Wednesday, August 21, 2013

DIY BAJU TIDUR QIMY^^

Lama dah tak menjahit ni...kalau masa remaja dulu gila2 menjahit dan mereka itu ini. Kalau hati dah berkehendak tu satu malam pun boleh siap. Ada sekali tu sengaja je pergi beli jeans bundle yang ada printed la semata-mata nak buat beg untuk bawa pergi tusyen..kelakar je bile difikirkan. Semangat nak buat tu pasal ternampak sorang amoi ni bawak beg jeans yang i rasa memang dari jeans lama. sebab nampakla zip butang segala and jelas ke DIYwannya hehehe.

Lepas tu second item yang suka buat adalah seluar tidur. Habisla kain2 baju kurung mama yang lama-lama dari kain cotton i buatkan seluar tidur. Selesa sangat hehehe.

So malam tadi tercapai gak hasrat untuk menjahit baju tidur Qimy. Kebetulan ada pulak kain wannya belikan aritu konon nak buat sarung bantal katanya. Sekarang ni baru siap tang seluar. Malam nanti kalau tak penat boleh sambung buat baju pulak. Ingat nak cari DIY paling mudah kat youtube. Nervous gak ni pasal tak pernah buat baju pun.

Tapikan yang pelik, belajar buat baju kurung sendiri tak qatam2 lagi hehehe. Tahla bab tu yang malas sikit sebab banyak sangat kot...Haishh!! padahal mak sendiri boleh jadi sifu. Nak tunggu mesin jahit baru kot baru ade semangat :) (kan papa Qimy^^). Kat rumah mama memanglah mesin jahit dia best sikit. Kita yang kat rumah ni pakai mesin jahit hitam tu. Itupun mesin lama mama. Bolehlah takat nak jahit lurus atau cantum2kan kain. Nanti ada rezeki lebih nak belilah mesin jahit baru..

Tadaaaaa^^

Monday, August 19, 2013

RAYA TAHUN 2013 : MASIH BERTIGA^^



KETUPAT PALAS KETUPAT SEGERA
SELESAI RENDANG, KUAH KACANG PULA
SALAM DIHULUR KEMAAFAN DIPINTA,
SELAMAT BERGEMBIRA, SELAMAT HARI RAYA


DARI KAMI SEKELUARGA^^
MAMA QIMY, QIMY & PAPA QIMY



UPDATE POST : JAHITAN MANIK DAN LABUCI...LABUCEYYY^^

Haa ingat tak aritu mak jemah ada cerita tentang manik dan labuci kann..
Alhamdulillah 3 hari nak raya baju pun siap seadanya..
I buat baju kurung moden tapi kain baju kurung, ok je tak nampak pelik pun.
Bukan apa, kalau kain baju kurung lipat tepi ni rasa selesa sikit, nak bersila bagai.

Nak citernye pasal jahitan manik, melalut pulak. Ok akhirnya berjayalah jugak misi menDIY manik baju sendiri. Asalnya nak borong soploh doploh manik colourful terus untuk corak manik tabur..tetapi dengan pantas terfikir..sempat ke nak buat ni..dah bendanye small2 gitueww, bila nak siap? Ada masa 1 hari je plus minus ni. So terus letak manik2 tadi tatkala ternampak renda-renda lace pelbagai warna, saiz dan perincian. Perincian ni termasuklah renda yg dijahit manik, ada yang dijahit dengan pearl sahaja, ada yang sulam kilat2 sahaja, eh macam2lah kak kiah oii...tapi harga lain2 lah. Ada yang RM10 semeter, ada RM 15 semeter, yang RM20-30 pun hadooo...

So terberkenanlah dengan satu renda ni, actually renda ni memang untuk lekat pada pergelangan tangan atau nak gubah dekat bahagian leher dan dada..terpulang kreativiti. Tapi sayang pulak, x snap renda2 tadi untuk tatapan u all :)

Inilah hasilnya. RM15 semeter dah cukup untuk dapat dua pergelangan tangan dan letak kat bahagian leher baju. Jadilah! Lepas tu i tambah sikit dengan pearl. Tapi sebab masa dah suntuk just tambah sikit2 je. Pakai 2 colour je. Bolehlah untuk permulaan kan. Lepas ni dah tahu nak beli je renda. Yelah kita ni bukan pandai mendesign. Ambil je yang dah sedia ada pastu tokok tambah. Cepat siap dan mudah. Kalau dulu2 zaman x reti, punyalah borong manik labuci segala..at the end x jadi apa sebab malas! Eh beli manik labuci pun cecah gak 2o hengget! Lebih baik beli renda, atleast kalau tak sempat nak tambah2 renda tu dah memang cantik. Harga lebih kurang je. Nanti kalau ada baju lain yang i buat, kita share pic lagi ok :)


x pandai main colourla, tone lebih kurang je
x menyerlah sangat huhu jadila...^^


Friday, August 16, 2013

MENJAMU ANAK-ANAK JIRAN YANG SEBELUM PUASA DAH REQUEST NAK DATANG BERAYA^^

Begitulah kisahnya petang semalam hehehe...
Bukan anak jiran sebelah taman pun, ini anak-anak jiran sebelah menyebelah je. Adalah dalam 5 orang. Sepatutnya ada 6 orang tapi bergaduh pulak dengan yang sorang tu, tinggallah 5 je semalam. 2 hari sebelum tu memang puak-puak kenit ni dah standby sambil main badmintonlah, main kejar-kejarlah dan 2 hari sebelum tu jugaklah diorang akan tanya bilangkali aku balik kerja...

Acik, boleh tak kitorang nak beraya rumah acik?
Alaaa nantilah acik tak beli barang apa lagi, takkan nak makan kuih raya je, nanti acik prepare jamuan kecil-kecilan untuk korang ye, acik janji. Bila tu acik? Haa yang tu acik tak boleh cakap dulu, dah siap nanti acik panggil je.

Lawak betul budak-budak ni. So semalam kami beli je nugget dan dan kentang goreng. Actually nak buatlah meehun goreng ke, spagetti bolognese ke tapi papa qimy cakap tak payah sebab budak-budak lebih suka yang ringkas macam nugget and fries ni. Balik kerja je memang budak-budak ni dah standby macam biasa depan rumah. Aku and papa qimy pun bergegaslah ke dapur goreng semua nugget dan kentang tu, prepare air dengan kuih raya sikit..dah siap!

Qimy pun pandai jugak melayan tetamu..papa sibuk buka PC nak tayangkan budak2 ni upin-ipin, dia pun sibuk nak duduk atas papa sambil cakap2 bahasa dia..haishhh riuhlah rumah petang tu hehehe..

Walaupun baru balik kerja tapi tak terasa kepenatannya bila tengok anak-anak kecil ni makan dengan gurau-senda dia. Yang paling geli hati tu, bila hidang je dua menu tu masing2 cakap waaahhhh banyaknye nugget, lama tak makan! Seronok sangat tengok diorang makan sampai tak terlarat dah..siap masing2 tapau balik rumah.

Aku dengan suami memang suka dengan budak-budak ni sebab mereka ni peramah dan pandai cari topik nak berbual dengan kita. Tapi bila berbual tu sopan je. Pandai mak bapaknya mendidik anak mereka ni berbudi bahasa. Aku and suami betul-betul enjoy melayan diorang ni. Maam-macam cerita dan kerenah. Hilang terus penat.

Qimy pun tak kalah nak makan jugak. Orang cicah nugget dengan sos dan mayonis, dia pun sibuklah jugak. Air oren jangan ceritalah, sampai kembung perut dia minum..air! air! (tulah perkataan yang paling lancar buat masa ni hehehe).

Dah kenyang je masing-masing pun bersalam. Sambil salam tu takde pun cakap duit raya takde ke acik, sebab nak ikutkan mereka ni semua keletah bercakap. Saja je papa qimy tak cakap, nak tengok gelagat mereka. Elok je nak balik rumah terus. Last2 papa qimy pun tahanlah budak2 ni untuk amik duit raya. Ala bukan dapat bagi banyak pun..jadilah.

Bila bab menjamu kanak-kanak ni teringat baba dengan mama selalu cakap, tak rugi kita buat kanak-kanak happy, waimah selasak mana pun sebab mereka ni penghuni syurga. Selagi kita ada peluang, buatlah. Kita tak tahu dengan kehadiran gelak-tawa, hiruk-pikuk ni ada rezeki yang pelbagai rupa (tak semestinya duit kan) datang masuk ke rumah kita. Apabila kita lakukan semata-mata kerana Allah dan ikhlas nak menggembirakan mereka insyaallah berkat perbuatan kita.