersebut, punca bayi terkena alahan antaranya bayi didedahkan dengan sumber susu lembu (FM) terlalu awal kemungkinan faktor anak alah kepadanya.

SAYA TERKENANG sewaktu mula2 Qimy lahir, susu memang tak keluar dan rasa perit di puting. Hari pertama Qimy lahir dia tidur seharian. Keesokannya dia mula hendak menyusu tetapi susu badan masih tak keluar. Orang kata mungkin sebab melahirkan secara caesarean ianya lambat sedikit atau kurang susu. Saya pun percaya kan "kata orang tu" ditambah dengan kerisauan anak lapar dan tak dapat nak menyusu terus je terfikir untuk beri FM pada anak. Tiada fakta sains pun mengatakan kalau Caesar maka susu kurang. BODOHNYA SAYA!

SAYA TERKENANG... mungkin ini juga antara faktor mengapa anak saya tiba-tiba alah kepada susu lembu sedangkan salah silah kami berdua memang tiada alahan tersebut.

Masa Qimy 4 bulan ada cecair seperti hingus pekat di kedua-dua belah telinga Qimy serta kemerahan dan melecet kadang kala berdarah dipelipat di belakang kedua-dua cuping telinga Qimy. Cecair akan keluar lebih banyak seandainya pada masa itu Qimy ambil susu FM. (waktu ini Qimy menyusu badan dan FM jika susu tak keluar) bodohnya saya tidak perasan perubahan ketika itu tapi mujur selepas berjumpa doktor saya stopkan FM sebab baru tahu. You See!! how important you as a mother untuk lihat perubahan2 pada anak, AMBIL TAHU!

Doktor Qimy pernah beritahu saya kemungkinan disebabkan pemakanan saya semasa mengandung yang sangat-sangat suka minum air soya (saya minum yang pekat jenama V-soy you can imagine how rich the soy is) mungkin salah satu faktor anak dalam kandungan alah kepada susu lembu atau mungkin sistem menghadam protein belum cukup matang. SAYA LEGA. Dia kemudian mencadangkan saya untuk mengambil susu FM cow-based yang tertulis HA sebagai ganti dan tidak menggalakkan susu berasaskan soya sebagai percubaan (memandangkan anak sudah tak mahu minum susu badan at the age of 7 month...hancur hati bile mengenangkan huhu..) alhamdulillah badannya boleh menerima. Saya rasa mungkin alahan Qimy berpunca dek kecuaian saya dan kurangnya maklumat tentang penyusuan pada masa itu. Saya rasa sepanjang mengandung saya banyak juga terbaca tentang info penyusuan tetapi entahlah, as a mother when you are in that critical situation your baby crying so badly and you cannot do anything, panic the milk didn't come out..argghhh!!

TAPI SELEPAS PAGI TADI....

SAYA SEPATUTNYA BERSABAR DAN TERUS BUAT APA YANG PATUT SUPAYA SUSU KELUAR. ITULAH YANG SEPATUTNYA. SAYA TAK PATUT KESIANKAN DIA PADA MASA ITU TAPI TERUS MENCUBA. BIAR MENANGIS DULU JANGAN MENANGIS KEMUDIAN. BENDA DAH BERLAKU MENYESAL PUN TAK GUNA. HANYA ALLAH YANG TAHU BETAPA REMUKNYA HATI SAYA.

Maafkan mama Qimy. Qimy dapat menyusu selama 6 bulan sahaja. Kalau tak dek kerana kasihan mama pada masa itu dah tentu Qimy dapat menyusu 2 tahun (impian setiap ibu). Mama akan cuba yang terbaik untuk anak mama. Mama akan beri makanan berkhasiat demi anak mama.

Entry sedih sikit hari ini. Tapi niat saya luahkan supaya every mother that stumble upon this entry can get some important info based on my experience. LANGKAH BERJAGA-JAGA. Saya cuma nak share dan ingatlah sebagai seorang ibu kita harus tahu kesihatan anak kita. Kita kena tahu makanan dia, susu dia, apa yang dia alah, apa kesan itu dan ini. Jangan main sumbat sahaja. AMBIL TAHU!
Cuma nak sedapkan hati saya fikir mungkin ini dugaan Allah. Saya patut bersyukur kerana alahan Qimy tidaklah seteruk orang lain yang terkena eczema, asthma atau yang lebih serius hingga kematian. Saya bersyukur. Saya juga bersyukur sebab doktor Qimy kata, kemungkinan alahan Qimy akan hilang bila umurnya dah setahun sebab alahannya tidak berapa teruk. Itu adalah kemungkinan yang mungkin pasti. Saya hanya mampu terus berdoa kepada Allah. Walau bagaimanapun saya tetap berjaga-jaga itu janji saya.

TAK MAU SEDIH DAH

Panjangnya...
Alhamdulillah Qimy dah pulih sepenuhnya dari cecair dan melecet sebaik sahaja saya tukar kepada susu FM HA (sekarang Qimy minum NAN Hypoallergenic infant formula).
Sebelum tu tukar pada Enfalac A+ sebab nak murah sikit la kononnya dan fikir Enfalac A+ mesti terbaik...malangnya anak terkena demam, batuk dan selsema tak baik-baik. Rupa-rupanya Qimy alah lagi kerana bayi alah susu lembu ni imun sistemnya lemah sikit jadi memang tak boleh tukar pada susu asal walaupun nampak dia dah sembuh sepenuhnya. Kalau pengalaman alahan anak-anak kalian sama seperti saya, mungkin entry ini boleh jadi pengajaran dan panduan insyaallah.





Monday, December 3, 2012

PETUA CGPA MENAIK!!



TIADA PETUA2 MAGIC KAT SINI YE!! SEMUA ATAS USAHA KORANG SENDIRI SEBENARNYA.

Perkara ni mama qimy selalu pesan kat adik2 especially Cik Ena yang baru masuk Uitm aritu.
Benda ni tricky sangat kalau korang leka sikit memang rugi dan terlepaslah peluang kecuali korang punya hotak tu geliga sangat-sangat then oklah.

ALWAYS REMEMBER THIS!!


SEMESTER PERTAMA TAHUN PERTAMA korang kena struggle dik. Usahalah seolah-olah itulah final exam semester terakhir korang. Lepas tu korang nak bersosial ke nak kenal jiran2 sebelah blok ke..nak cari boypren ke silakan dik. Nak melepak sampai tengah malam tak nak tido pun ada orang kisah ke? Tapi itula petuanya. PETUA INILAH SETELAH DIPERSETUJUI OLEH RAKAN2 SEBAYA (TAPI DAH TERLEPAS SENGEH JELAH!)

Nak berjaya memang takde shorcut. So itulah petuanya. Biarlah sem pertama tu orang nak kata kau tak sosial la, tak k-popla, katak bawah tempurunglah. Takpa! Yang penting kau boleh tersenyum meleret sebaik dapat tengok result pertama korang nah kau!! 3.0++ . Masa tulah korang boleh tarik nafas lega sebab bila dah tiga..senag sikit nak kejar CGPA. Kalau mula2 dah 2.0++. Menapaklah korang!! Serious!! korang jadi ahli tetap library pun memang susah nak naik beb! Tapi akak tak ajar ye lepas sem pertama dan dapat result 3 point ko boleh goyang kaki terus-terusan. KE LAUT LA JAWAPNYA.

Ini cuma petua nak buat keje korang jadi lebih mudah. Korang pun belajar dalam tenang, nyaman. Jangan repeatlah mistake2 senior (akak pun termasuklah ni) Bila dah dekat U ni, CGPA is only matter. Korang dah dewasa dah bekerja macam akak ni then you know how matter it is.

SO ADIK-ADIK KAT LUAR SANA!! Kalau rasa berbaloi petua ni ikutlah sebab zaman korang ni competition lagi tinggi. Apatah lagi alam pekerjaan. Zaman korang sekarang ni akak tengok pandai-pandai belaka. Jangan tak sangka besok nak jadi kerani pun diorang nak tengok CGPA kalau korang ni budak degree. Fikir-fikirkanlah ye. Kalau dapat peluang tu buatlah sungguh-sungguh. Peluang sekali sahaja. Peace!






Friday, November 30, 2012

ENTRY MASAK MEMASAK

Seronok tengok blog orang ada je terselit entry masak2.
Tapi bila dah masak dan dah hidang, sibuk sendukkan nasi,
sibuk tuang air langsung lupa nak snap gambar.

Maybe 2013 menjelma barulah ada entry masak-masak ^_^
Ehhh...dah hampir nak masuk 2013 kan?
Pejam celik, celik pejam..pantasnye masa berlalu..!

Thursday, November 22, 2012

MITSUBISHI MIRAGE MICROSITE WOW!!

SMALL IS MORE!!  

Need i say more.
Really handsome and sleek on its own.


Pakcik sebelah rumah  :  Mirror! mirror! on the wall which one is the best of them all?
Cermin rumah dia        :  Beyond the one in your garage also the one next to yours (uhuks!uhuks!),
                                        New Mirage THE LATEST you should WOW!
Pakcik sebelah rumah  :  How dare you mirror, I should trade you now! Hahaha.
Cermin rumah dia        :  Well if that is what you wish, i'm really really happy, for i can't stand no
                                         more your smelly feet. Chit!!
Pakcik sebelah rumah  :  Bedebah punya mirror!!


(hahaha...dah mengarut aku ni sejak2 Qimy kat rumah nenek die huh!)



Friday, November 16, 2012

CHECKLIST NAK MASUK U (VERSI MAMA AQIMY)

Alhamdulillah, ada gak rezeki adik aku yang ke-7 si cik ena nak masuk U. Dia ni budak Science tapi dah penat nak amik 4 serangkai tu last2 course accaount jadi pilihan. 2 kali merayu last2 kali ke dua dapatla tawaran buat Diploma Account kat Uitm Alor Gajah. Aku ni dah masuk alam mak mak dah tak ingat dah rasanya camne nak masuk U apa nak buat , apa nak prepare, so kat sini sambil2 refresh untuk si adik bolehla sesapa nak buat guide pada list aku yang tak seberapa ni kan. Actually aku taknak dia repeat benda2 mistake yang aku buat mase memula masuk dulu (berat ko nak mengangkat segala barang naik tingkat 4 xde lif plak tu aduhai)..hehehe those days!

Okla tak nak buang masa jom tengok list.

Dokumen nak bawak

  1. Borang yang perlu diisi.
  2. Borang daftar kat online diprintkan. (Buatla 2 copy incase nk guna)
  3. IC Buatla 5 copy
  4. Sijil2 asal DAN salinan2nya (buatla 5 copy jugak setiap satu-senang nanti xdela sebok nk potostat). Kalau boleh sume set sijil2 tu dah disahkan oleh guru besar atau ketua kampung.
  5. Medical check up
  6. Buku Bank (buat la salinan 2 copy kotla nak guna-muke depan jela xkan satu buku kot hehehe)
  7. Slip Bank draf ke hapa ke (sebab biasa yuran kena bayar kat bank dulu)Bukti pembayaranla.
  8. File Folder untuk pudatkan sume2 dokumen tadi, senang sume in one place tapi janganlah cuai sangat ko sedey sedeykan, pudatkan sume dalam beg cari beg tote ke beg panjang ke, jgn beg balik kampung sudahler (malu ayong nak jalan sebelah hahahaha). Apa lagi?? NEXT!!

Peralatan nak bawak

  1. Toiletries (Sabun mandi-bawak yg shower foam je senang, berus gigi, ubat gigi, syampu, deodorant, bedak, facial wash etc,etc.-nasihat aku kalau kita nak budget yela nak masuk U ni pakai byk duit jd kat sini kita dah boleh berjimat; belilah yang kecil2 je murah sebab kt sana nti ada je koperasi boleh beli kat situ, murah dan tak berat beg.
  2. gayung/cebok mandi, baldi biasa 1, berus basuh kain, hanger baju, penyapu, (yang ni optional xwajib sebab kt koperasi die pun ade jual. Tapi klu mls2 nk fikir beli jela siap2, beli yg wajib2 je dulu.)
  3. Seterika (yang ni WAJIB).
  4. Atas dasar2 keselamatan benda ni x wajib tapi bawak jela incase kan; wayar extension.
  5. Eletrik kettle/jug (xwajib tp klau ade ok sb kat hostel kengkadg ade water filter yang sejuk panas tu.
  6. Bantal sebijik +bantal busuk eh! ad ke hehehe. Selimut satu udahler.
  7. Sepasang Selipar jepun- WAJIB senang nk g tandas mandi.
  8. Alat makan-recommended cari yang ala2 mug stainlessteel bertutup tu tapi besar sikit dari mug, yang ini senang kalau2 nak masak maggie ke so 2 in 1.Pinggan sebijik, sudu & garfu.( sume ni xwajib kalau korang memang bergantung penuh pada prinsip "BELI BUNGKUS JE UDAH!")
  9. Stok makanan untuk nak masuk ni beli yang wajib jela macam 3 in 1 dengan biskut maggie cup 1-2 dahle. Simple2 je sb kat sana pun ada koperasi/kedai untuk korang beli. (yang ni xwajib sgt pun sebab korang sebok orientasi pastu U kasi ko makan 5-6 kali sehari tuh! Balik bilik penat tido je kesudahannya.Nak2nya si cik ena yang berdiet memanjang tuh.Haram die nak cekik malam.
Dah kot list yang ni, NEXT!

Pakaian nak bawak

  1. Pakaian wajib masa orientasi (ikut U la, kalau Uitm ni die suh bawak baju kurung putih dengan kain hitam. Kalau baju sekolah elok lagi gunala balik apa salahnye tak payah membazir. Pastu riki-rikila kakak2 korang yang ade baju kurung kain hitam yang diorang tak pakai sebab baju tang ketiak terkoyak kan hehehe.Macam aku, aku memang ade kain hitam nk bagi dia. JIMAT!
  2. Baju kurung kalau dok Alor Gajah tu bawakla banyk sikit cam 10 ke 15 lai ke (cam banyak je, macam x balik2 pastu kan). Kalau aku dulu umah aku kat Banting kampus kat Gombak, tiap2 minggu balik, so takpayahla bwak baju krung byk, bawak sikit2 (xde keje cari keje hehehe).Lagi pun baju kurung xbyk masa tu so buat baju baru sikit2la.
  3. Tracksuit bawakla dua.
  4. Jeans dua
  5. Blouse dua (optional)
  6. Tshirt 3 (1 panjang-2lengan pendek)+inner incase kena cover the aurah kan.
  7. Baju tido/baju kelawar
  8. Telekung+sejadah
  9. Tudung aneka corak warna bawkla 10 lai ke.
  10. Towel badan/muka
  11. Kasut hitam (flat ok)+stokin
  12. Kasut sukan.
  13. Beg nak pg kuliah.(xwajib pun sebab ade beg subsidi U bagi tapi ade cop orientasi la^^ kalau bebudak lelaki ni tak malu sikit die belasah je pakai gi kuliah sampai lunyai hehehe) 
  14. Update: Lupa nak pesan, barangan dalaman make sure cukup stoknye^^ yang tula yang kacamata ngn hok tiga segi tu....eh ade tau kes terlupe/tertinggal jangan tak tahu. Mana nak gagau! Alamat togel jela. Tuhan je yang tahu hahaha.
  15. Update lagi: For female la kan, make sure bawak bekalan P**s dan Pan*******s mencukupi (WAJIB bawak stok sebab penat woo orientasi. Bile penat confirm heavy flow either u are piri or not both are the same situation. Faham kan.
Rasa macam dah kot.

**Baju2 ni xkisah sgt sb waktu lepas orientasi akan ade byk gerai2 jual baju, tudung so xpayah risau, pastu confirm lepas merdeka orientasi korang pun perlu ke tak berdedai-dedai ke pekan atau bandar terdekat dengan kawan2 baru. Paling best klu dapat kawan ade kete. Hem jauhla perjalanan shopping korang. Stok pakaian yang korang nak bawak tu ikutla kemampuan BEG BALIK KAMPUNG korang ye. Kalau beso, bykla boleh bawak.. Opps! lupe pulak! Persiapan ni untuk female la, so kalau ade adik2 male yang nak ikut guide ni tukor jela ye pepandaila.

So kepada adik2 kat luar sana yang dapat panggilan ke Universiti, tahniah ye. Nasihat mama qimy kat sini study smart. Jangan study follow orang. Apa yang terbaik untuk kita, teruskan jangan ikut-ikut orang. Jadikan diri kita ni seorang yang ada prinsip. Ada tips lagi ni tapi c u in next entry la. Dah penat menaip nak layan NAJWA LATIF kat youtube plak jap^^


update: Lupa nak tambah kat list - 16. Kain dalam (Cik Ena boleh lupa nak bawak sebab takde dalam list katanya so terlupa. Boleh pulak macam ni ye!) Haru betul! Kalau masuk UIA siapla kena haruk dek kakak2 committee (those days hui hui hui) seriously janganla tak pakai kain dalam ye adik2 nanti nampak yang kat dalam2 tu dah tak jadi brother2 kt U tu nak usha awak. Diorang tu nampak je gile2 tapi nak cari awek yang sopan je!

Monday, November 12, 2012

Demam+Batuk+RadangTonsil+Sakit Gigi= ALL IN ONE PACKAGE!

Itulah pakej menang menang untuk bulan November untuk den sekeluarga. Si kecik dah baik. Sekarang turn mama dengan papa dia pulak. Huhuhu... kepala pun berdenyut-denyut ni ditambah pulak dengan sakit gigi dua2 belah kiri dan kanan berlubang! Harus ditampal kekdahnye ni huhuhu..

Seriously! perlu ke entry macam ni...(yang lain abaikan la ye, ini pun konsep terapi gak ni ala2 melegakan sebab dah share kat blog-yela orang ade blog kan hehehe)

Wednesday, November 7, 2012

SUSPEN JE NI FOLLOWER MENAIK TAK HEHEHE (First time beb!)

Is that matter?? Matter la pasal kalau follower ramai maka ramila kawan2 and barula blog ku ini terasa wujudnya di dunia online ni. Satu lagi can share MANY MANY THINGS..share cerita, share pengalaman, share resepi, share lubang tambahkan pendapatan kaaannn...u know$$.

The best part is, kita saling kenal mengenali walau hanya di alam cyber tapi ikatan tu macam konsep jiran kat sebelah rumah gitu. Walau jauh dimana, terasa dekatnya di hati^^.

Tuesday, November 6, 2012

SEGMEN 2: TERJAH, FOLLOW MENAIK!!!

Tak pernah join segmen menaikkan follower ni. Bagus juga ada orang nak buat boleh join sekaki untung2 ramai kawan2 blogger pasni^^ hehehe.




Sape nak join segmen ni sila klik kat sini
 http://ainpunyeceritalah.blogspot.com/
Nanti bolehlah naikkan follower u all jugak

                      Tag

http://cikdania.blogspot.com/
http://missatie10.blogspot.com/

Monday, October 22, 2012

Blog Header untuk WEENA^^



Tadaaaaaaaaaaaaa...

Atas permintaan maklang a.k.a cik Weena kita , mama buatkan maklang blog header for one blusher and MOCHI hahahahahaha(xkisah apa brand hehehe). Qimy nak interframe maklang ke? nanti kita tanya maklang okey...

Friday, October 19, 2012

Arghhh!!! TERUKNYA RUPA

Ni yang tension ni nak kena buat balik arghhh!! sabar ye mama fuuuuhhhh... kita buat balik nanti ye

BLOG DEN TAK BEST

Emm sedih plak rasanya harini sebab:

Rasa macam blog ni tak menarik tak tertarik memang tak the boom huh!


RENOVATE skitla mane yang bole huhuhu.




Tuesday, October 16, 2012

LAMB ke MUTTON?Korang ni agak-agaklah.

Mama dapat info ni sambil-sambil jalan2 blog reading kat Salam Dua Benua . Suka baca blog akak ni sebab boleh tahu pengalaman dia duduk di negara orang macam mana, her kids and the foods^^ OK!

Nak cerita benda lain sebenarnya. Menurut akak kita ni LAMB ni kategori daging kambing biri-biri yang berumur kurang setahun manakala MUTTON pulak kategori daging biri-biri yang berumur lebih dari 2 tahun. Fine! Thank you kak sebab share info hehehe. Dan sepatutnya kalau dah LAMB namanya mestilah lembutkan pasal daging muda.

PERSOALANNYA di Malaysia ni, especially restoran2 yang dalam menu dia pun tak kalah nak buat western food jugak. Kat MENU biasalah ada chicken chop, fish n chips dan x tinggal LAMB chop LAMB sizzling dan sebagainya. TAPI apsal LAMB korang ni LIAT sangat macam makan LAMB umur dah senior gile. LIAT macam makan getah tau tak aduuuhaii! Malu jugak kalau2 tourist makan kat kedai korang ke? kan dah malu. Tak payah touristlah, kitorang pun malu tau sebab order ye ye tapi tak makan huhu.

Lain kali kalau nak buat macam kat hotel2 ke atau western food best2 ke buatla kajian dulu. Korang rendam daging dengan panadol pun kita makanla, kita mana tahu janji LEMBUT takdela terselit kat lubang gigi ni haaaa hehehehe).

Nasihat kat diri sendiri, janganlah try makan lamb chop/sizzling dekat restoran tomyam hehehe pergilah restoran yang khusus okey^^.


Yang ini ok sedap alhamdulillah bolehlah^^.
Makan Kat Suria Cafe Station kat Bandar Baru Selayang.

What's your Nestle story Peeps!



Mama dah kongsikan pun satu cerita kat entry ni...it's not about the prize really matter but how Nestle bring cherish to us when i was little with my siblings (10 of us but at that time we were like 5 of us) Banyak sangat kenangan sampai sekarang ^^

Wednesday, October 10, 2012

Annabel Karmel Chicken, carrot porridge DELICIOUS SANGAT!

Last night memng dah plan nak buat bubur nasi yang ada chicken sebab dah dua hari mama buatkan bubur vegetarian sahaja. Bubur with spinach and pumpkin, bubur with broccoli and sweet potato. So today kita makan ayam pulak.

Dah dua hari layan www.annabelkarmel.com takkan sekadar tengok dan baca je kan. So kenalah ada praktikalnya. Mama kan dah janji nak buatkan bubur ikut resepi website ni so mama dah tunaikan and maybe from now on kita akan makan pelbagai resepi yang fun-fun and what mama ??DELICIOCHOSSS!! Hehehe...

Seriously memang flavour bubur ni sedap sangat sampai kita pun rasa nak join sekali.

Resepi asal you need chicken breast sikit, carrot, onion sikit and olive oil untuk sautee sekejap onion and chicken, lepas dah naik bau, masukkan air dan beras secukupnya (yang ini pun mama tambah, kalau ikut resepi sebenar actually it's a chicken puree with carrot tapi kita kan orang melayu mesti nak nasi punya hehehe).Then masukkan carrot. Tapi kat sini to add more vitamins and flavour mama masukkan sedikit daun sup(parsley) and sayur bayam, secubit garam buat rasa-rasa.

Dah siap untuk di blend (buat masa ni Qimy tak suka bubur yang tak di blend. Dia akan menangis like crazy sebab marah kot bubur die kasar-kasar. Actually bubur tu memang dah lembut sangat, tapi ada orang kata kalau bubur di blend nanti baby yang makan akan kembung perut...so far Qimy ok pulak huhuhu). Maybe dah setahun nanti baru kita makan bubur yang tak perlu di blend ye sayang.

Tadaaaa... mama tahu mesti Qimy suka kan...

Sautee onion with olive oil or unsalted butter.
It's something new to me but really bubur lebih sedap anak memang suka^^

Tuesday, October 9, 2012

Annabel Karmel; kalaulah saya boleh jadi macam dia^^

1. Mesti saya dah tak payah kerja, duduk rumah buat buku pun boleh buat duit.
2. Bila dah boleh kerja dari rumah mesti anak dan suami suka sebab makan minum 100% perfect!
3. Boleh luangkan masa lebih pada anak dan suami.
4. Bolehlah belajar masak pelbagai resepi baru dan lama^^
5. Masa kerja dan bersama keluarga sangat flexible so nak pergi shopping ke, nak lepak kampung lama-lama pun boleh, tiada halangan ..waahhh seronoknyeeerrrrrrr^^

Mama rasalah kan kejayaan dia ni mesti mula dari dia menulis buku dan blog je, pastu bila dah terkenal ada pula sponsor minta jadi model barangan baby ke and pastu keluarkan produk sendiri. Recognition macamtulah yang paling susah kita nak dapat. Tapi bila dah dapat, semua boleh jadi wang!

TAPI bolehke saya jadi macam dia..hemmm (nak menaip new post pun kadang-kadang bercinta inikan pulak nak buat buku hehehe). Anything ya, hemmm...nak buat buku apa?

i wish! i wish! i wish!

Tryla check it out website dia kat www.annabelkarmel.com. Ruginya tak jumpa web ni masa pregnant dulu. Anyway belum terlambat lagi. Lepas ni food Qimy akan bertukar-tukarlah sebab mama dah jumpa macam2 resepi for babies to toddlers. Mama akan cuba setiap hari untuk pastikan makanan anak mama sedap, berkhasiat dan delicious!


mayabel hehehe...

Thursday, September 27, 2012

PANTAI-PANTAIAN

Qimy mama rupa-rupanya suka sangat dengan pantai ye..takdela selama ni kalau mandi kat bilik air tu takde pulak dia menunjukkan respon suka main air..tak tahula ikut minat papa dia agaknya yang sukakan pantai hehehe..alamatnya asyik pergi pantaila kita ye..

(Bila nak pergi pantai yang airnya biru-biruan ye^^)






Tuesday, September 25, 2012

Qimy mama bila nak pandai meniarap ni?

Tak gerak-gerak pun...kat situ je! Paling habis pun dia golek-golek dah macamtu je. Anak mama ni malas ke atau belum masanya ni hehehe...mama dah tak sabar nak tengok anak mama meniarap ni. Latest kelaku die lepas demam campak tipu-tipu (doktor kata), dia pandai buat suara Gggrrrrrr...arggghhhggrrr...oh macam incredible hulk pulak especially kalau lambat bagi susu atau lambat bagi food. Lapar sangat macam 10 hari tak makan hehehe. Timy..timy..

Dah tengok dah satu video ni dekat youtube tapi masa tu Qimy baru 5 bulan..sebab dah 6 bulan nak masuk 7 Qimy mama tak pandai meniarap kedepan kebelakang lagi so mama kena training anak mama ikut macam video ni. Harap-harap mama berjaya k :)

Mommies outhere kalau nak try bolehlah tengok video ni ye :)

Wednesday, September 5, 2012

Caesarean : Kesannya selepas anak dah masuk 6 bulan hu hu hu

Saja nak share ataupun sesiapa terbaca and ada sesuatu nak dikongsi bersama bolehlah drop by kan cik jah!

Alhamdulillah, kesihatan saya ok cuma kadang2 terasa nilu di dalam perut. Memang macamtu ke rasanya? Haish...inilah pengorbanan ibu, mama saya kata kesan nilu tu kdg2 sampai 2 tahun pun still rasa, tp saya redha demi anak kan :) paling nilu masa nak mandi pagi..aduhai nak masak air panas malas ha tahan jela.Itula saya katakan walaupun anak dah 6 bulan..sakit nilunya masih terasa. Masa operate tak takut, tp bila sekarang fikir balik ngerinya..yang paling ngeri orang kata, "once a ceaser always a ceaser" huh takut mak! xpala insyaallah 3 tahun lg ke nk tambah lg satu and maybe masa tu dah berani kot hehehe.

Anak-anak kat luar sana tu, fikirla masak2 sebelum kamu nak menderhaka pada ibu yang melahirkan kamu sebab kesakitan, kesulitan melahirkan kamu, ibu tanggung dengan redha hati dengan suka dan gembira waimah sakit seteruk mana pun. Itu belum bab menjaga kamu siang dan malam..
(yang ini pulak respon kepada cerita2 kecil anak2 yang lupa daratan tentang kasih sayang ibunya)

Friday, July 6, 2012

TheRawFoodFamily...Mr Ka reply me^^

Picture from http://www.therawfoodfamily.com/
Oh..! few days ago, i sent message to Mr Ka Sundance via FB telling him that i adore his journey on a raw food diet together with his lovely wife and kids. They look so healthy and happy. I told him about my point of view on raw food diet and i also told him that FISH is GOOD. He was humble with his humble reply and i dont know why, i was so excited that last night i prepared our dinner a fried rice garnish with raw green mustard leaves (i mean Sawi in malay word) Normally for us in Malaysia, we cook our veggies. Hey! it taste good and not bitter at all. The taste is fresh im telling you! Mr Ka, i admire your lifestyle right now :)
Sawi / Green Mustard - Sedap Oww makan mentah!
(Actually im quite lazy to cook that night!)

Husband? He just find and just eat it without fussy coz he is in the food coaching right now and should take a LOT of VEGGIES due to "garbage-full-in the stamoch" according to doctor hehehe. Those garbage can be drained by taking a lot of fruits and vegetables! Plus Water. Plain water!

I love greens so much i just eat it for vitamins and goodness in it. Recently i bought white stem green mustard leave and while i cutting the veggy, i just try eating the white stem where i choose the older one because the taste is more sweeter and full of juice. I was like... yess maybe we can start including raw veggies in our menu :) This is all because of Mr Ka Sundance and his cute family hehehe.

This one is called Chinese Pak Choi with white stem-maybe the look is just the same.


Cita-cita Nak Jadi Apa? Anak Bujang Mama Dah 4 Bulan Semalam hohoho

Semua parent pun mesti teringinkan anak masing2 jadi orang yang berguna lebih2 lagi kalau anak tu engineer, doktor, Arkitek ke kan..sejuk perut mak bersalinkan dia..tapi kalau yang jadi lain sejuk gak perut mak ha kena ingat tu...it's ok sepatutnya kita tak boleh stress kan anak2 dengan meletakkan harapan yang tinggi. Supportla anak-anak tu selagi dia tak buat yang tak baikla kan. Pada saya kalau anak tak masuk universiti tak beerti anak saya tu tak bagus srba serbi ye tak. Jom kita share info sikit!

JANGAN SEDIH KALAU ANAK KITA TAK PANDAI DALAM PELAJARAN DIA MUNGKIN PANDAI BIDANG LAIN CONTOHNYA:

1. Pandai bab bela haiwan ataupun bercucuk tanam.
Dia boleh jadi penternak atau petani berjaya = usahawan berjaya (banyak duit oo).

2. Pandai bercakap/petah.
Didik dia supaya dia boleh jadi pengacara fofular esok! hehehe Seriously cuba hantar kelas bahasa. Boleh cari makan sebagai translator. Tak payah lain dah. Belajar bahasa je.

3. Suka berfashion.
Masukkan kelas menjahit. Sekarang budak2 pun dah pandai pergi butik and i've seen a lot of young designer buka butik cute miut dgn baju2 terang diorang and then jual kat online. Banggalah tengok diorang ni pandai buat duit.

4. Suka bergambar dan ambil gambar.
Belikan kamera cap ayam, latih dia jadi photographer. Buat duit hohoho. (asyik duit je mama ni heheh)

5. Suka melukis/ lukis cartoon ke/lukis dinding- erk! ya rabbi anak mama..tunggu masa je tu hehehe.
Jangan marah tapi challenge dia untuk buat satu watak cartoon yang belom ada lagi. Dah besar sok buat komik sendiri.Contoh kartunis ujang dengan watak ujang dia.

6.Suka pada muzik.
Pilihkan instrumen mana yang kita MAMPU (penting nih!) dan dia pun suka. Masukkan proper class. Mana tahu dia boleh cipta lagu nasyid yang merdu sok! By the way itupun boleh jadi future career untuk dia.

Eh banyak lagilah Cik mat Cik Odah oii..kalau nak di senaraikan. Jangan kita sedih atau tension sangat jika anak kurang minat atau menyerlah pendidikannya. Be positive! (Ingatkan diri sendiri jugak ni).

Saya sendiri pun akan pilih salah satu diatas andai kata anak saya minat. Tapi saya suka kalau anak saya jadi doktor macam doktor yang sambut dia kat hospital selayang; Dr Gibran. Segak dan bijak doktornya. Kerja doktor ni mulia kerana menolong orang yang sakit dan memerlukan. Saya suka sangat tengok dr2 praktikal masa kat Hospital selayang aritu, muda2 dan baik2 belaka. Memang nampak sinar kedoktorannya. Tapi apapun whatever he wants to be except yang xelok (minta dijauhkan ya Allah) saya akan terima dan sokong. I dont want him stress because of us as a parent tapi asalkan dia gembira, sihat dan soleh syukur dah kepada Allah.

Nak jadi apa ye besar nanti?


Wednesday, July 4, 2012

Sambungan-TheRawFoodFamily...Wow amazing!

Lupa nak masukkan mesej ni.

Apa yang paling betul sebenarnya makanlah makanan yang seimbang dan sihat dan bersederhana. Itu yang betul pada saya. Macam kita orang Malaysia cukuplah nasi sikit ada sayur, daging atau ikan (saya lebih suka ikan) dah cukup. Buah-buhan kalau ada.

Teringat ada satu cerita ni kalau tak silapla masa belajar dulu ada sorang kawan ni, tiba2 kulit tapak tangan dia jadi kuning2 oren2 sikit lain macamlah senang cerita. Dia pergi cek kat klinik rupanya pigment kulit dia berubah kuning keorenan sebab dia amalkan program diet yang makan tomato dengan carrot sahaja. 2 benda ni kan menyihatkan tapi tengoklah bila diambil berlebihan lain plak jadinya.

Tak seimbang! Fikir-fikirkanlah :)

TheRawFoodFamily...Wow amazing!

Ya Allah...kalau tanya saya, memang saya tak mampu nak jadi diorang ni. Hidup hanya bergantung dengan makan sayur-sayuran segar, buah-buahan, dan bijirin sahaja. Dah 10 tahun jugak dia amalkan diet makan sayuran dan buah serta bijirin tanpa dimasak-mentah. Mungkin idea itula terciptanya nama family diorang ni.

Cuba korang search www.therawfoodfamily.com and tengok betapa berjayanya misi Encik Ka Sundance ni travel around the world dengan wife and anak2 dia yang comel2 masyallah. Tapi pada saya tahla macam kesian sebab tengok dari raut wajah anak2nya, wajah dia dan isterinya tu macam kurang sesuatu pastu macam lapar je rupanya. Yelah kalau asik makan sayur je kenyangnye sekejap jela.

Tapi Allah ciptakan sumber makanan untuk kita banyak dan kita patut mensyukurinya dan explore semua rezeki tu. Allah tak zalim dan setiap yang diciptanya ada keperluan dan kebaikan masing2. He made all these thing for reason! Kita sebagai manusia janganla pelahap sangat kan. Cuma bersederhana dan jangan berlebih-lebihan tu yang jadi penyakit tu.

Yang menariknya tentang Ka Sundance ni, since mereka ni semua makan veggies je so personality dia tu saya tengok lemah lembut dan penyayang, ceria. Percaya tak saya katakan "You, is what you eat" . Cane? Yela sayur-sayur kan satu ciptaan Allah yang lembut yang ceria dan berkhasiat faham tak? kalau contoh daging babi tu, cuba tengok sikap pemakannya? atau generasi yang suka sangat makan fast food sekarang ni. Semua benda dia nak cepat, nak shortcut!

Anyway saya memang penggemar tegar sayur-sayuran hijau tapi saya tidaklah nak join club dia ni cuma kita be selective. Kalau yang baik tu kita follow. Buat masa ni saya memang follow mereka ni. Saya sayangkan family ni cuma berharap kalau mereka ni dapat convert ke Islam mungkin boleh jadi muslim yang baik huhuhu. Banyak sebenarnya nak cerita tapi takpala apa kata korang pulak explore video2 diorang kat Youtube. Taip je therawfoodfamily ha keluarlah video2 tu hehehe.




Tuesday, July 3, 2012

Budak pun pandai buat muka tak puas hati^^

Entah apa yang dia marah sangat, kita suruh dia senyum, dia buat dek je siap buat ekspresi muka tak puas hati lagi tu.

Bawak jalan-jalan kat pantai morib petang-petang. Walaupun dah petang tapi matahari still terik so agak panas tu yang dia HOT tu hehehe..

Tak mau hot hot la anak mama ni, kang mama gigit baru tahu!

Tengok gambar ni teringat pulak kerja mengedit gambar anak yang tak sudah2 kononnya nak buat custom album^^

Soya dan Pregnancy

Bila siap satu post rasa seronok je. Tapi nak mula tu bercinta rasa jari-jari ni haish!

Ok, berbalik kisah soya dan pregnancy ni, alkisahnya saya ni suka sangat minum soya dan makan tauhu, tempe dan apa saja yang ada kaitan dengan soya. Rupa-rupanya ada fakta baru mengatakan soya memang baik untuk kesihatan tetapi berpada-padala bila diambil sewaktu kita mengandung sebab ia mungkin boleh menyebabkan baby dalam perut mengalami sakit kulit dan alahan. Baby saya kan mengalami alahan so mungkin effect dari tabiat suka sangat dengan soya. Pastu dengar pulak org kata makan soya kulit baby gebu. Tapi lain pulak jadinya ni. Tak tahula. Maybe lain orang lain kesannya.

Dalam Islam apa sahaja yang berlebihan pun tak bagus. Jadi bersederhanalah.

Tuesday, June 26, 2012

Baby anda allergik susu lembu tak?

Aduh...susahnya nak mencari susu FM untuk Aqimy ni. Kalaulah ada pengedar dekat area Selayang ni senangla sikit. Kisahnya anak bujang saya ni allergik susu lembu. Pergi ke Poliklinik City di Bandar Baru Selayang ni (favourite klinik, walaupun lama menunggu, servis doktor terbaik!) dapat banyak sangat ilmu dengan doktor ni (hai...dah beberapa kali pergi masih x ingat nama doktor hehehe).

So, disebabkan allergi tersebut, dibahagian kening, telinga dan cuping telinga Qimy seperti sakit kulit atau exzema. Kulit menggelupas dan berkerak terutama dibahagian dalam telinga. Lama kelamaan, ada pula cecair seperti hingus berwarna putih pearl seperti hingus mengalir keluar dari kedua-dua belah telinganya dan ada sikit odor yang "bucuk". Cemas memang tak ingatla kan. Masalahnya, kes ni berlaku selepas habis berpantang sebab pada waktu tu kami mula beri dia FM sebab saya dah mula bekerja. Mula-mula husband beli susu Lactogen. Suka susu ni sebab pertama kami memang adik beradik minum susu ni so macam turun-temurun. Kedua, kalau baby minum susu lactogen, muntah dan poopsnya kurang berbau kadangkala muntah bau susu je. Alhamdulillah, menjadi je kami adik-beradik walaupun minum Lactogen^^.

Berbalik cerita pasal Qimy tadi. So kami jumpa doktor favourite kami ni. Dia periksa telinga Qimy dan tak cakap banyak terus kata Qimy allergik susu lembu.

Doktor      : Ubat tiada, penawar pun tiada. Apa yang you boleh buat is cari susu FM yang ada HA dulu.
                   Tukar susu lama
Saya          : HA tu stand for apa doktor?
Doktor      : HA is "Hypoallergenic". Ini bermakna anak you allergik susu lembu. So ada dipasaran sana
                   yang sediakan susu untuk babies yang ada allergi. Allergi boleh jadi baby muntah-muntah,
                   sembelit, kembung perut jadi memang ada susu yang dicipta khas untuk keperluan babies ni.
Saya         : So doktor, kalu macam susu soya tu, i boleh bagi ke?
Doktor      : You cuba cari susu HA tu dulu and try, means kalau anak you cannot tolerate with cow-based
                   milk then baru you cari susu soya ni. Actually for the longterm, soya is not good for the growth
                  and brain development of your child (recent study katanya) pertumbuhan jadi lambat. So
                  the closest base yang similar tu mom's milk is from cow. So cuba dapatkan yang HA ni dulu.
                  Fuuhh panjang berjela...!

So kami pun pusing keliling merata cari susu yang direkomen oleh doktor. Antara brand yang ada HA ni, NAN, Mamex and Enfagrow. Yang kami jumpa setakat ni hanya NAN sahaja. Yang lain sume kedai x amik stok. Itupun jumpa masa balik kampung saya di Banting Selangor dekat pasaraya The Store. Terpaksa cari haritu jugak sebab kesian kat Qimy.

Selesai satu bab!

Berita gembiranya : Kebiasaan allergi ni kalau baby dah setahun, allergi akan hilang sendiri. Actually sistem baby tu maybe x matang lagi OR tabiat makan saya waktu pregnant dulu yg suka sangat minum V-soy!

(ha ada kaitan sebenarnya tentang minum soya waktu pregnant ni. Nanti kita sambung di lain entry ye cik Eh!)


Wednesday, May 30, 2012



Kelahiran yang dinanti-nantikan...
                 Jadi penyeri hidup papa mama.