Thursday, July 25, 2013

JAHITAN MANIK DAN LABUCI...LABUCEYYY^^

Kenapa bila cakap omputih rasa macam kelas dan bergaya gitu. Cuba korang sebut :
"Beads and sequins"

 Tapi kalau cakap melayu dia jadi cam makcik2 je hehehehe...tak caya cuba sebut:
"Manik dan labuci"
kan! kan! hehehe...

Anyway, aku pun suka sangat2 kalau baju2 kurung moden aku ada manik and labuci semua ni ko..rasa mencantikkan dan baju lagi nampak grand gitu. Tak feeling makcik2 pun hehehe...

Saja je meraban petang-petang rembang ni sebab mengantuk pulak mengadap nombor ni...layan blog kejap. Kisahnya aku teringin benar nak belajar jahit manik tapi nak DIY je sendiri. Tutorial and vids pun banyak kat google ni. Nak tak nak je.

Pernah belajar sendiri dengan housemate dulu, tapi manik bergaris jela takde lekuk2, bunga, daun menjalar bagai. Sekarang jahitan manik pun dah advance. Ada yang mix dengan lace, fabriklah, pastu ada yang terjuntai pulak. Aku berkenan dan mengidam sangat nak jahit mani/labuci tabur atas corak2 bunga kain lace. Tengah tunggu baju siap je ni. Bila nak siap baju tu entahla. Tangan dah menggigil ni nak pegang jarum dengan benang ni hahaha (poyo betul dia ni!). Senyap je kak ani ni, ke laut jugak cita-cita aku ni hehehe...

Wednesday, July 24, 2013

ADA JE CERITA SEDIH BILA DATANG BULAN RAMADAN DAN SYAWAL

Terngiang-ngiang lagi kat telinga ni berita tentang anak yang lemas didalam kereta baru-baru ni. Takdir Allah tak boleh nak diundur. Allah kata jadi! Maka jadilah ia. Begitu juga kes terbaru bayi tersedak susu. Ya Allah mungkin ini caraMu untuk mengingatkan hamba yang terpilih. Ya Allah semoga si ibu menerima dugaanMu ini dengan redha dan berlapang dada. Tabahkanlah hatinya.

Bila kes2 melibatkan anak ni mulalah teringat anak sendiri. Benar kata-kata Allah didalam Al-Quran bahawa sebahagian dari kita adalah ujian buat sebahagian yang lain. Yang miskin menjadi ujian buat si kaya, yang sihat menjadi ujian buat yang sakit,  yang berjaya menjadi ujian buat yang gagal dan begitulah sebaliknya. Jika berpegang dengan keimanan kepada Allah insyaallah ujian tersebut dapat kita hadapi dengan tabah. Maknanya disisi Allah, tiada yang malang, tiada yang gah! Tapi Allah nak cari yang beriman, redha, sabar dan ikhlas menurut perintahNya waimah apa keadaan sekalipun. 

Tuesday, July 9, 2013

SAHUR PERTAMA NAK MASAK APA YE^^

Alhamdulillah syukur kepada Mu Ya Allah. Aku dan keluarga masih diberi rahmat dan peluang untuk berpuasa di bulan Ramadhan yang mulia ini pada tahun ini 2013.

Jadinya, esok dah puasa so kena bangunlah pukul 4.30 pagi nanti macam biasa! Masak sahur dan menu Qimy untuk hantar pengasuh.

So! Macam dua tahun lepaslah (dah jadi bini orang hik! hik!) bermulalah jadual harianku memasak juadah berbuka dan bersahur. Aduhai..bila sentuh bab sahur, teringat kalau kat kampung..mama kejutkan semua orang, tadaaaa...semua dah terhidang, tinggal cuci air liur basi kat muka tu je ko ..adapun tolong2 buat air je huhu...dah berkahwin ni, kenalah hadap sensorang..nak harap suami emmhhh bertuah dia nak bangun pepagi tu..

Kalau bab berbuka tu tak rasa sangat sebab dah biasa balik kerja mesti akan masak. Tapi kalau tak sempat atau letih sangat, beli bungkus2 je sudah. Tak boleh buat selalu, muncung suami nanti hahaha..(ala bukan apa muncung sebab makanan kat luar tak kena tekak sangat pehtu $$$ pun satu hal gak hehehe..abistu barang2 kering dan basah tu nak buat koleksi tengok je ke katanya!) Amboi!! gurau kasar nampak? hemmmm...itulah lumrah berkeluarga kan..kalau tak sanggup tak payahlah berumahtangga, buat pintu je hehehe bak kata mama, macamtuuuuulah mama^^ panjang betul tuuuu nya tu hehehe.

Takda apa yang berubah tahun ni kecuali tahun ni nak kena berperang dengan Qimylah. Dah pandai nak join setable dengan papa mama, nak tercekik rasa nasi kat tekak bila dia dok jerit suruh angkat dia. Aduuhhaiii lemas perut mama ni tau Qimy! Kalau dulu tak pandai apa lagi dok meniarap je...amanlah sikit, la ni dah bujang ho ho ho ...So menghadaplah nak berbuka sok, sepinggan nasi dan sudu kuah taruk atas! :)

Monday, July 8, 2013

MONDAY LYRICS : GUGURNYA BUNGA CINTA : ADUHAI JIWANGNYA HIK! HIK!

Lagu : ^Gugurnya Bunga Cinta^ Oleh : Kumpulan Laksamana
Izinkan aku, sayang
Menyentuh perasaanmu..
Biar gelora.. cinta semalam
Izinkan aku, sayang
Merinduimu selalu..
Biar bergetar.. nalurimu

Walau berkali kau membenci
Cintaku takkan hilang
Himpunkan semua kemaafan
Dengarkan, oh rintihan

Andainya kau pergi
Gugurlah bunga cinta
Terpadam mentari
Yang menyinar oh-oh-u-woh

Pulang..lah oh sayang
Kau ku nanti.. penuh pasti
Rintihan kecundang
Untukmu oh sayang...

oh-oh, oh-oh.. pulanglah sayang

Padanlah lagu-lagu tahun 90-an ni sampai sekarang sedap je didengar. Kalau sambil dengar tu sambil hayati liriknya lagilah syahdu...Aku rasa kalau Qimy dah bujang sok pun lagu2 diorang ni masih lagi segar^^
Itulah beza lagu dulu yang dikatakan rock kapaklah, rock jiwang karatlah hehehe..
Lagu sekarang ni kadang2 lirik tah hape2 patutlah korang come and go aje. Tak terlekat pun dihati ni..tapi tak semua la kan..ada je best^^ tapi tulah masih tak boleh kalahkan yang dulu :)

Thursday, July 4, 2013

POLIGAMI : AHKAK TAK SANGGUP DEK^^

Sambil makan malam dengan hubby malam tadi, tetiba dia pun berceritalah tentang rakan sekerja dia yang cita-citanya nak kawin satu lagi. Abg komen apa kat dia? Emm abg cakap satu je, mat...apa masalah ko ni, anak dah dua, apa yang x puas lagi...ko pikirlah masak2..aku takut esok2 skrg ni bini sorang ko pakai Alza, esok2 bini dah dua, tayar Alza pun ko tak mampu beli.." Terdiam kawan dia dengan muka yang cuak hehehe...

Tulah kawan dia ni pun bukanlah kaya mana pun, kerja pun sederhana sebab tu la laki ku kata macam tu. Kalau mampu tak apa la kan. Kesiankan kat isteri, penat2lah bekerja, nak jaga anak2 suami lagi, last2 senyap2 laki ada awek pulak..sambil2 tu aku pun menyelitlah satu dua ayat bernas mudah2han memberi kesedaran pada suami aku ni jugak.

Ada satu dialog pendek yang kelakar je bile ingat balik antara aku dan suami hehehe :

Abg kawin lagi satu boleh yang? Hah! kawin lagi satu? Hemm sia-sialah! Apa yang sia-sianya dapat kawan baru tak nak? (eeiii...sakiiit hati aku mendengarnya) Tapi dengan selamba sambil gelak2 aku jawab, bukan abg sia-sia, tapi bini abg nilah yang rasanya hidup dia sia2 berkorban habiskan masa dengan orang yang salah rupanya..janji nak sehidup semati..kan semua "se" (satu) je kat situ mana ada hidup2 mati2 ye tak hehehe..(ahh..aku psiko dia balik) kami pun tergleka2lah laki bini, teruslah hilang sakat dia nak kawin dua hehehe...dia memang suka menyakat aku! (Harap2 sekadar menyakat jelah ye tak cik Jah!)

Aku bukannya bencikan poligami atau anti ke..tidak...kalau ekonominya kukuh, nak tambah zuriat dan isteri pun redha apa salahnya ikut hangpa lah! Tapi ketahuilah wahai suami, isteri kalau dah sayang lebih2 lagi first love waimah tak puas ke, hidup susah ke apa ke, dia tetap akan redha janji suami bahagia..u know reason kadang2 suami ni cari lain sebab tak puas lah, layanan isteri tak baguslah, tak capai klimaks sangatlah, xpandai masaklah (maaflah bahasa kureng sini, tapi professional la ye^^) well... hang ingat isteri puas sangat ke? Fikir kat situ jelah. Dulu susah sama-sama ...bila dah senang eh teringin nak tambah pulak..

Bos aku kata, kalau aku tak benarkan suami kawin lagi satu maknanya aku belum betul2 sayang kat suami. Kalau 100% baru dapat 90% markah jelah. Yeeelah tu bosss...Sebab sayang 100% lah maka aku ni tak boleh nak bermadu. Hari2 selalu ku berdoa mudah-mudahan kami kekal begini hingga dunia akhirat. Aku sedihlah bila bab2 ni. Ya Allah jangan lah Kau uji aku dengan ujian yang ku tak mampu Ya Allah.

Tapi madu-madu out there..please dont get me wrong, aku tak pandang negatif pada kamu dan suami kamu. Cuma aku tak sekuat kamu semua. Hanya yang dipilih Allah sahaja yang akan mampu melaluinya. Mungkin ini laluan untuk kamu dari Allah kan. So redha dan teruskan kehidupan dengan aman dan ceria ye^^

Tuesday, July 2, 2013

BEST TIPS FOR SAVING MONEY : PERBELANJAAN QIMY : KHAYALAN ATAU GURAUAN??

Hemm..pada aku bukan khayalan atau gurauan..tapi boleh pakai kalau tahu caranya :)

Kalau search kat internet especially when you google it in english kan berlambak2 information. Klik sahaja yang korang tertarik.

Bagus sekali-sekala kita baca info2 begini. Tambah pengetahuan dan mungkin dalam banyak2 tu adalah tips bernas yang boleh tolong korang kan. Ok kali ni aku nak sharela tips aku berjimat when it comes to Qimy; lampin pakai buangnya, pakaiannya, milk and foodnya, toys & booksnya. Aku pandang serious bab ni sebab ianya antara perbelanjaan monthly aku yg sgt penting. So sangat perlu tips2 yg bernas supaya takde overbudget dan pembaziran.

CONTOH-CONTOH TIPS FOR SAVING MONEY MAMA QIMY.

1. Bab lampin pakai buang : Memanglah yang mahal macam mamipoko, pampers atau huggies tu selesa tapi ada jenis lampin pakai yang sama cuma brand saja yang tak terkenal. Qimy punya aku belikan jenama Hey Baby (RM22.90-RM26.90/Size M /70pcs). Aku suka sangat brand ni. Ianyanya jenis cloth yang menyerap haba, murah, pelekat yg sangat tahan lasak dan kuat. DAN MURAH! So far tak pernah leaking atau bocor. Qimy pulak tak pernah lagi ada rashes bila pakai hey baby ni. Untung kat mama sikit sebab buat masa ni dia still boleh pakai saiz M walaupun dah setahun lebih.

2. Bab pakaian : Biasanya kalau pakaian harian untuk dihantar ke rumah pengasuh aku akan spend untuk baju yang murah sahaja sebab aku fikir dia bukan kemana-mana. Banyak pilihan kita boleh dapat di Giant, Tesco, Carefour, Mydin, pasar malam eh banyak lagilah Cik Jah oii! To my surprise kadang2 kainnya sangat selesa dan menyerap haba walaupun dijual dengan harga semurah RM10-RM5 satu set (baju dan seluar). Biasanya memang akan cari yang set daripada berasingan. So lebihan duit boleh tambah beli baju yang branded untuk berjalan dan perayaan.

3. Milk & food : Kalau bab milk ni baru je cerita haritu, so far sejak tukar susu oklah sikit. Tapi nak cerita bab pemilihan ni, kalau kita ni memang jenis percayakan brand dari mempercayai yang semua susu sama, kita masih boleh mendapatkannya dengan harga yang berbaloi. Contohnya Enfalac A+, Enfapro A+, Sustagen. Tiga jenis ni dari Brand Mead Johnson. Apa yang berbezanya adalah harga dan zat2 tambahannya. Macam mana aku kata yang kau masih boleh beli? Ok katakan kau tak mampu nak beli Enfalac A+ masih ada range yang murah sikit iaitu Enfalac biasa, Enfapro A+ masih ada range yang murah iaitu Enfapro biasa dan yang paling murah adalah Sustagen. So aku pilihlah Sustagen; still Mead Johnson tapi harga berpatutan :). Same goes to other brand macam Nestle dan Dutchlady. Mereka ada yang mahal dan murah.
Bab food Qimy pulak aku lebih suka masak sendiri sebab yelah masak sendiri ni lagi berkhasiat kan. Memanglah time consuming kena bangun awal tapi untuk anak aku sanggup. Ala dalam sejam je pun nak masak. Faedah yang aku dapat, anak tak memilih makanan, yakin sebab masak sendiri dan jimat sikitlah. Tapi kalau tak sempat tu aku beli gak bubur kak Ani dekat warung simpang tu hehehe. Mujur la ada bubur pagi yang mencapai tahap berkhasiat pada akulah. Dah 3 4 tahun sok aku bolehlah nak start ada oven sebab junk food dia pun kalau boleh aku nak buat sendiri. Lebih khasiat dan jimat.

4. Toys & Books: Suami memang melarang keras aku manjakan sangat anak dengan mainan mahal-mahal. Aku sakit hati jugak. Yelah anak la katakan. Mainan ni kadangkala perlu juga supaya otak dia bergerak. So option yang aku ada, aku beralih kepada mainan yang dijual dikedai2 biasa. Aku fikir balik betul jugak sebab mainan ni dia cepat jemu dan kadang-kadang cepat je jahanamnya. Apa taknya, dibuatnya ketuk2 dah terliuk kawan tu. Qimy ni suka sangat dengan kereta, lori dan jenis2 kenderaanlah. Biasalah anak bujang kan :). So kalau kedai biasa yang aku maksudkan ni contoh : aku boleh dapat 6 biji kereta yang bila ko tarik dia gerak sendiri, saiz kecil dengan harga RM8.50 berbanding brand mahal yang jual 1 kereta saiz yang sama dengan harga puluhan ringgit. Recently ada kedai DUA RINGGIT dibuka dekat Banting. So apa lagi borong sakanlah mainan untuk Qimy. Siap beli untuk bawak kat rumah pengasuh lagi hehehe. Macam-macam ada. So sebulan spend RM10 dapat 5 mainan. Awesome tak??Bolehlah kalau nak beli yang mahal tapi mungkin satu dua je.
Bab Books pulak, buat masa ni dia minat sikit2 je kat buku. Takdela sebulan sekali beli. Kecik lagi kau... So aku beli yang betul2 best dan sesuai je. Setakat ni baru ada 5 buku je. Tapi bila dah besar sikit sekali-sekala maybe nak DIY je. Beli printer yang murah so buat sendiri je. Spend duit sikit je kat kedai untuk laminate. Takde apa yang mustahil kan?? Google, YouTube semua ada. Nak dengan taknak je.

Aku cuba berkongsi tips cara aku ni sebab ada parents kat luar sana especially yang muda2 tu kadangkala terlalu mengejar brand sampai terjerat leher sendiri dek kerana taknak kalah dengan orang lain. I've met these people. Tapi aku ni jenis klik ignore je hehehe. Kalau kau sangat termampu terpulanglah. Tapi pada aku, lebihan duit yang ada tadi kau boleh salur ke duit untuk berjalan2, duit untuk saving dia, duit untuk klinik dia yang best sikit, duit untuk beli baju raya best2 sikit kan things like that. Ada yang lagi worst pernah jumpa, beli guna kad kredit. Memanglah syok adik2ku tapi hujung bulan menghadapla kau huhu. Berbelanja mestilah berhemah agar tak terbeban.

Birthday party? Oh yang ini aku tak fikir nak buat sebab dia masih kecil. Tak reti pape pun. Mungkin umur dia dah 5 tahun sok baru aku buat parti kecil-kecilan untuk dia hehehe. Cukup sekadar kami manja-manjakan dia dan doakan dia yang baik2.Waktu 5 tahun tu dia dah faham and boleh appreciate apa yang mama papa dia buat.

JIMAT KE MAMA QIMY? Jimatlah jugak..eh betullah jimat :)