Saturday, January 31, 2015

SHARING EXPERIENCE : PENGALAMAN MAKAN SET BERSALIN SALINDAH (PART 1)

Assalamualaikum,
Ok I belum boleh sahkan yang I ni pregnant.
Selagi tak buat pregnancy test and check up doctor,
selagi tula tak boleh nak happy sangat...

Tapi tadi kelmarin sajalah blogwalking blog Kak Engku Bidan Bersalin
nak check tanda-tanda kehamilan kheeennn..
sambil tu semak pulak dekat set-set bersalin yang Kak Engku promo.
Dekat ruangan set bersalin Salindah tu banyak no pertanyaan tentang set ni.

Kebetulan mak memang mengambil set salindah ni masa mengandungkan Qimy.
Kelakarnya bos pulak excited bila dapat tahu I pregnant masa tu.
Teruslah sponsor RM200 (lain tambah sendiri lah hehehe)
untuk beli Salindah ni.
Empat orang anak dia semua wife dia makan set ni.
Dia cakap senang bersalin, sakit bersalin kurang, anak bijak,
lepas lahir antibody anak kuat bla..bla..bla..
Boleh pergi website SALINDAH.COM  dia and uolls boleh baca info kat situ.

I memang kenal sangatlah dengan wife dengan anak-anak dia ni.
Yelah bos pun bukan orang lain, pak usu sendiri hehehe.
So dari pemerhatian tentang kelebihan salindah ni, memang itulah manfaat yang diorang dapat.

So, I pun teruja banget nak cuba kan.
So far Alhamdulillah..
Banyak orang tanya kak engku, boleh ke makan 4 serangkai (yang doctor bagi).
Kak engku just jawab better rujuk doktor dulu. Yelah karang main cakap ye kang anything
happen tak pasal-pasal nanti sebab lain orang lain penerimaan badannya.
Adakala mak2 ok dengan set itu, adakala mak2 tak ok set ini...ha macam tula.

Tapi kat blog I ni I said ikut pengalaman I..
Yes.. I makan je ubat serangkai tu without fail together with salindah.
So far ok.

 I suka sangat vit C dia yang kaler putih, kecik je tapi masam bukan main berkerut-kerut dahi.
Yang itu memang power. Kalau rasa nak selsema atau badan macam nak demam
terus makan tu sebiji dua ( suka hati I jekan hehehe).
Alhamdulillah selsema tak jadi. Betul. I memang takda selsema, batuk or demam waktu ni.

So far makan, Alhamdulillah takda komplikasi.
Kalau weekly check up tu tak pernahlah ada masalah sangkut mana-mana.
Baby pun sihat je elok. Except masa nak hampir bersalin,
dia mengada-ngada sikit, songsang pulak, then refer hospital, eh baby besar pulak,
eh kena check darah kot diabetic (walhal sepanjang pregnant check darah tak pernah detect diabetic
ataupun kena minum gula..pastu last2 elektif cezer sebab baby besar, maknye kecik conet hehehe.

Orang kata makan Salindah ni baby besar..tapi tak tahula nak cakap.
My baby memang besar pun 3.55kg.

Memang kalau kita tanya doktor diorang memang tak galakkan.
I tak pernah tanya pun, mana baik tergerak I amiklah.
Tapi yang empat serangkai tu memang elok.
We all adik-beradik my mom memang tak pernah skip apa yang doktor beri.
Sebab tu dia selalu pesan, jangan skip. Memang we all adik-beradik jarang sakit.

Ada sesetengah tu mak tak kasi takut baby besarlah, ubat spital tak eloklah.
Please mom out there, ubat tu semua elok untuk you and anak dalam kandungan tu.
My mom Alhamdulillah we all semua keluar normal except yang ke-10 tu cezer.
Tpi that time umur dia dah lewat, dah 46 tahun pulak tu.
Memang doktor terus suruh ikat lah. That's my mom, anak tak ikut pun jejak dia anak ramai hehehe.

Ok cukuplah sampai sini panjang sangat boring plak baca.
Nanti kita sambung part2 ok.

Cuma my opinion and advice jugak, apa pun jenis set yang you all consume and also 4 serangkai tu,
always start with doa first to Allah. Minta Allah jadikannya sebagai penawar dan penguat untuk kita dan baby. Itu je yang I amalkan insyaallah smooth dan ceria je pregnant journey kita.

TO BE CONTINUED...

Friday, January 16, 2015

PINTEREST LAGI:MARATHON LELAJU^^

Oh!! penat harini.
Disebabkan hari ini hari jumaat so kerja tak banyak.
Ini I yang kata bukan bos yang kata hik!hik!hik!

Biasalah masa rehat yang ada ni marathon laju-laju.
Buat apa tu ? bekno marathon bagai hehehe...
Ni ha create board kat Pinterest.
Organize la sikit. Pastu alahai macam tak best wall page I tu.
Orang lain dah soploh doploh dah board and berates pins nya.
I baru terkial-kial hehehe...

Tu yang dah lama tak keluar post tu.
Sekarang dah tak ikut hari dah.
Tergerak ko nak post ha amik!
Ni patut hari jumaat post tu biarlah berunsur ilmiah dan keagamaan kaann..
Takpala janji hadoo..

Eh apsal nak kena tiru orang?
Orang lain ada pinterest awak pun kena ada.
Excuse me...NO!
I've got reasons..cewah!
Yela, I ni jenis malas baca buku. Pastu hari2 kat office
hadap PC je so is like my tea time la nak marathon
sume benda kat luar sana tu bila rehat kan.
Tambah idea, cari idea, diy lagi, baca macam2 tips kan..macam2lah!
Sambil tu fefeeling travel around the world kan.
Tengok macam2 keindahan.
Visit people around the globe, walaupun tak kenal I feel CLOSE to them.
Close la sangat hehehehe.

Tapi buat masa ni belum boleh nak public kan page pinterest I tu.
Nanti ye kak Jah :)

Sebut pasal post keagamaan dan ilmiah, nak kait jugaklah kan.
Bagus sebenarnya involved dengan media internet
and networking macam pinterest ni.
Yela dalam Islam pun Allah menyuruh kita mencari ilmu.
Tapi ilmu tu biarlah berpada-pada dan memberi manfaat pada kita.
Asal tak tersalah akidah sudahlah. Mereka semua pun ciptaan Allah juga.
Yang membezakan kita iman dan kepercayaan kita kepada Allah.

Cuma dah sebok berpinterest ni janganlah tertinggal solat pula ya.
Dah ralit melayan, lupa yang wajib. Aishh terkena batang hidung sendiri!

Tuesday, January 6, 2015

JOHN NEWMAN : LOVE ME AGAIN^^

 
Dah lama peruk post ni
Dah out-dated pun..It's 2015 yallls!
First time dengar kat radio tak ingat hitz fm ke mix fm..
Suara tua tapi muda lagi orangnya.
 
Nihaa acik nak konalkan John Newman namo eyy..
Dio ni memang bawak watak tuo sobab minat genre motown
Uwan kau tahula dio kalo tanyo motown tu apo hik hik hik.
 
Super love this guy oppss this song hehehe
I dengan Qimy kalau dengar lagu ni tergedik-gediklah..
Papa tak join :) x minat lagu omputih,
So yeahh I tak macam uolls..hubby dedicates love song huhu
Yelah love song in English kan lagi romantic gitu,
Tapi dapatlah lagu2 cinta kan, oklah not bad hehehe
 
So  mana yang tak pernah dengar..tercari-cari siapa, there u go
Enjoy^^...standby leher tu ye kak jah :)
 
 
 
 

Thursday, January 1, 2015

SYUKRAN YA ALLAH: IT"S 2015 :)

Ok, gosok-gosok tangan..
warm up dulu..

Jiwa kena kental,
semangat kena lebih.

Ini bukan motto 2015,
ini permulaan bicara :)

will be continued :)

Belanja gambar^^ Throwback.
Wedding my sister aka maklam.
Err itu bukan my girl..anak i baru seketul hehehe