Thursday, February 21, 2013

NAK DEKAT SETAHUN MEMANG MACAMTU^^

ADUUUUUUHAIII !!!!

Rasa minggu lepas baru habis demam batuk selsema.
Pastu dah sihat. Eh mari balik penyakit-penyakit tu.
Adooii Qimy, letihlah mama macam ni.
Mengadu kat nenek dia..suudah!
Mengadu kat atuk dia...sudah!
Mengadu kat mak penjaga dia..sudah!
Mengadu kat kawan2 pejabat pon sudah..!

Semua cakap :

"Budak nak dekat-dekat setahun memang macamtu, macam-macam timbul. Biasalah tuuuuuu".

Lepas setahun sok, apa lagi pulak benda lain yang timbul. Pikir2 my mom dulu dengan 10 orang anak macam manalah dia handle. Ishh! Hebatlah mama.

Panjang tuuunye hehehe. Petang ni nak pergi klinik lagi. Yelah dah cirit-cirit macamtu pastu demam kejap panas kejap kebah, pening dibuatnya. Eloklah pergi kan. Mana tahu betul2 penyakit serious..mintak Allah jauhkanlah.





**Dah 3 minggu tido malam tak lena..huaaaaa!!

Tuesday, February 19, 2013

LAGI KES DERA BAYI 2013: BENCI BETUL !!!

Cuba bayangkan...
Ya Allah berapa jam si anak kecil tu menahan...
Dengan badan sakit, trauma lagi sebab terkejut
Ya Allah mudah-mudahan semasa kejadian, Kau dah ambil kesakitannya.

WOI! Cuba orang belasah ko pulak siap hempas-hempas!
Apa ko rasa?

**** tul lah ko ni!!!




(Kalau kes2 camni ringan betul mulut nak memaki. Habis camno!)

Monday, February 18, 2013

MONDAY LYRICS : DARK SIDE BY KELLY CLARKSON

Kelly!! Dah kurus! Aku bila lagi hik hik hik!
"NOBODY"S A PICTURE PERFECT"
suka part ini. Untuk panduan bersama...
(serious! Jangan terlalu menilai orang pada luaran, kita tak tahu tahap kita dan dia dimana kelak)
And also untuk anda semua...spread LOVE!!
Song : ^Dark Side^ By: Kelly Clarkson

Oh oh oh, there's a place that I know
It's not pretty there and few have ever gone
If I show it to you now
Will it make you run away?

Or will you stay
Even if it hurts
Even if I try to push you out
Will you return?
And remind me who I really am
Please remind me who I really am

Everybody's got a dark side
Do you love me?
Can you love mine?
Nobody's a picture perfect
But we're worth it
You know that we're worth it
Will you love me?
Even with my dark side?

Like a diamond
From black dust
It's hard to know
What can become
If you give up
So don't give up on me
Please remind me who I really am

Everybody's got a dark side
Do you love me?
Can you love mine?
Nobody's a picture perfect
But we're worth it
You know that we're worth it
Will you love me?
Even with my dark side?

Don't run away
Don't run away
Just tell me that you will stay
Promise me you will stay
Don't run away
Don't run away
Just promise me you will stay
Promise me you will stay

Will you love me? ohh

Everybody's got a dark side
Do you love me?
Can you love mine?
Nobody's a picture perfect
But we're worth it
You know that we're worth it
Will you love me?
Even with my dark side?

Don't run away
Don't run away

Don't run away
Promise you'll stay

Friday, February 15, 2013

PENAWAR BATUK : SCOTTS EMULSION

"Bermain dengan ayah ku rasa bertuah, pulang sebelum hujan, ibu menyatakan kami ada kawan bernama Scott's Emulsion"
Sekarang botol plastik. Dulu-dulu botol kaca^^
Kalau mama beli oren laju je teguk. Kalau yang putih haram nak minum.
Adik-beradik sama je hehehe those days^^
Korang pernah tak dengar lagu iklan Scott ni?
Zaman 90 an tak silap aku tapi benda alah ni dah lama wujud rasanya.
Ingat x entry sebelum ni pasal perang batuk segala...since thatlah batuk ku tak hilang2!

Mulanya ingatkan kena tibi. Tapi check simptom takda yang sangkut pun.
Ahh legalah kan..bukan apa takut menjangkit kat Qimy pulak.
Ikut entry 29th jan tapi sebenarnya awal dari itu maybe dari disember 2012.
See! Lama dah kan..dah 2 bulan lebih ok, dah tahap kena risau..
Apa taknya penat oii batuk kung! kung! kung!
Dah seminggu dah kak jemah terai Scott's Emulsion ni...
Dan HASILNYA!!!! WALAHHH!!!

Suka! Suka! Suka!
Batuk dah makin kurang, kahak pun dah kurang.
Alhamdulillah. Adik yang suggest ni sebab dulu pun dia batuk berbulan- bulan plus ada tibi
tapi yang "mild" punya. Eh ada ekk camtu hehehe..oh yang ini tak berjangkit dia jenis dok
dalam badan tuan yang sakit je! :-) bagus kan hehehe. 
Itupun atas nasihat doktor dia amik Scotts ni sebab bagus untuk increase immune system. Tapi kalau korang beli, kat dalam tu ada info yang boleh dibaca. Nampak tak kat bawah ni?
Kalau tak jelas google sendirilah ye :)
Okla untuk trial belilah botol kecik dulu. Nanti muntah wueekk pulak dah rugi kan. Mula-mula memang nak muntah punya, tapi kalau terus amalkan dah xde rase apa, rasa macam mayonis je. Harga cuma RM6.90 PERISA ORIGINAL TAU! Perisa oren kureng keberkesanannya.
TAK LALU! Memanglah...cuba makan sepotong buah ke, sebiji anggur ke lepas amik Scotts.
Kalau aku, minum sikit Jus Tok Guru nak hilangkan hanyir ikan (haa yang ni pun bagus untuk otak dan batuk)

Den?? Semua telan, nak baik punya pasal!

Scotts ni bagus..google kat thread ramai gak yang dapat pengalaman best bila amalkan.
Saja nak share kat korang mana tahu ada yang serasi kan. Kot ada kat luar sana tu yang dah berbulan-bulan batuk dan dah puas teguk macam2 ubat, bolehlah nak cuba kan.

Tapi sebelum makan doalah sikit, kita ni kan hambaNya, kita tawakkal dan mohon kepada Allah:-
"Ya Allah mudah-mudahan kau jadikanlah Scotts ni penawar batukku, amiin".

Yang ni ramai tak praktikkan. Mungkin ingat nak kena baca doa2 dengan arabnya segala. Kitakan orang melayu. Satu kaum yang Allah jadikan dengan bahasanya. My father told me..always communicate dengan Allah. DIA pencipta kita. Mintalah apa saja dari DIA. Cepat lambat dapat, itu adalah ujian. Sabar dan berserah diri.  ( Ingatkan diri sendiri jugak ni^^ )

Assalamualaikum wbt...salam Jumaat^^

Monday, February 11, 2013

MONDAY LYRICS : CELEBRATE OUR LOVE WITH DIAMONDS!

Oh bukan "diamonds" betul tu, giler mana nak carik!! What i mean is the song. Memang sweet sangat lagu ni. If i can sing depan my hubby and ask him to feeeeeel this song waaaahh mesti best kan tapi hubby die kureng skit omputeh ni hehehe. Takpalah cakap kat dia lagu ni tentang kita and i love you so much and comolot sikit then he knows lah how special this song SHOULD BE  to us hahaha!
I wish la kan hehehe..
Here we go..! Spread love!
 
Song: ^Diamonds^  By: Rihanna
 
Shine bright like a diamond
Shine bright like a diamond

Find light in the beautiful sea
I choose to be happy
You and I, you and I
We’re like diamonds in the sky

You’re a shooting star I see
A vision of ecstasy
When you hold me, I’m alive
We’re like diamonds in the sky

I knew that we’d become one right away
Oh, right away
At first sight I left the energy of sun rays
I saw the life inside your eyes

So shine bright, tonight you and I
We’re beautiful like diamonds in the sky
Eye to eye, so alive
We’re beautiful like diamonds in the sky

Shine bright like a diamond
Shine bright like a diamond
Shining bright like a diamond
We’re beautiful like diamonds in the sky

Shine bright like a diamond
Shine bright like a diamond
Shining bright like a diamond
We’re beautiful like diamonds in the sky

Palms rise to the universe
As we moonshine and molly
Feel the warmth, we’ll never die
We’re like diamonds in the sky

You’re a shooting star I see
A vision of ecstasy
When you hold me, I’m alive
We’re like diamonds in the sky

At first sight I felt the energy of sun rays
I saw the life inside your eyes

So shine bright, tonight you and I
We’re beautiful like diamonds in the sky
Eye to eye, so alive
We’re beautiful like diamonds in the sky

Shine bright like a diamond
Shine bright like a diamond
Shining bright like a diamond
We’re beautiful like diamonds in the sky

Shine bright like a diamond
Shine bright like a diamond
Shining bright like a diamond
We’re beautiful like diamonds in the sky

Shine bright like a diamond
Shine bright like a diamond
Shine bright like a diamond

So shine bright, tonight you and I
We’re beautiful like diamonds in the sky
Eye to eye, so alive
We’re beautiful like diamonds in the sky

Shine bright like a diamond
Shine bright like a diamond
Shine bright like a diamond
 
Pssss...this is only the beginning. Pasni maybe nak jadikan entry tetap for every monday. Actually terfikir malam tadi, apa entry nak tulis ye?? So dapat idea. Thanks sudi baca entry ni^^ . Lirik akan dipilih untuk yang dirasakan indah, cantik, sweet dan bermakna sahaja and mungkin yang boleh membakar semangat atau memberi motivasi. Kalau you guys ada idea. Boleh share la. So tunggu next monday entry ya!!
 

Friday, February 8, 2013

JANGAN LOKEK DENGAN IBU BAPA (ORANG TUA KITA)

Dapat sikit berilah sikit.
Dapat banyak, berilah banyak.
Itulah prinsip yang aku guna.
Alhamdulillah berkat kehidupanku.
So far so good.

Orang ada kerjaya, duit, tempat tinggal, makan pakai dan kereta.
Aku dan suami pun ada. Alhamdulillah syukur kepada Allah.
Walaupun tidak mewah tapi adalah. Cukup.
Acapkali merasakan keberkatannya mungkin dari rezeki yang diperolehi
dikongsi bersama keluarga, adik-adik dan orang tua. Alhamdulillah sikit sama sikit,
banyak sama banyak. Begitu juga suami, itulah konsep yang diguna pakai untuk keluarganya pula.
Tapi bukan bermakna keluarga ku keluarga mu sindiri tanggunglaa.
Suami isteri kenalah sepakat ye tak! Bantu-membantu.

Just a piece of advise pada adik-adik kat luar sana.
Bila dah bekerja, janganlah lupa menghulur kepada orang tua.
Tak sikit tak banyak, hulurlah. Berkat rezeki mu dik.
Jika ada adik-beradik yang kesusahan, bantulah sedaya yang boleh.
Setiap orang ada rezekinya. Kita takkan tahu balasan Allah kepada kita jika kita
ikhlas membantu sesama keluarga. Dahulukan keluarga barulah rakan sekeliling.
Menolong tu kan amalan yang baik.

Sentiasa juga ingatkan adik2 sendiri yang sedang membesar.
Insyaallah, Allah akan sentiasa permudahkan urusan dan permasalahan kita.

Mood jumaat teringat sangat dekat mama dan baba.
Bila teringat atau asal teringat bila2 masa dimana2 JIKA TERINGAT;
mesti hadiahkan ibu bapa surah alfatihah dan surah 4 kul.
Doakan kesihatan mama baba, kesejahteraan dan kegembiraannya.
Boleh kita nak hadiahkan. Ohh ingat bila mak ayah dah tiada baru nak hadiah.
Waktu mak ayah hidup ni pun kita boleh buat sebenarnya.

JANGAN LOKEK DENGAN ORANG TUA KITA

Salam Jumaat dari MAMA QIMY^^

**Mudah-mudahan anak mama pun macam mama ye. Ya Allah dengarkanlah doaku amiin.

Wednesday, February 6, 2013