Wednesday, June 26, 2013

NYAMUK OH NYAMUK HUH!!

Gatal tahu tak bila dah kena gigit. Grrr...bikin panas betul bila tengah nyenyak tidur. Bila dah macamtu mulalah nak tidur pun tak senang sebab dok teringat kat anak mesti kena gigit jugak.Dah berjaga 2, 3 pagi semata-mata nak pelempang nyamuk2  ni.

Pakai spray cap apa pon dia tahan lasaklah. Tak mati sangat pun huh! Adakah nyamuk pun dah imun jugak macam lipas? Adakah nyamuk pun dah sebijak lipas, bila kita spray dia terbang tinggi then bau dah hilang dia datang balik atau dia relax je kat bahagian bawah then bau dah hilang baru dia terbang. Ini antara pemerhatian akulah. 2, 3 jam berjaga semata2 geram nak cari yang dah hisap darah tu.

Nyamuk yang banyak kat rumah aku ni jenis nyamuk perang. Yang ini kalau menggigit aduh gatalnya kemain. Yang aku perasan nyamuk ni memang sangat bijak (bijak2 pun kena gak tapak tangan aku yang tembam ni hehehe).

Maksud aku, pernah masa tu kami tidur diruang tamu je sebab panas sangat malam tu, ruang tamu taklah gelap sebab lampu dapur dibuka. Aku biasalah terjaga sebabkan nyamuk2 nilah. Dalam kesamaran tu nampaklah berterbangan seekor. Aku bangun mencari xsemena-mena hilang. Aku tidur balik. Then ada bunyi terngiang kat telinga aku bangun semula, tengok takda. Arggh!!! Geramnya!

So bab-bab meneliti ni memang feveret aku, rupanya-rupanya dia dok elok merangkak pelan-pelan nak aim betis Qimy. Hemm dengan tak berlengah petepikkk!!! Amik kau! Yang tak boleh belah tu dia merangkak macam orang mengintip kelakar gila hehehe. Patutla ada orang panggil nyamuk ni nyamuk askar!

So korang nak tahu tak cara yang lebih berkesan xnak bagi nyamuk gigit ikut style mama Qimy?

Aku dah guna spray dan ubat nyamuk elektrik. Sume x jalan. Tapi yang lingkaran aku x suka sebab bau dia sengit ooo.. So dalam dok pikir tu terpandanglah lotion baby perasa Orange Flavour papa Qimy beli borong kat Guardian. Dan aku jugak teringat homemade mosquito repellent versi James Wong yang glemer tu.

Siap kau malam ni. Jenama memang x well known la. Aku lumur satu badan aku dengan Qimy..(papa dia sapu sendiri la ye hehehe). Lotion tu x berusik langsung sebelum ni. Tapi oleh kerana ianya berkesan, memang sangat berbaloila lotion botol besar tu. SO kengkawan, kita go GREEN jela, lumur badan tu kalau boleh biar lotion tu ada bau oren ke atau serai confirm nyamuk x suka!

Tuesday, June 25, 2013

TODAY HAZE NEWS UPDATE : BANTING & SHAH ALAM NEARING HAZARDOUS LEVEL

UHUK! UHUK!

Baliklah kampung halaman sabtu yang lepas di Sungai Manggis Banting...perghh nama kampung halamanku siap masuk dalam radio. Glamour la sangat! hari ini punya update pun nah ko! nearing hazardous level! Nak menyebut pun payah..memangla sangat hazardousnya sebab sepanjang balik kampung mata ni pedih je pastu tekak perit haus sangat-sangat. Tapi yang paling teruk aku rasa dekat area olak lempit dengkil...suasana kelabu je. Udaranya pun menyesakkan hidung. Kesianlah penduduk-penduduk kat situ.

Aku yang tua ni bolehlah pakai mask, teringat kat Qimy yang masih tak faham dan kalau dipakaikan mask sure dia bukanya balik pastu buat main. Allah jelah yang selamatkan anak mama sorang nih. Pengasuh dia pun ada cakap dia tak bagi budak-budak keluar rumah. Lega aku.

Kita sama-sama jaga kesihatan mengikut langkah-langkah yang disarankan macam minum air banyak, jangan kerap keluar rumah dan satu lagi mudah-mudahan jangan kita lupa untuk berdoa kepada Allah semoga cepat-cepatlah musibah ini berakhir ameen.



Thursday, June 20, 2013

TUKAR SUSU PULAK

Huarrghhhh! ish lamanya tinggalkan blog ni... Macam -macam hal lah. La ni ok dah.
Mood pun slowly ok :)

Oklah nak cerita pasal Qimy baru-baru ni tukar susu. Dulukan minum susu NAN HA. Dari NAN HA 1, NAN HA 2 sampaila sekarang NAN HA 3. Qimy pun dah setahun 4 bulan, so mengikut pendapat doktor allergik susu lembu ni boleh recover. maybe dalam setahun ke 3 tahun then kebanyakkannya hilang macam tu je. Tengok pada anak kita masing2. Alhamdulillah so far tengok Qimy sihat je minum susu NAN.

Bye bye for now^^

Tapi satu yang aku perasan anak aku ni kecik je. Dia sihat berjalan berlari tapi kalau berdirikan die sebelah anak jiran aku yg sebaya ni, tinggi lagi anak dia. Tu yang buat aku risau tu. Adakah dia mengikut genetik aku yang rendang ni hehehe. Anyway google punya google ada lah sorang mat saleh ni dia kata, kalau u tengok anak u tu dah ok. Kesan allergik pun dah lama xde, berak kencing ok, makan pun ok, then xpayahla amik HA formula lagi. Tukarlah susu FM biasa sebab bayi membesar ni perlukan lemak baik untuk pertumbuhan dia.

Aku teringat doktor Tan kata allergik susu lembu ni kadang2 sampai anak umur setahun 3 tahun je lepas tu dia hilang. KEbanyakkannya hilang tapi x semua la. Aku dan husband berbincang last2 kami rasa nak tukar kepada SUSTAGEN JUNIOR 1. Kami tukar ni sebab dia produk Mead Johnson yang sama dengan Enfalac so amiklah range yang murah sikit kan. Qimy ada gak amik Enfalac A+ dulu, tak sampai 5 kotak dia jatuh sakit demam batuk teruk, berkahak dan  selsema. mungkin pada mas tu tahap allergik masih kuat. Tapi nak pilih Enfalac A+ semula mungkin tak la sebab harga dia $$$.

 Kalau dulu susu NAN HA nipun range price dia ikut langkah antara RM89.90 hinggalah langkah terakhir HA 3 RM62.90 untuk 850g/setin. Bayangkanlah sebulan kurang2 4 tin. Darabkanlah. Itu pun sebab jaga makan dia and anak aku ni bukan jenis baby yg kuat menyusu dan tak mau makan. Kalau idak botaklah kepala mama papa. Aduhhh demi anak kan.

Last saturday kami beli Sustagen Junior ni 1.3kg terus. Harga dia RM55.90 dekat speedmart.
For a start aku amik yang Tasty Plain jelah takut vanila dan Honey tu x sedap pulak. Kalau serasi alhamdulillah sangat sebab ikut perkiraan sebulan maybe kena spend 2 kotak je.


Percubaan pertama ok. Next day dia ada berak cair sikit. Tapi selepas minumlah. Lepas tu everytime minum mesti cirit sekali. Pengasuh dia pun kata macamtu. So hari yang ketiga aku try kurangkan scoop dia bagi cair sikit. Then baru ok. Up to this morning aku try tambah balik ikut sukatan scoop sebenar. Nampak takde cirit pun. Ya Allah mudah-mudahan dia serasilah. Bukan sebab duit pun tapi nak dia membesar dan tinggi. Jangan la pendek macam mama dia hehehe. Satu je xpuas hati dengan susu ni. Kalau goncang xde buih. Yelah ada buih tu meriahla sikit kan :)