Friday, October 11, 2013

PASTA LAGI UNTUK ANAK BUJANG MAMA^^

Asyik buat sup atau bubur mama dia jemu jugak.
Qimy pun pandai jemu. Tapi kat rumah pengasuh lately hari-hari mama bekal bubur je.
Tak sempat dah nak buat sup ikan ke ayam ke..Itu je yang mama sempat masak hehehe.
 
Yes.. i bekalkan food for my baby everyday without fail except for weekend.
Dont know why and the pengasuh pun tak cakap apa-apa. So i buat jela.
So far ok. Cuma kalau tak sempat masak ada banyak pilihan jugalah yang menjual tepi rumah-rumah..ada nasi lemak, nasi dagang...anddddd bubur :)...aaahhh feeling blessed^^
 
So malam tadi masak pasta they called it penne with shitake mushroom and cheese^^.
Cara masak..? Hantam sajalah..nak kata Olio style tapi ade letak tomato sos.
Qimy style jelah..tekak ikut sedap mama dia je :)
 
Sukatan i bagi ni untuk baby serving la. Kalau nak join sekaki tambah2 jela ye.
So ambil dalam segenggam penne pasta then rebus. Plain je tak letak garam pun.
 
I takda stok olive oil so just guna butter untuk menumis. 
Then kita tumis bawang putih (seulas) and cendawan shitake (1-2 dihiris) , pepper (serbuk) sikit je.
Just a  touch untuk naikkan aroma.
 
Lepas tu kita bubuh 1 sudu besar tomato sos.(tak payah dah letak garam)
Actually i ada tomato puree in hand tapi malas nak buka sebab nak guna sikit je pun.
So i replace jela dengan tomato sos.
 
When the pasta is ready, tapis dan masukkan ke dalam frying pan tadi then gaulkan sebati.
Gaulkan for few minutes. Kemudian tutup api dan masukkan sebiji telur yang telah dipukul dan kacau laju-laju hehehe...See? i dah kate dah...i tak tahu version apa tetiba ada telur kan...cilok sana-sini jadi juga pasta for my baby ucuk acam!
 
Agak-agak semua bahan dah mesra koyak-koyakkan cheddar cheese (ini je yang ada) for topping dan tutup sekejap dengan penutup kuali for few second. Perghhh bila buka je penutup terus mama rasa rugi pulak buat sikit hehehe.
 
Wah lajunya..cepat tak sampai 15 minit dah siap. Fefeeling Chef Gordon Ramsay giteuuww^^
 
Selamat mencuba mothers!^^

Makan ni dengan air teh o pudina..fuuhhh layan^^

Banyak juga dia makan. Senang hati mama papa^^

Tuesday, October 1, 2013

SPAGETTI ALA-ALA CARBONARA^^

Ala-ala je.

Sebab apa i kata ala2 ye, sebab i tak letak kuning telur and cheese atau krim tapi replace dengan susu kotak dutchlady full cream sikit just nak feeling- feeling itali giteuww.

Masakan ni campak- campak je sebab dah teringin sangat2. Sambil2 tu kira dinner untuk anak bujang yang cerewet tu. Alhamdulillah suka dia makan.
Mudah je nak buat. Tumiskan bawang putih bersama udang, salt and pepper (wajib tak tinggal ni kalau chef2 mat saleh ni) then tumis sampai golden color. Sambil2 tu sebelum goreng tadi dah patut rebus pasta..so elok2 dah perang bawang masukkan udang. Mine was with skin sebab husband dia x bagi kupas kulit atau kepala udang. Hilang manis katanya.

So by the time udang pun dah masak and sebati masukkanlah pasta tadi and cedok la sikit air pasta tu nak bagi lembap- lembab sikit kan. Then masukkan sayur bayam (yang ni pun tambah sebab wajib kena ada sayur) Bila semua dah sebati, perasakan lagi mana yang kurang then masukkan susu. Kacau2 lebih kurang...siaplah spagetti ala-ala carbonara.



Monday, September 30, 2013

DAH CABUT GIGI TU AKHIRNYA^^

Tetiba teringat post lama ADUHH SAKIT GIGI WOOO!!! Post tu agak lama iaitu pada 3 januari 2013. NOW IS HAPPY SANGAT2!!

Orang yang takut cabut gigi ni memang is a big deal tau..bukan nak kecoh tau tapi just a tribute to my courageous deed sebab akhirnya berjaya juga pergi klinikk and cabut gigi yang perggghh menyakitkan tu.
Geram dan sakit hati dah terbayar..hahaha puas! puas! (evil face).

Dah macam CSI New York plak cari bahan bukti kan..well ini bukan bahan bukti jenayah ke hape..this is my gigi..cantik diluar JAHANAM didalam hehehe. Ini memang dari perbuatan sendiri yang suka cungkil gigi dengan pin atau jarum. (Kadang2 bucu kertas pun jadi!). Dah tahu selalu kena cungkil lepas makan, asyik tertinggal pencungkil gigi sebenar kan..end up la pin tudung ke apa kan....so inilah hasilnya kawan-kawan ye-gigi masih kuat tapi di bahagian dalam dah bersarang bakteria^^

Doktor siap nak cuba tampal gigi ni tapi i terus potong cakap dia..oh no no doktor i nak cabut je terus sebab gig ni pun i dah tak boleh kunyah..sakit terus tangkap kepala woo!!!

TAK SAKIT PON CABUT!! Penakut camtulah die..dah tertanam di fikiran whenever nak cabut "sakit gigi-takut-takut injection-bius pedih gila-doktor nanti salah injek..arghhh macam2 lagilah..bayangkan dari bulan satu lagi dah menahan sakit baru hari khamis sudah mencabutnya...

Papa Qimy mesti lagi berbulu ni sebab pasal gigi pun nak diupdate kat blog hehehe.

Jangan geli ye uolls...just for sharing
purpose..(ade ku kesah!!)^^

Friday, September 27, 2013

BARU CABUT GIGI MAKAN BUBUR JELAH^^

Kelmarin kisahnya nencabut gigi sebab dah tak tahan sangat2 ( dah setahun pendam) i ni penakut cabut gigi sebenarnya.

So untuk itu malamnya kenalah makan bubur je. Takkan bubur kosong ye tak. So i pun buatlah sambal jawa tapi tukar2 sikit  ikut apa yang ada. Main ingredient bilis, bawang dan asam jawa memang ada..cuma cili hijau sahaja telah ditukar pada cili api dan sepatutnya kena pakai bilis saiz paling kecil.
Ok..dah ada semua bahan, tumis je semua..agak2 dh kekuningan masukkan air asam jawa. Masukkan garam, gula, ajinomoto skit..dah sebati semua kita masukkan kangkung (yang ini i tambah sendiri sebab nak sayur).

Siap dah dinner i malam tadi..berpeluh makan. Rasa dia pedas2 masam...sebenarnya kalau demam atau tak sedap badan atau tak selera juadah nilah yang selalu dibuat. Favourite sangat^^.


Jemput makan^^

Ni je bahan-bahannya.


Tuesday, September 24, 2013

KEMALASAN

Pening kepala betul kerja filing banyak lagi adoii...
Lama betul dah x update blog...rindu tapi malas + masa tak ada!
Nak makan pun tak sempat.
Ada stok maggie kat pantry.
Makan laju-lajuk fefeeling drama hongkong dah rasanya. Haish :)

Wednesday, August 21, 2013

DIY BAJU TIDUR QIMY^^

Lama dah tak menjahit ni...kalau masa remaja dulu gila2 menjahit dan mereka itu ini. Kalau hati dah berkehendak tu satu malam pun boleh siap. Ada sekali tu sengaja je pergi beli jeans bundle yang ada printed la semata-mata nak buat beg untuk bawa pergi tusyen..kelakar je bile difikirkan. Semangat nak buat tu pasal ternampak sorang amoi ni bawak beg jeans yang i rasa memang dari jeans lama. sebab nampakla zip butang segala and jelas ke DIYwannya hehehe.

Lepas tu second item yang suka buat adalah seluar tidur. Habisla kain2 baju kurung mama yang lama-lama dari kain cotton i buatkan seluar tidur. Selesa sangat hehehe.

So malam tadi tercapai gak hasrat untuk menjahit baju tidur Qimy. Kebetulan ada pulak kain wannya belikan aritu konon nak buat sarung bantal katanya. Sekarang ni baru siap tang seluar. Malam nanti kalau tak penat boleh sambung buat baju pulak. Ingat nak cari DIY paling mudah kat youtube. Nervous gak ni pasal tak pernah buat baju pun.

Tapikan yang pelik, belajar buat baju kurung sendiri tak qatam2 lagi hehehe. Tahla bab tu yang malas sikit sebab banyak sangat kot...Haishh!! padahal mak sendiri boleh jadi sifu. Nak tunggu mesin jahit baru kot baru ade semangat :) (kan papa Qimy^^). Kat rumah mama memanglah mesin jahit dia best sikit. Kita yang kat rumah ni pakai mesin jahit hitam tu. Itupun mesin lama mama. Bolehlah takat nak jahit lurus atau cantum2kan kain. Nanti ada rezeki lebih nak belilah mesin jahit baru..

Tadaaaaa^^

Monday, August 19, 2013

RAYA TAHUN 2013 : MASIH BERTIGA^^



KETUPAT PALAS KETUPAT SEGERA
SELESAI RENDANG, KUAH KACANG PULA
SALAM DIHULUR KEMAAFAN DIPINTA,
SELAMAT BERGEMBIRA, SELAMAT HARI RAYA


DARI KAMI SEKELUARGA^^
MAMA QIMY, QIMY & PAPA QIMY



UPDATE POST : JAHITAN MANIK DAN LABUCI...LABUCEYYY^^

Haa ingat tak aritu mak jemah ada cerita tentang manik dan labuci kann..
Alhamdulillah 3 hari nak raya baju pun siap seadanya..
I buat baju kurung moden tapi kain baju kurung, ok je tak nampak pelik pun.
Bukan apa, kalau kain baju kurung lipat tepi ni rasa selesa sikit, nak bersila bagai.

Nak citernye pasal jahitan manik, melalut pulak. Ok akhirnya berjayalah jugak misi menDIY manik baju sendiri. Asalnya nak borong soploh doploh manik colourful terus untuk corak manik tabur..tetapi dengan pantas terfikir..sempat ke nak buat ni..dah bendanye small2 gitueww, bila nak siap? Ada masa 1 hari je plus minus ni. So terus letak manik2 tadi tatkala ternampak renda-renda lace pelbagai warna, saiz dan perincian. Perincian ni termasuklah renda yg dijahit manik, ada yang dijahit dengan pearl sahaja, ada yang sulam kilat2 sahaja, eh macam2lah kak kiah oii...tapi harga lain2 lah. Ada yang RM10 semeter, ada RM 15 semeter, yang RM20-30 pun hadooo...

So terberkenanlah dengan satu renda ni, actually renda ni memang untuk lekat pada pergelangan tangan atau nak gubah dekat bahagian leher dan dada..terpulang kreativiti. Tapi sayang pulak, x snap renda2 tadi untuk tatapan u all :)

Inilah hasilnya. RM15 semeter dah cukup untuk dapat dua pergelangan tangan dan letak kat bahagian leher baju. Jadilah! Lepas tu i tambah sikit dengan pearl. Tapi sebab masa dah suntuk just tambah sikit2 je. Pakai 2 colour je. Bolehlah untuk permulaan kan. Lepas ni dah tahu nak beli je renda. Yelah kita ni bukan pandai mendesign. Ambil je yang dah sedia ada pastu tokok tambah. Cepat siap dan mudah. Kalau dulu2 zaman x reti, punyalah borong manik labuci segala..at the end x jadi apa sebab malas! Eh beli manik labuci pun cecah gak 2o hengget! Lebih baik beli renda, atleast kalau tak sempat nak tambah2 renda tu dah memang cantik. Harga lebih kurang je. Nanti kalau ada baju lain yang i buat, kita share pic lagi ok :)


x pandai main colourla, tone lebih kurang je
x menyerlah sangat huhu jadila...^^


Friday, August 16, 2013

MENJAMU ANAK-ANAK JIRAN YANG SEBELUM PUASA DAH REQUEST NAK DATANG BERAYA^^

Begitulah kisahnya petang semalam hehehe...
Bukan anak jiran sebelah taman pun, ini anak-anak jiran sebelah menyebelah je. Adalah dalam 5 orang. Sepatutnya ada 6 orang tapi bergaduh pulak dengan yang sorang tu, tinggallah 5 je semalam. 2 hari sebelum tu memang puak-puak kenit ni dah standby sambil main badmintonlah, main kejar-kejarlah dan 2 hari sebelum tu jugaklah diorang akan tanya bilangkali aku balik kerja...

Acik, boleh tak kitorang nak beraya rumah acik?
Alaaa nantilah acik tak beli barang apa lagi, takkan nak makan kuih raya je, nanti acik prepare jamuan kecil-kecilan untuk korang ye, acik janji. Bila tu acik? Haa yang tu acik tak boleh cakap dulu, dah siap nanti acik panggil je.

Lawak betul budak-budak ni. So semalam kami beli je nugget dan dan kentang goreng. Actually nak buatlah meehun goreng ke, spagetti bolognese ke tapi papa qimy cakap tak payah sebab budak-budak lebih suka yang ringkas macam nugget and fries ni. Balik kerja je memang budak-budak ni dah standby macam biasa depan rumah. Aku and papa qimy pun bergegaslah ke dapur goreng semua nugget dan kentang tu, prepare air dengan kuih raya sikit..dah siap!

Qimy pun pandai jugak melayan tetamu..papa sibuk buka PC nak tayangkan budak2 ni upin-ipin, dia pun sibuk nak duduk atas papa sambil cakap2 bahasa dia..haishhh riuhlah rumah petang tu hehehe..

Walaupun baru balik kerja tapi tak terasa kepenatannya bila tengok anak-anak kecil ni makan dengan gurau-senda dia. Yang paling geli hati tu, bila hidang je dua menu tu masing2 cakap waaahhhh banyaknye nugget, lama tak makan! Seronok sangat tengok diorang makan sampai tak terlarat dah..siap masing2 tapau balik rumah.

Aku dengan suami memang suka dengan budak-budak ni sebab mereka ni peramah dan pandai cari topik nak berbual dengan kita. Tapi bila berbual tu sopan je. Pandai mak bapaknya mendidik anak mereka ni berbudi bahasa. Aku and suami betul-betul enjoy melayan diorang ni. Maam-macam cerita dan kerenah. Hilang terus penat.

Qimy pun tak kalah nak makan jugak. Orang cicah nugget dengan sos dan mayonis, dia pun sibuklah jugak. Air oren jangan ceritalah, sampai kembung perut dia minum..air! air! (tulah perkataan yang paling lancar buat masa ni hehehe).

Dah kenyang je masing-masing pun bersalam. Sambil salam tu takde pun cakap duit raya takde ke acik, sebab nak ikutkan mereka ni semua keletah bercakap. Saja je papa qimy tak cakap, nak tengok gelagat mereka. Elok je nak balik rumah terus. Last2 papa qimy pun tahanlah budak2 ni untuk amik duit raya. Ala bukan dapat bagi banyak pun..jadilah.

Bila bab menjamu kanak-kanak ni teringat baba dengan mama selalu cakap, tak rugi kita buat kanak-kanak happy, waimah selasak mana pun sebab mereka ni penghuni syurga. Selagi kita ada peluang, buatlah. Kita tak tahu dengan kehadiran gelak-tawa, hiruk-pikuk ni ada rezeki yang pelbagai rupa (tak semestinya duit kan) datang masuk ke rumah kita. Apabila kita lakukan semata-mata kerana Allah dan ikhlas nak menggembirakan mereka insyaallah berkat perbuatan kita.

Thursday, July 25, 2013

JAHITAN MANIK DAN LABUCI...LABUCEYYY^^

Kenapa bila cakap omputih rasa macam kelas dan bergaya gitu. Cuba korang sebut :
"Beads and sequins"

 Tapi kalau cakap melayu dia jadi cam makcik2 je hehehehe...tak caya cuba sebut:
"Manik dan labuci"
kan! kan! hehehe...

Anyway, aku pun suka sangat2 kalau baju2 kurung moden aku ada manik and labuci semua ni ko..rasa mencantikkan dan baju lagi nampak grand gitu. Tak feeling makcik2 pun hehehe...

Saja je meraban petang-petang rembang ni sebab mengantuk pulak mengadap nombor ni...layan blog kejap. Kisahnya aku teringin benar nak belajar jahit manik tapi nak DIY je sendiri. Tutorial and vids pun banyak kat google ni. Nak tak nak je.

Pernah belajar sendiri dengan housemate dulu, tapi manik bergaris jela takde lekuk2, bunga, daun menjalar bagai. Sekarang jahitan manik pun dah advance. Ada yang mix dengan lace, fabriklah, pastu ada yang terjuntai pulak. Aku berkenan dan mengidam sangat nak jahit mani/labuci tabur atas corak2 bunga kain lace. Tengah tunggu baju siap je ni. Bila nak siap baju tu entahla. Tangan dah menggigil ni nak pegang jarum dengan benang ni hahaha (poyo betul dia ni!). Senyap je kak ani ni, ke laut jugak cita-cita aku ni hehehe...

Wednesday, July 24, 2013

ADA JE CERITA SEDIH BILA DATANG BULAN RAMADAN DAN SYAWAL

Terngiang-ngiang lagi kat telinga ni berita tentang anak yang lemas didalam kereta baru-baru ni. Takdir Allah tak boleh nak diundur. Allah kata jadi! Maka jadilah ia. Begitu juga kes terbaru bayi tersedak susu. Ya Allah mungkin ini caraMu untuk mengingatkan hamba yang terpilih. Ya Allah semoga si ibu menerima dugaanMu ini dengan redha dan berlapang dada. Tabahkanlah hatinya.

Bila kes2 melibatkan anak ni mulalah teringat anak sendiri. Benar kata-kata Allah didalam Al-Quran bahawa sebahagian dari kita adalah ujian buat sebahagian yang lain. Yang miskin menjadi ujian buat si kaya, yang sihat menjadi ujian buat yang sakit,  yang berjaya menjadi ujian buat yang gagal dan begitulah sebaliknya. Jika berpegang dengan keimanan kepada Allah insyaallah ujian tersebut dapat kita hadapi dengan tabah. Maknanya disisi Allah, tiada yang malang, tiada yang gah! Tapi Allah nak cari yang beriman, redha, sabar dan ikhlas menurut perintahNya waimah apa keadaan sekalipun. 

Tuesday, July 9, 2013

SAHUR PERTAMA NAK MASAK APA YE^^

Alhamdulillah syukur kepada Mu Ya Allah. Aku dan keluarga masih diberi rahmat dan peluang untuk berpuasa di bulan Ramadhan yang mulia ini pada tahun ini 2013.

Jadinya, esok dah puasa so kena bangunlah pukul 4.30 pagi nanti macam biasa! Masak sahur dan menu Qimy untuk hantar pengasuh.

So! Macam dua tahun lepaslah (dah jadi bini orang hik! hik!) bermulalah jadual harianku memasak juadah berbuka dan bersahur. Aduhai..bila sentuh bab sahur, teringat kalau kat kampung..mama kejutkan semua orang, tadaaaa...semua dah terhidang, tinggal cuci air liur basi kat muka tu je ko ..adapun tolong2 buat air je huhu...dah berkahwin ni, kenalah hadap sensorang..nak harap suami emmhhh bertuah dia nak bangun pepagi tu..

Kalau bab berbuka tu tak rasa sangat sebab dah biasa balik kerja mesti akan masak. Tapi kalau tak sempat atau letih sangat, beli bungkus2 je sudah. Tak boleh buat selalu, muncung suami nanti hahaha..(ala bukan apa muncung sebab makanan kat luar tak kena tekak sangat pehtu $$$ pun satu hal gak hehehe..abistu barang2 kering dan basah tu nak buat koleksi tengok je ke katanya!) Amboi!! gurau kasar nampak? hemmmm...itulah lumrah berkeluarga kan..kalau tak sanggup tak payahlah berumahtangga, buat pintu je hehehe bak kata mama, macamtuuuuulah mama^^ panjang betul tuuuu nya tu hehehe.

Takda apa yang berubah tahun ni kecuali tahun ni nak kena berperang dengan Qimylah. Dah pandai nak join setable dengan papa mama, nak tercekik rasa nasi kat tekak bila dia dok jerit suruh angkat dia. Aduuhhaiii lemas perut mama ni tau Qimy! Kalau dulu tak pandai apa lagi dok meniarap je...amanlah sikit, la ni dah bujang ho ho ho ...So menghadaplah nak berbuka sok, sepinggan nasi dan sudu kuah taruk atas! :)

Monday, July 8, 2013

MONDAY LYRICS : GUGURNYA BUNGA CINTA : ADUHAI JIWANGNYA HIK! HIK!

Lagu : ^Gugurnya Bunga Cinta^ Oleh : Kumpulan Laksamana
Izinkan aku, sayang
Menyentuh perasaanmu..
Biar gelora.. cinta semalam
Izinkan aku, sayang
Merinduimu selalu..
Biar bergetar.. nalurimu

Walau berkali kau membenci
Cintaku takkan hilang
Himpunkan semua kemaafan
Dengarkan, oh rintihan

Andainya kau pergi
Gugurlah bunga cinta
Terpadam mentari
Yang menyinar oh-oh-u-woh

Pulang..lah oh sayang
Kau ku nanti.. penuh pasti
Rintihan kecundang
Untukmu oh sayang...

oh-oh, oh-oh.. pulanglah sayang

Padanlah lagu-lagu tahun 90-an ni sampai sekarang sedap je didengar. Kalau sambil dengar tu sambil hayati liriknya lagilah syahdu...Aku rasa kalau Qimy dah bujang sok pun lagu2 diorang ni masih lagi segar^^
Itulah beza lagu dulu yang dikatakan rock kapaklah, rock jiwang karatlah hehehe..
Lagu sekarang ni kadang2 lirik tah hape2 patutlah korang come and go aje. Tak terlekat pun dihati ni..tapi tak semua la kan..ada je best^^ tapi tulah masih tak boleh kalahkan yang dulu :)

Thursday, July 4, 2013

POLIGAMI : AHKAK TAK SANGGUP DEK^^

Sambil makan malam dengan hubby malam tadi, tetiba dia pun berceritalah tentang rakan sekerja dia yang cita-citanya nak kawin satu lagi. Abg komen apa kat dia? Emm abg cakap satu je, mat...apa masalah ko ni, anak dah dua, apa yang x puas lagi...ko pikirlah masak2..aku takut esok2 skrg ni bini sorang ko pakai Alza, esok2 bini dah dua, tayar Alza pun ko tak mampu beli.." Terdiam kawan dia dengan muka yang cuak hehehe...

Tulah kawan dia ni pun bukanlah kaya mana pun, kerja pun sederhana sebab tu la laki ku kata macam tu. Kalau mampu tak apa la kan. Kesiankan kat isteri, penat2lah bekerja, nak jaga anak2 suami lagi, last2 senyap2 laki ada awek pulak..sambil2 tu aku pun menyelitlah satu dua ayat bernas mudah2han memberi kesedaran pada suami aku ni jugak.

Ada satu dialog pendek yang kelakar je bile ingat balik antara aku dan suami hehehe :

Abg kawin lagi satu boleh yang? Hah! kawin lagi satu? Hemm sia-sialah! Apa yang sia-sianya dapat kawan baru tak nak? (eeiii...sakiiit hati aku mendengarnya) Tapi dengan selamba sambil gelak2 aku jawab, bukan abg sia-sia, tapi bini abg nilah yang rasanya hidup dia sia2 berkorban habiskan masa dengan orang yang salah rupanya..janji nak sehidup semati..kan semua "se" (satu) je kat situ mana ada hidup2 mati2 ye tak hehehe..(ahh..aku psiko dia balik) kami pun tergleka2lah laki bini, teruslah hilang sakat dia nak kawin dua hehehe...dia memang suka menyakat aku! (Harap2 sekadar menyakat jelah ye tak cik Jah!)

Aku bukannya bencikan poligami atau anti ke..tidak...kalau ekonominya kukuh, nak tambah zuriat dan isteri pun redha apa salahnya ikut hangpa lah! Tapi ketahuilah wahai suami, isteri kalau dah sayang lebih2 lagi first love waimah tak puas ke, hidup susah ke apa ke, dia tetap akan redha janji suami bahagia..u know reason kadang2 suami ni cari lain sebab tak puas lah, layanan isteri tak baguslah, tak capai klimaks sangatlah, xpandai masaklah (maaflah bahasa kureng sini, tapi professional la ye^^) well... hang ingat isteri puas sangat ke? Fikir kat situ jelah. Dulu susah sama-sama ...bila dah senang eh teringin nak tambah pulak..

Bos aku kata, kalau aku tak benarkan suami kawin lagi satu maknanya aku belum betul2 sayang kat suami. Kalau 100% baru dapat 90% markah jelah. Yeeelah tu bosss...Sebab sayang 100% lah maka aku ni tak boleh nak bermadu. Hari2 selalu ku berdoa mudah-mudahan kami kekal begini hingga dunia akhirat. Aku sedihlah bila bab2 ni. Ya Allah jangan lah Kau uji aku dengan ujian yang ku tak mampu Ya Allah.

Tapi madu-madu out there..please dont get me wrong, aku tak pandang negatif pada kamu dan suami kamu. Cuma aku tak sekuat kamu semua. Hanya yang dipilih Allah sahaja yang akan mampu melaluinya. Mungkin ini laluan untuk kamu dari Allah kan. So redha dan teruskan kehidupan dengan aman dan ceria ye^^

Tuesday, July 2, 2013

BEST TIPS FOR SAVING MONEY : PERBELANJAAN QIMY : KHAYALAN ATAU GURAUAN??

Hemm..pada aku bukan khayalan atau gurauan..tapi boleh pakai kalau tahu caranya :)

Kalau search kat internet especially when you google it in english kan berlambak2 information. Klik sahaja yang korang tertarik.

Bagus sekali-sekala kita baca info2 begini. Tambah pengetahuan dan mungkin dalam banyak2 tu adalah tips bernas yang boleh tolong korang kan. Ok kali ni aku nak sharela tips aku berjimat when it comes to Qimy; lampin pakai buangnya, pakaiannya, milk and foodnya, toys & booksnya. Aku pandang serious bab ni sebab ianya antara perbelanjaan monthly aku yg sgt penting. So sangat perlu tips2 yg bernas supaya takde overbudget dan pembaziran.

CONTOH-CONTOH TIPS FOR SAVING MONEY MAMA QIMY.

1. Bab lampin pakai buang : Memanglah yang mahal macam mamipoko, pampers atau huggies tu selesa tapi ada jenis lampin pakai yang sama cuma brand saja yang tak terkenal. Qimy punya aku belikan jenama Hey Baby (RM22.90-RM26.90/Size M /70pcs). Aku suka sangat brand ni. Ianyanya jenis cloth yang menyerap haba, murah, pelekat yg sangat tahan lasak dan kuat. DAN MURAH! So far tak pernah leaking atau bocor. Qimy pulak tak pernah lagi ada rashes bila pakai hey baby ni. Untung kat mama sikit sebab buat masa ni dia still boleh pakai saiz M walaupun dah setahun lebih.

2. Bab pakaian : Biasanya kalau pakaian harian untuk dihantar ke rumah pengasuh aku akan spend untuk baju yang murah sahaja sebab aku fikir dia bukan kemana-mana. Banyak pilihan kita boleh dapat di Giant, Tesco, Carefour, Mydin, pasar malam eh banyak lagilah Cik Jah oii! To my surprise kadang2 kainnya sangat selesa dan menyerap haba walaupun dijual dengan harga semurah RM10-RM5 satu set (baju dan seluar). Biasanya memang akan cari yang set daripada berasingan. So lebihan duit boleh tambah beli baju yang branded untuk berjalan dan perayaan.

3. Milk & food : Kalau bab milk ni baru je cerita haritu, so far sejak tukar susu oklah sikit. Tapi nak cerita bab pemilihan ni, kalau kita ni memang jenis percayakan brand dari mempercayai yang semua susu sama, kita masih boleh mendapatkannya dengan harga yang berbaloi. Contohnya Enfalac A+, Enfapro A+, Sustagen. Tiga jenis ni dari Brand Mead Johnson. Apa yang berbezanya adalah harga dan zat2 tambahannya. Macam mana aku kata yang kau masih boleh beli? Ok katakan kau tak mampu nak beli Enfalac A+ masih ada range yang murah sikit iaitu Enfalac biasa, Enfapro A+ masih ada range yang murah iaitu Enfapro biasa dan yang paling murah adalah Sustagen. So aku pilihlah Sustagen; still Mead Johnson tapi harga berpatutan :). Same goes to other brand macam Nestle dan Dutchlady. Mereka ada yang mahal dan murah.
Bab food Qimy pulak aku lebih suka masak sendiri sebab yelah masak sendiri ni lagi berkhasiat kan. Memanglah time consuming kena bangun awal tapi untuk anak aku sanggup. Ala dalam sejam je pun nak masak. Faedah yang aku dapat, anak tak memilih makanan, yakin sebab masak sendiri dan jimat sikitlah. Tapi kalau tak sempat tu aku beli gak bubur kak Ani dekat warung simpang tu hehehe. Mujur la ada bubur pagi yang mencapai tahap berkhasiat pada akulah. Dah 3 4 tahun sok aku bolehlah nak start ada oven sebab junk food dia pun kalau boleh aku nak buat sendiri. Lebih khasiat dan jimat.

4. Toys & Books: Suami memang melarang keras aku manjakan sangat anak dengan mainan mahal-mahal. Aku sakit hati jugak. Yelah anak la katakan. Mainan ni kadangkala perlu juga supaya otak dia bergerak. So option yang aku ada, aku beralih kepada mainan yang dijual dikedai2 biasa. Aku fikir balik betul jugak sebab mainan ni dia cepat jemu dan kadang-kadang cepat je jahanamnya. Apa taknya, dibuatnya ketuk2 dah terliuk kawan tu. Qimy ni suka sangat dengan kereta, lori dan jenis2 kenderaanlah. Biasalah anak bujang kan :). So kalau kedai biasa yang aku maksudkan ni contoh : aku boleh dapat 6 biji kereta yang bila ko tarik dia gerak sendiri, saiz kecil dengan harga RM8.50 berbanding brand mahal yang jual 1 kereta saiz yang sama dengan harga puluhan ringgit. Recently ada kedai DUA RINGGIT dibuka dekat Banting. So apa lagi borong sakanlah mainan untuk Qimy. Siap beli untuk bawak kat rumah pengasuh lagi hehehe. Macam-macam ada. So sebulan spend RM10 dapat 5 mainan. Awesome tak??Bolehlah kalau nak beli yang mahal tapi mungkin satu dua je.
Bab Books pulak, buat masa ni dia minat sikit2 je kat buku. Takdela sebulan sekali beli. Kecik lagi kau... So aku beli yang betul2 best dan sesuai je. Setakat ni baru ada 5 buku je. Tapi bila dah besar sikit sekali-sekala maybe nak DIY je. Beli printer yang murah so buat sendiri je. Spend duit sikit je kat kedai untuk laminate. Takde apa yang mustahil kan?? Google, YouTube semua ada. Nak dengan taknak je.

Aku cuba berkongsi tips cara aku ni sebab ada parents kat luar sana especially yang muda2 tu kadangkala terlalu mengejar brand sampai terjerat leher sendiri dek kerana taknak kalah dengan orang lain. I've met these people. Tapi aku ni jenis klik ignore je hehehe. Kalau kau sangat termampu terpulanglah. Tapi pada aku, lebihan duit yang ada tadi kau boleh salur ke duit untuk berjalan2, duit untuk saving dia, duit untuk klinik dia yang best sikit, duit untuk beli baju raya best2 sikit kan things like that. Ada yang lagi worst pernah jumpa, beli guna kad kredit. Memanglah syok adik2ku tapi hujung bulan menghadapla kau huhu. Berbelanja mestilah berhemah agar tak terbeban.

Birthday party? Oh yang ini aku tak fikir nak buat sebab dia masih kecil. Tak reti pape pun. Mungkin umur dia dah 5 tahun sok baru aku buat parti kecil-kecilan untuk dia hehehe. Cukup sekadar kami manja-manjakan dia dan doakan dia yang baik2.Waktu 5 tahun tu dia dah faham and boleh appreciate apa yang mama papa dia buat.

JIMAT KE MAMA QIMY? Jimatlah jugak..eh betullah jimat :)

Wednesday, June 26, 2013

NYAMUK OH NYAMUK HUH!!

Gatal tahu tak bila dah kena gigit. Grrr...bikin panas betul bila tengah nyenyak tidur. Bila dah macamtu mulalah nak tidur pun tak senang sebab dok teringat kat anak mesti kena gigit jugak.Dah berjaga 2, 3 pagi semata-mata nak pelempang nyamuk2  ni.

Pakai spray cap apa pon dia tahan lasaklah. Tak mati sangat pun huh! Adakah nyamuk pun dah imun jugak macam lipas? Adakah nyamuk pun dah sebijak lipas, bila kita spray dia terbang tinggi then bau dah hilang dia datang balik atau dia relax je kat bahagian bawah then bau dah hilang baru dia terbang. Ini antara pemerhatian akulah. 2, 3 jam berjaga semata2 geram nak cari yang dah hisap darah tu.

Nyamuk yang banyak kat rumah aku ni jenis nyamuk perang. Yang ini kalau menggigit aduh gatalnya kemain. Yang aku perasan nyamuk ni memang sangat bijak (bijak2 pun kena gak tapak tangan aku yang tembam ni hehehe).

Maksud aku, pernah masa tu kami tidur diruang tamu je sebab panas sangat malam tu, ruang tamu taklah gelap sebab lampu dapur dibuka. Aku biasalah terjaga sebabkan nyamuk2 nilah. Dalam kesamaran tu nampaklah berterbangan seekor. Aku bangun mencari xsemena-mena hilang. Aku tidur balik. Then ada bunyi terngiang kat telinga aku bangun semula, tengok takda. Arggh!!! Geramnya!

So bab-bab meneliti ni memang feveret aku, rupanya-rupanya dia dok elok merangkak pelan-pelan nak aim betis Qimy. Hemm dengan tak berlengah petepikkk!!! Amik kau! Yang tak boleh belah tu dia merangkak macam orang mengintip kelakar gila hehehe. Patutla ada orang panggil nyamuk ni nyamuk askar!

So korang nak tahu tak cara yang lebih berkesan xnak bagi nyamuk gigit ikut style mama Qimy?

Aku dah guna spray dan ubat nyamuk elektrik. Sume x jalan. Tapi yang lingkaran aku x suka sebab bau dia sengit ooo.. So dalam dok pikir tu terpandanglah lotion baby perasa Orange Flavour papa Qimy beli borong kat Guardian. Dan aku jugak teringat homemade mosquito repellent versi James Wong yang glemer tu.

Siap kau malam ni. Jenama memang x well known la. Aku lumur satu badan aku dengan Qimy..(papa dia sapu sendiri la ye hehehe). Lotion tu x berusik langsung sebelum ni. Tapi oleh kerana ianya berkesan, memang sangat berbaloila lotion botol besar tu. SO kengkawan, kita go GREEN jela, lumur badan tu kalau boleh biar lotion tu ada bau oren ke atau serai confirm nyamuk x suka!

Tuesday, June 25, 2013

TODAY HAZE NEWS UPDATE : BANTING & SHAH ALAM NEARING HAZARDOUS LEVEL

UHUK! UHUK!

Baliklah kampung halaman sabtu yang lepas di Sungai Manggis Banting...perghh nama kampung halamanku siap masuk dalam radio. Glamour la sangat! hari ini punya update pun nah ko! nearing hazardous level! Nak menyebut pun payah..memangla sangat hazardousnya sebab sepanjang balik kampung mata ni pedih je pastu tekak perit haus sangat-sangat. Tapi yang paling teruk aku rasa dekat area olak lempit dengkil...suasana kelabu je. Udaranya pun menyesakkan hidung. Kesianlah penduduk-penduduk kat situ.

Aku yang tua ni bolehlah pakai mask, teringat kat Qimy yang masih tak faham dan kalau dipakaikan mask sure dia bukanya balik pastu buat main. Allah jelah yang selamatkan anak mama sorang nih. Pengasuh dia pun ada cakap dia tak bagi budak-budak keluar rumah. Lega aku.

Kita sama-sama jaga kesihatan mengikut langkah-langkah yang disarankan macam minum air banyak, jangan kerap keluar rumah dan satu lagi mudah-mudahan jangan kita lupa untuk berdoa kepada Allah semoga cepat-cepatlah musibah ini berakhir ameen.



Thursday, June 20, 2013

TUKAR SUSU PULAK

Huarrghhhh! ish lamanya tinggalkan blog ni... Macam -macam hal lah. La ni ok dah.
Mood pun slowly ok :)

Oklah nak cerita pasal Qimy baru-baru ni tukar susu. Dulukan minum susu NAN HA. Dari NAN HA 1, NAN HA 2 sampaila sekarang NAN HA 3. Qimy pun dah setahun 4 bulan, so mengikut pendapat doktor allergik susu lembu ni boleh recover. maybe dalam setahun ke 3 tahun then kebanyakkannya hilang macam tu je. Tengok pada anak kita masing2. Alhamdulillah so far tengok Qimy sihat je minum susu NAN.

Bye bye for now^^

Tapi satu yang aku perasan anak aku ni kecik je. Dia sihat berjalan berlari tapi kalau berdirikan die sebelah anak jiran aku yg sebaya ni, tinggi lagi anak dia. Tu yang buat aku risau tu. Adakah dia mengikut genetik aku yang rendang ni hehehe. Anyway google punya google ada lah sorang mat saleh ni dia kata, kalau u tengok anak u tu dah ok. Kesan allergik pun dah lama xde, berak kencing ok, makan pun ok, then xpayahla amik HA formula lagi. Tukarlah susu FM biasa sebab bayi membesar ni perlukan lemak baik untuk pertumbuhan dia.

Aku teringat doktor Tan kata allergik susu lembu ni kadang2 sampai anak umur setahun 3 tahun je lepas tu dia hilang. KEbanyakkannya hilang tapi x semua la. Aku dan husband berbincang last2 kami rasa nak tukar kepada SUSTAGEN JUNIOR 1. Kami tukar ni sebab dia produk Mead Johnson yang sama dengan Enfalac so amiklah range yang murah sikit kan. Qimy ada gak amik Enfalac A+ dulu, tak sampai 5 kotak dia jatuh sakit demam batuk teruk, berkahak dan  selsema. mungkin pada mas tu tahap allergik masih kuat. Tapi nak pilih Enfalac A+ semula mungkin tak la sebab harga dia $$$.

 Kalau dulu susu NAN HA nipun range price dia ikut langkah antara RM89.90 hinggalah langkah terakhir HA 3 RM62.90 untuk 850g/setin. Bayangkanlah sebulan kurang2 4 tin. Darabkanlah. Itu pun sebab jaga makan dia and anak aku ni bukan jenis baby yg kuat menyusu dan tak mau makan. Kalau idak botaklah kepala mama papa. Aduhhh demi anak kan.

Last saturday kami beli Sustagen Junior ni 1.3kg terus. Harga dia RM55.90 dekat speedmart.
For a start aku amik yang Tasty Plain jelah takut vanila dan Honey tu x sedap pulak. Kalau serasi alhamdulillah sangat sebab ikut perkiraan sebulan maybe kena spend 2 kotak je.


Percubaan pertama ok. Next day dia ada berak cair sikit. Tapi selepas minumlah. Lepas tu everytime minum mesti cirit sekali. Pengasuh dia pun kata macamtu. So hari yang ketiga aku try kurangkan scoop dia bagi cair sikit. Then baru ok. Up to this morning aku try tambah balik ikut sukatan scoop sebenar. Nampak takde cirit pun. Ya Allah mudah-mudahan dia serasilah. Bukan sebab duit pun tapi nak dia membesar dan tinggi. Jangan la pendek macam mama dia hehehe. Satu je xpuas hati dengan susu ni. Kalau goncang xde buih. Yelah ada buih tu meriahla sikit kan :)

Wednesday, May 8, 2013

ANGIN TIADA, RIBUT TAUFAN TIADA, TAPI FIKIRAN, HATI, JIWA, PERASAAN BERGELORA!!

Alahai...lamanya tak update blog.
BERANGAN jela dengan wordless wednesday, monday lyrics la, upcycling entry la...

MOOD SWING!! tak sudah-sudah :(

Tahla, betul-betul bosan dengan kerja sekarang ni.
Apa pun bertabahlah...demi anak, demi keluarga.
Positifffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffff
Moga Allah menjawab permohonanku...
Amin ya rabbalaa'lamin.

ok, tu jelah!

Tuesday, April 9, 2013

SENI MENGGUNA SEMULA : GAMBAR PILIHAN # 1^^

Aduhh..liatnya nak mula berblog kalau dah terhenti.
Bukan apa...sibuk sikit lately.
As promised, ni ha nak share satu gambar upcycling
yang sempat kita google. Mungkin u all boleh cuba^^

Rak LCD "LEKAT DINDING PUNYA" dari kayu pallet lama.
Cat je pallet tu then lekatkan ke dinding...so inspiring^^
Smart kan. LCD tu dah kaler hitam memang match sangat dengan white pallet tu.

Creative betul orang yang buat ni^^

Tuesday, March 26, 2013

NAK LANCAR ENTRY BARU : ENTRY MASAK MACAM TAK JADI JE^^

Hohohoho...

Disebabkan xda talent sangat nak masak2 ni pastu nak amik gambar lagi aiishhh! cam renyah sangat so terbitla satu idea sebab minat sangat benda ni tapi diri sendiri belum ada kesempatan nak mencebur diri...END UP sambil2 BW blog mat2 saleh yang sangat kreatif ni kita sharingla pictures yang agak inspiring ni, maybe boleh jadi diary for me one day kalau ada rezki nak buat hehehe...yesss.. rezki duit, rezki masa, rezki kemudahan nak membuat dan mana tahu rezki nak menjual semula..ohhh apakah agaknya ye...

Ini entry pembukaan je, so every tuesday akan ada pic untuk tatapan semua.

Kalau ada yang nak share pic boleh email and ceritala sikit pendapat you. Nanti kita boleh upload kat Tuesday entry ni hoho suke^^

So inilah dia entry tu hahaha... EH! Recycle and upcycle..ada beza tau. Recycle ni contohnya kita kumpul botol plastik yang merata-rata tu then hantar kat pusat pengumpulan and diorang akan proses semula botol tu jadi bahan mentah semula yang boleh dibuat plastik atau botol minuman. Upcycle pula ialah kita kumpul botol-botol plastic tadi (sebagai contoh) then kita buat sampan daripadanya. From garbage you create new, useful product. It can be useful or it can be a piece of art. Can u imagine? Nanti i upload the picture. Memang sangat inspiring...i wish i have lake at my backyard and mendayungla kat situ setiap petang ke kan hehehe...Bagus tau because you are creating and at the same time you save the world^^.

See you next Tuesday^^


Monday, March 25, 2013

MONDAY LYRICS : SUCI DALAM DEBU : JIWANG JAP^^

Mode hari ini : Jiwang hahaha
Teringat pula zaman-zaman percintaan.
Lagu ni dalam maksudnya kepada sesiapa yang baru
hendak mengenal cinta, bercinta, mencintai dan dicintai.
Bila keyakinan dan kepercayaan wujud maka bercintalah!
Cewah shadu pulak hehehe...
So guys... spread love!

Lagu : ^Suci Dalam Debu^  Oleh : Iklim
 
Engkau bagai air yang jernih
Di dalam bekas yang berdebu
Zahirnya kotoran itu terlihat
Kesucian terlinding jua

Cinta bukan hanya di mata
Cinta hadir di dalam jiwa
Biarlah salah di mata mereka
Biar perbezaan terlihat antara kita


Kuharapkan kau kan terima
Walau dipandang hina
Namun hakikat cinta kita
Kita yang rasa

Suatu hari nanti
Pastikan bercahaya
Pintu akan terbuka
Kita langkah bersama

Di situ kita lihat
Bersinarlah hakikat
Debu jadi permata
Hina jadi mulia


Bukan khayalan yang aku berikan
Tapi keyakinan yang nyata

Kerana cinta lautan berapi
Pasti akan kurenang jua

Friday, March 22, 2013

NAK MENEGUR BIARLAH BERHEMAH YE^^

Salam Jumaat semua^^
Mudahan-mudahan kita semua sihat dan ceria hari ni.
Eh macam gaya-gaya nak bagi ceramah pulak hehehe.

Baru-baru ni bos tegur sandal kita macam gaya mak-mak..hah?!
Bos: Maya...sandal awak ni macam sandal orang tualah!
Aku: Ohhh...yeke hemmm...sandal masa preggy aritu, selesa malas nak pakai heel huhu.. (suka hati akulah heeee sakit hatilah!)

Saborr je kan! Hati tu geram bercampur terasa jugak! Tak boleh ke bos ni cakap elok2 kan. Nasib baik aku ni bukan jenis heran sangat. Lantak dialah nak kata apa. Kalau ye pun sandal ni nampak annoying sangat, tak boleh ke cakap camni..eh saya rasa awak dah lama tak pakai kasut..pastu mesti aku jawab..kenapa bos? dah simpan ke high heel awak tu...tak pun cakap sambil berseloroh...ehh tak bergayalah! dah jadi mak-mak kena bergaya jugak! Aku boleh terimalah teguran macam tu..xpandai jaga hati betul lah bos aku ni! I terasa tau!

Kat sini nak sharelah sikit tentang seni menegur supaya tak mengguris hati orang lain. Kalau dia jenis yang suka terasa, dia berdoa bagi mulut ko senget nak kata apa kalau Allah makbulkan, kan dah masalah. Memangla kita rasa alaaa cakap macamtu je dah terasa tapi LAIN ORANG LAIN HATINYA ko kena ingat. Macam aku ni tak kisah orang menegur TAPI BIARLAH BERHEMAH.

1. Nak tegur perfume kawan busuk kat opis cane?
DARIPADA CAKAP : WEEIII!!! alaa sape la pakai minyak wangi satu botol ni...busuklah sakit hidung aku. KAN BOLEH CAKAP MACAM NI: Waahhh minyak wangi siapa yang meriah ni (sambil senyum ikhlas)...emm saya kenapa (sambil senyum simpul)? Ini brand Anna Sui kan (kau tembak jelah brand apa pun) ..eh takdalah biasa2 je. Oh ingat Anna Sui..sebab bau sama tapi macam strong sikitla bau dia. Ko dah cuba bodyshop wild Lily sedap tau bau die. Oh ye ke kak. Kalau perfume tu memang sesuaila untuk anak-anak dara macam ko ni kan..gegirl gituew!!

2. Nak tegur kawan yang suka pakai baju tak kena corak dan color.
DARIPADA CAKAP : Corak baju ko ni macam makcik-makciklah Esah. Malap je aku tengok! KAN BOLEH CAKAP MACAM NI : Esah nak tahu tak sebenarnya kan pemilihan warna baju dan corak boleh buat kita ceria dan sihat tau. Pada pendapat akakla kan Esah sesuai sangat dengan warna-warna ceria tapi lembut pastu ada bunga kecil-kecil. Kenapa kak baju-baju Esah hodoh ke? Eh takdelah akak suka corak-corak geometri Esah tu tapi tula Esah cubalah main dengan color kan. Ada sekali Esah pakai color pink, sweet sangat. Kita ni kan kena perasan muda sentiasa hahhaha ( goreng je apa2 fakta pun pastu libatkan diri kita sekali). Janganlah up diri pulak. Niat kan nak nasihat. Aku kalau macam ni takdala sakit hati tapi berterima kasih kalau ada yang sudi bagi pendapat tentang diri aku secara sopan.

3. Nak tegur hasil kerja kawan yang tak berapa cantik.
DARIPADA CAKAP : Macam dah ketinggalan zamanlah design ko ni. Aku rasa mesti bos komplen punya. Kot iyapun memang tak cantik cakapla elok2 kawan!. KAN BOLEH CAKAP MACAM NI : Emm pada pendapat akak kan design ni macam dah ok tau..tapi color dengan coraknya crowded sikitla Faiz. Faiz cuba masukkan color ni mesti gempak punya. Cuba Faiz tengok web ni. Akak suka website ni sebab banyak idea2 moden tau bolehlah buat guide. Atleast kita bagi cadangan sambil menegur. Bukan tegur je tolong taknak!

4. Nak tegur kawan yang tak suka pakai deodorant.
DARIPADA CAKAP BELAKANG UMPAT NGAN KAWAN-KAWAN. KAN BOLEH CAKAP MACAM NI KAT TUAN BADAN. Eh semalam kan akak pergi Guardian tau akak jumpa satu deodorant ni dia jenis takda bau. Suka sangat sebab rimaslah deodorant yang ada perfume ni (ko pancing dia) Oh yeke sama la dengan ina. Tulah yang malas nak pakai deo tu. Takda Ina yang ni memang ina akan suka sebab dia tak melekit dan tak berbau. Bolehlah beli sebab Guardian pun sekarang tengah ada sale tu. Akak dah beli dua terus buat stok. Padahal aku suka yang ada bau kan.

Dah experiment sendiri dah. Banyak yang mendengar teguran kita dengan cara yang berhemah ni. Kalau sound xtentu pasal lagi dia buat adalah siap benci kita lagi. Pakej!

Banyak lagi contoh-contoh sebenarnya..tiba nak tulis dah tak ingat pulak. Tapi tulah kita hidup bukan seorang di dunia ini. Kita hidup bersosial dan bermasyarakat. Janganlah sampai kata-kata kita tu mengguris hati orang lain sebab bila dah terguris lama-lama orang dah bosan dan cop kita yang bukan-bukan. Lepas tu dah takda sapa nak kawan dengan kita. Tak kira lagi balasan kita bakal terima kalau orang tu rasa terhina lantas dia berdoa...haa tak ke naya tu. SAFE SIDE : Tak payah la komen pape kalau agak-agak benda tu kecik je. Selamat dan semua happy. Berdiam lebih baik.

Selalu sangat mengingatkan diri sendiri untuk berhati-hati bila bercakap. Jangan bajet bagus je.
Tapi kan lately selalu sangat jumpa orang yang cakap lepas ni..tension betul. Taknak kawan!

Monday, March 18, 2013

MONDAY LYRICS : MAKE WAY FOR NODDY^^ QIMY SUKA SANGAT!!

Ohh!! Ini memang antara lagu kegemaran Qimy untuk dinyanyikan oleh mamanya
selain "Twinkle2 Little Star" and "Baba Blacksheep" hehehe.
Tak lupa juga lagu "Bob The Builder" dan "Alif Ba Ta"
Bersinar dan bercahaya sambil kelip-kelip mata dan bertepuk -tangan
bila nampak mama tergedik2 menyanyi pelbagai gaya hahaha^^
All with joy, laugh, love and grace for anak mama^^
So spread love!
 
Song : ^Make Way For Noddy^  Theme Song for Cartoon : Noddy


Make way For Noddy. Noddy !
He toots his horns to say
Make way For Noddy. Noddy !
Come On Out And Play
Make way For Noddy. Noddy !
Shout A Bit Horray
Let Get Ready And Steady , It's A Happy Day
Noddy's On His Way

Make way For Noddy. Noddy !
He Driving In His Car
Make way For Noddy. Noddy !
Toytown Can't Be Far
Make way For Noddy. Noddy !
Shout A Bit Horray
The Bell Is Ringing And Singing, It's A Happy Day
Noddy Here , Make Way


 
 




Friday, March 15, 2013

FILEM SYUKUR 21 DAN SEKOLAH PONDOK

Pernah tak tengok filem ni kat TV?
Masa remaja dulu (eceh remaja hehehe) macam bosan je nk tgok.
Bila dah menjelang 30s ni dah boleh fikir skit.
Filem ni terbitan Metrowealth production..uncle David Teo.
Pengarah : Eddie Pak (lama x dengar berita dia ni. Dia ni dah convert islam kan..kena tanya pakcik google hehehe).I thought this movie was from KRU production..so silaplah ye^^.

Ok kat bawah ni sinopsis cerita ni. Kotla ada yang nak imbas2 kembali jalan ceritanya atau memang xpernah tengok pun. So bolehlah nak baca kalau rajin ^_^
Filem Syukur 21 ini berunsur futuristik dan berlatar belakangkan tahun 2021. Ia mengisahkan kehidupan manusia yang aman, harmoni dan penuh ketenangan tanpa adanya jenayah pada tahun 2021. Kamal yang berusia 50-an dan bermastautin di Amerika Syarikat selama 30 tahun menjalani hidup yang serba mewah dan bersikap mementingkan kebendaan. Dia tidak dapat mempertahankan kerukunan rumah tangga. Kamal yang pakar dalam multimedia itu ditugaskan ke Malaysia untuk mengatur beberapa program di Raudah, sebuah organisasi yang serba lengkap dengan kemudahan dan teknologi dan sistem pentadbiran yang diasaskan oleh Raihan. Di dalam Raudah meliputi kawasan perumahan, rekreasi, kompleks perniagaan dan sebuah akademi. Kamal mendapati tamadun Malaysia telah berubah termasuk penggunaan teknologi serba canggih serta melihat kerukunan hidup yang dijalani. Raudah juga menjadi tempat memulihkan moral manusia supaya menjadi insan yang lebih berakhlak dan tidak mementingkan kebendaan. Kamal juga bertemu dengan ibunya yang bekerja sebagai sukarelawan di Raudah semasa bertugas di situ. Anaknya Daniel juga berkhidmat di situ.
 
Berbalik pasal komen i tadi...

ANYWAY nak ceritanya...tahun lepas rasanya TV3 ada tayangkan, i pun tengoklah, walaupun itu movie lama tapi rasa teruja sgt sebab terbayangkan sambil berkata-kata dalam hati, "inilah konsep sekolah pondok yang moden...kan elok kerajaan ambil inisiatif untuk majukan sistem sekolah pondok macam konsep yang dibawa dalam Syukur 21 ni tapi movie ni dipandang sepi je. Movie ni sekitar tahun 2000 and sekarang ni dah 2013...kadangkala ada jenis manusia tak mau tunduk pada yang rendah. So kenapa nak pandang sangat movie picisan yang kutipan setakat sejuta ni kan...rugilah kita disebabkan sifat tak nak merendah diri.

Ada few threads yang komen cerita ni rata2 komen bab sound dia sebab movie ni pakai teknologi canggih dari segi bunyian. Ramai gak yang kata jalan cerita tak best la apa la. Biasala tu.

Tapi kalau tanya i, i lebih tengok konsep dan suasana cerita tu. From thatlah terus terfikir ohh inilah sekolah pondok yang moden. Dalam cerita tu cane nak cakap ye, ok kalau department kanak-kanak then ada yang uruskan kanak-kanak, then ada remaja, golongan wanita dan lelaki. Kalau contoh pembelajaran ada science, sukan, memanah berkuda bagai. Konsepnya tidak seperti macam sekolah pondok kita sekarang ni yang hanya tertumpu pada hafazan quran, pengajian islam.........yess ada juga yang bawa konsep macam disekolah tapi lainlah!

Kalau beginilah sistemnya pasti dapat menghasilkan cerdik pandai yang soleh solehah. Yelah cakap memang senang kan tapi tulah, 13 years back ada someone yang cetuskan konsep ni... tapi belum ada pihak atasan yang perasan cerita ni dan amik sebagai panduan.....sayang kan!

 Sekarang macam dah ada sekolah islamic sebegitu konsepnya macam sama tapi ianya tak mampu dinikmati semua golongan. Contoh-contoh sekolah pondok swasta yang islamic..yes i baru teringat. Tapi setahu i sekolah2 tu perbelanjaannya mahal.

What i mean is sekolah mampu milik oleh semua golongan. Untuk Qimy esok, mampukah mama nak hantar sekolah terbaik macam tu?.

Mak aih panjangnya. Maaflah panjang lebar gituew^^ Blog sendiri suka2 macam nilah^^

Salam Jumaat ^_^


Tuesday, March 12, 2013

ANNIVERSARY YANG KEDUA TAHUN^^

Alhamdulillah 2 tahun sudah kita bersama.
Mengharungi dugaan dan cabaran hidup berdua.
Kini sudah bertiga.

Mohon pada yang ESA.
Jodoh kekal sampai bila-bila.
Sikit sama sikit, banyak sama merasa.
Tolak ansur, gelak ketawa.
Itulah petua bahagia rumahtangga.

Untuk suami yang disayangi dicinta,
Selamat ulangtahun perkahwinan kita.
Tiada hadiah hanya kucupan mesra.
Muda bersama, tua bersama.
Kaulah suamiku, pintu ke syurga.

Oh sangatlah ryhme gitueew, semuanya aaa..
Puisi anniversary mama pada papa Qimy ni hik! hik! hik! Kelakar rasanya^^ Puisi ke ni?

12.03.2013^^


Friday, March 8, 2013

MAKANAN ROHANI KATA BUDAK OPISKU^^ JOM TENGOK!

Masyaallah kalau boleh nak download ceramah Prof Dr Muhaya.
Pastu nak bagi adik2 kat umah tu tengok.
Kepada yang bersedih, yang susah nak dapat rezeki,
adik-adik yang susah nak dapat kerja,
masalah rumah-tangga dan macam-macam masalah lagi,
Masalah! Masalah! Masalah!
Mari pinjamkan telinga jap kita dengar talk Prof Dr Muhaya ni.
Semoga lepas ni terbuka pintu aura-aura positif kepada kita.
Mudah-mudahan mendapat panduan.
Syukur kepada Mu ya Allah.
Masih bernafas lagi...

Tuesday, March 5, 2013

TO MY DEAREST SON : OMEY MAMA PAPA^^

Takde new picture la dekat mama. Sume kat papa.
So yg ni jela ada pun.


Mama mintakkan hadiah kat papa ye^^

Monday, March 4, 2013

MONDAY LYRICS: SELAMAT PENGANTIN BARU : ADIK IPAR DAH JADI SUAMI ORANG HEHEHE^^

Semalam adalah hari perkahwinan adik ipar
Mohd Zaini bin Mohd Haini dengan Nuranissa Bin Azmanshah^^.
 
Penat jugak maklumlah papa dan mama Qimy kena jadi orang kuat pengantin. Mujurlah berhabis majlis di rumah perempuan sahaja. Cuma DIY sikitla untuk hantaran dari kami pihak lelaki dan persiapan sarapan pagi buat lapik perut untuk tetamu rombongan pihak lelaki. Gambar tak ambil lagi dari adik so ada pic kat bawah ni je untuk tatapan semua.

Sempena MONDAY LYRICS terimalah lagu ni untuk semua especially to all pengantin baru kat luar sana. Be a good husband and wife and SPREAD LOVE^^

 Lagu : ^Selamat Pengantin Baru^ Oleh: Wann

Selamat pengantin baru
Selamat berbahagia
Selamat ke anak cucu
Selamat sejahtera

Semoga berpanjangan
Semoga berkekalan
Semoga satu tujuan
Semoga aman

Hidup mestilah kukuh
Sabar paling perlu
Cinta setiap hari
Senyum mesti selalu
oooo....
 
Ole-ole handmade from mama Qimy^^
Wedding bunting for Eddy and Anis^^


 

Friday, March 1, 2013

SCOTT'S EMULSION : SAMBUNGAN ENTRY LEPAS

Okey ...saja nak share kat u all.
Hari ni 1hb Mac 2013. Alhamdulillah batuk dah makin pulih.
Dah takde batuk terkokol-kokol di tengah malam dan hening pagi.
Tiada lagi gatal-gatal di tekak.
Kahak pun dah kurang. Dada pun dah tak sakit bila batuk.
Alhamdulillah syukur pada Allah.

Mama Qimy tak amik ubat batuk pun hanya Scott's ini je, satu sudu sekali every morning.
Sepatutnya for adults kena makan 2 sudu sehari 2 kali.
Tapi dek waktu pagi je yang ingat. Jaaadilah!!
Agaknya kalau betul2 ikut sukatan mesti lagi cepat baiknya.
Bukan apa, memang dah konsep mak-mak kalau balik kerja tu dah sebok kat dapur.
Mana nak masak, nak suap anak makan malam lagi haish!! tak menang tangan!
Sebab tulah!!
Konon2 aritu papa Qimy adalah beli madu kawan dia rekomen.
Madu Tualang?? tak tahulah madu jenis apa ni.
Harga sebotol RM 35 (dapat harga ahli).
Try makan sesudu. Suddenly..jeng..jeng...jeng..
Tekak den tetiba panas pastu perut rasa menggelodak!!
Esok pagi sakit perut yang amat sangat. Nasib baik membuang..legalah lepastu.
Tapi merodak dia tu macam senggugut tahap 10 fuhh!!
Ishh!! madu jenis apa nih!! Macam tak ori je!
Tu la ada kawan blogger cakap madu lagi baik.
Betul!! tak nafikan tapi susahnya nak cari madu yang betul2 asli.
Sekarang ni banyak madu campuran.
Susahkan nak cari madu sebab tu harga mahal dan payah nak beli.

Tu yang end up amik Scott's Emulsion.
Last2 cik abg xmakan pun madu dia beli tu. Membazir sungguh!
Ada pulak dia kata, ....bini tak suapkan? apa guna ada bini?
Oh ok!! yang abg duduk steadayyy baek kat sofa sambil main game pastu sambil
sengeh2 kat anak yang dok dalam WALKER (can see how he is really capable of taking that madu on his own) while bini awk terkial2 nak prepare food for dinner. SUngguh menggeramkan!

Sengeh-sengeh dah rasa bersalahlah tu!
Kadang-kadang small2 thing husband kenalah pandai urus sendiri ok.
Sian kat wife yg tak cukup tangan.



Thursday, February 21, 2013

NAK DEKAT SETAHUN MEMANG MACAMTU^^

ADUUUUUUHAIII !!!!

Rasa minggu lepas baru habis demam batuk selsema.
Pastu dah sihat. Eh mari balik penyakit-penyakit tu.
Adooii Qimy, letihlah mama macam ni.
Mengadu kat nenek dia..suudah!
Mengadu kat atuk dia...sudah!
Mengadu kat mak penjaga dia..sudah!
Mengadu kat kawan2 pejabat pon sudah..!

Semua cakap :

"Budak nak dekat-dekat setahun memang macamtu, macam-macam timbul. Biasalah tuuuuuu".

Lepas setahun sok, apa lagi pulak benda lain yang timbul. Pikir2 my mom dulu dengan 10 orang anak macam manalah dia handle. Ishh! Hebatlah mama.

Panjang tuuunye hehehe. Petang ni nak pergi klinik lagi. Yelah dah cirit-cirit macamtu pastu demam kejap panas kejap kebah, pening dibuatnya. Eloklah pergi kan. Mana tahu betul2 penyakit serious..mintak Allah jauhkanlah.





**Dah 3 minggu tido malam tak lena..huaaaaa!!

Tuesday, February 19, 2013

LAGI KES DERA BAYI 2013: BENCI BETUL !!!

Cuba bayangkan...
Ya Allah berapa jam si anak kecil tu menahan...
Dengan badan sakit, trauma lagi sebab terkejut
Ya Allah mudah-mudahan semasa kejadian, Kau dah ambil kesakitannya.

WOI! Cuba orang belasah ko pulak siap hempas-hempas!
Apa ko rasa?

**** tul lah ko ni!!!




(Kalau kes2 camni ringan betul mulut nak memaki. Habis camno!)

Monday, February 18, 2013

MONDAY LYRICS : DARK SIDE BY KELLY CLARKSON

Kelly!! Dah kurus! Aku bila lagi hik hik hik!
"NOBODY"S A PICTURE PERFECT"
suka part ini. Untuk panduan bersama...
(serious! Jangan terlalu menilai orang pada luaran, kita tak tahu tahap kita dan dia dimana kelak)
And also untuk anda semua...spread LOVE!!
Song : ^Dark Side^ By: Kelly Clarkson

Oh oh oh, there's a place that I know
It's not pretty there and few have ever gone
If I show it to you now
Will it make you run away?

Or will you stay
Even if it hurts
Even if I try to push you out
Will you return?
And remind me who I really am
Please remind me who I really am

Everybody's got a dark side
Do you love me?
Can you love mine?
Nobody's a picture perfect
But we're worth it
You know that we're worth it
Will you love me?
Even with my dark side?

Like a diamond
From black dust
It's hard to know
What can become
If you give up
So don't give up on me
Please remind me who I really am

Everybody's got a dark side
Do you love me?
Can you love mine?
Nobody's a picture perfect
But we're worth it
You know that we're worth it
Will you love me?
Even with my dark side?

Don't run away
Don't run away
Just tell me that you will stay
Promise me you will stay
Don't run away
Don't run away
Just promise me you will stay
Promise me you will stay

Will you love me? ohh

Everybody's got a dark side
Do you love me?
Can you love mine?
Nobody's a picture perfect
But we're worth it
You know that we're worth it
Will you love me?
Even with my dark side?

Don't run away
Don't run away

Don't run away
Promise you'll stay

Friday, February 15, 2013

PENAWAR BATUK : SCOTTS EMULSION

"Bermain dengan ayah ku rasa bertuah, pulang sebelum hujan, ibu menyatakan kami ada kawan bernama Scott's Emulsion"
Sekarang botol plastik. Dulu-dulu botol kaca^^
Kalau mama beli oren laju je teguk. Kalau yang putih haram nak minum.
Adik-beradik sama je hehehe those days^^
Korang pernah tak dengar lagu iklan Scott ni?
Zaman 90 an tak silap aku tapi benda alah ni dah lama wujud rasanya.
Ingat x entry sebelum ni pasal perang batuk segala...since thatlah batuk ku tak hilang2!

Mulanya ingatkan kena tibi. Tapi check simptom takda yang sangkut pun.
Ahh legalah kan..bukan apa takut menjangkit kat Qimy pulak.
Ikut entry 29th jan tapi sebenarnya awal dari itu maybe dari disember 2012.
See! Lama dah kan..dah 2 bulan lebih ok, dah tahap kena risau..
Apa taknya penat oii batuk kung! kung! kung!
Dah seminggu dah kak jemah terai Scott's Emulsion ni...
Dan HASILNYA!!!! WALAHHH!!!

Suka! Suka! Suka!
Batuk dah makin kurang, kahak pun dah kurang.
Alhamdulillah. Adik yang suggest ni sebab dulu pun dia batuk berbulan- bulan plus ada tibi
tapi yang "mild" punya. Eh ada ekk camtu hehehe..oh yang ini tak berjangkit dia jenis dok
dalam badan tuan yang sakit je! :-) bagus kan hehehe. 
Itupun atas nasihat doktor dia amik Scotts ni sebab bagus untuk increase immune system. Tapi kalau korang beli, kat dalam tu ada info yang boleh dibaca. Nampak tak kat bawah ni?
Kalau tak jelas google sendirilah ye :)
Okla untuk trial belilah botol kecik dulu. Nanti muntah wueekk pulak dah rugi kan. Mula-mula memang nak muntah punya, tapi kalau terus amalkan dah xde rase apa, rasa macam mayonis je. Harga cuma RM6.90 PERISA ORIGINAL TAU! Perisa oren kureng keberkesanannya.
TAK LALU! Memanglah...cuba makan sepotong buah ke, sebiji anggur ke lepas amik Scotts.
Kalau aku, minum sikit Jus Tok Guru nak hilangkan hanyir ikan (haa yang ni pun bagus untuk otak dan batuk)

Den?? Semua telan, nak baik punya pasal!

Scotts ni bagus..google kat thread ramai gak yang dapat pengalaman best bila amalkan.
Saja nak share kat korang mana tahu ada yang serasi kan. Kot ada kat luar sana tu yang dah berbulan-bulan batuk dan dah puas teguk macam2 ubat, bolehlah nak cuba kan.

Tapi sebelum makan doalah sikit, kita ni kan hambaNya, kita tawakkal dan mohon kepada Allah:-
"Ya Allah mudah-mudahan kau jadikanlah Scotts ni penawar batukku, amiin".

Yang ni ramai tak praktikkan. Mungkin ingat nak kena baca doa2 dengan arabnya segala. Kitakan orang melayu. Satu kaum yang Allah jadikan dengan bahasanya. My father told me..always communicate dengan Allah. DIA pencipta kita. Mintalah apa saja dari DIA. Cepat lambat dapat, itu adalah ujian. Sabar dan berserah diri.  ( Ingatkan diri sendiri jugak ni^^ )

Assalamualaikum wbt...salam Jumaat^^

Monday, February 11, 2013

MONDAY LYRICS : CELEBRATE OUR LOVE WITH DIAMONDS!

Oh bukan "diamonds" betul tu, giler mana nak carik!! What i mean is the song. Memang sweet sangat lagu ni. If i can sing depan my hubby and ask him to feeeeeel this song waaaahh mesti best kan tapi hubby die kureng skit omputeh ni hehehe. Takpalah cakap kat dia lagu ni tentang kita and i love you so much and comolot sikit then he knows lah how special this song SHOULD BE  to us hahaha!
I wish la kan hehehe..
Here we go..! Spread love!
 
Song: ^Diamonds^  By: Rihanna
 
Shine bright like a diamond
Shine bright like a diamond

Find light in the beautiful sea
I choose to be happy
You and I, you and I
We’re like diamonds in the sky

You’re a shooting star I see
A vision of ecstasy
When you hold me, I’m alive
We’re like diamonds in the sky

I knew that we’d become one right away
Oh, right away
At first sight I left the energy of sun rays
I saw the life inside your eyes

So shine bright, tonight you and I
We’re beautiful like diamonds in the sky
Eye to eye, so alive
We’re beautiful like diamonds in the sky

Shine bright like a diamond
Shine bright like a diamond
Shining bright like a diamond
We’re beautiful like diamonds in the sky

Shine bright like a diamond
Shine bright like a diamond
Shining bright like a diamond
We’re beautiful like diamonds in the sky

Palms rise to the universe
As we moonshine and molly
Feel the warmth, we’ll never die
We’re like diamonds in the sky

You’re a shooting star I see
A vision of ecstasy
When you hold me, I’m alive
We’re like diamonds in the sky

At first sight I felt the energy of sun rays
I saw the life inside your eyes

So shine bright, tonight you and I
We’re beautiful like diamonds in the sky
Eye to eye, so alive
We’re beautiful like diamonds in the sky

Shine bright like a diamond
Shine bright like a diamond
Shining bright like a diamond
We’re beautiful like diamonds in the sky

Shine bright like a diamond
Shine bright like a diamond
Shining bright like a diamond
We’re beautiful like diamonds in the sky

Shine bright like a diamond
Shine bright like a diamond
Shine bright like a diamond

So shine bright, tonight you and I
We’re beautiful like diamonds in the sky
Eye to eye, so alive
We’re beautiful like diamonds in the sky

Shine bright like a diamond
Shine bright like a diamond
Shine bright like a diamond
 
Pssss...this is only the beginning. Pasni maybe nak jadikan entry tetap for every monday. Actually terfikir malam tadi, apa entry nak tulis ye?? So dapat idea. Thanks sudi baca entry ni^^ . Lirik akan dipilih untuk yang dirasakan indah, cantik, sweet dan bermakna sahaja and mungkin yang boleh membakar semangat atau memberi motivasi. Kalau you guys ada idea. Boleh share la. So tunggu next monday entry ya!!
 

Friday, February 8, 2013

JANGAN LOKEK DENGAN IBU BAPA (ORANG TUA KITA)

Dapat sikit berilah sikit.
Dapat banyak, berilah banyak.
Itulah prinsip yang aku guna.
Alhamdulillah berkat kehidupanku.
So far so good.

Orang ada kerjaya, duit, tempat tinggal, makan pakai dan kereta.
Aku dan suami pun ada. Alhamdulillah syukur kepada Allah.
Walaupun tidak mewah tapi adalah. Cukup.
Acapkali merasakan keberkatannya mungkin dari rezeki yang diperolehi
dikongsi bersama keluarga, adik-adik dan orang tua. Alhamdulillah sikit sama sikit,
banyak sama banyak. Begitu juga suami, itulah konsep yang diguna pakai untuk keluarganya pula.
Tapi bukan bermakna keluarga ku keluarga mu sindiri tanggunglaa.
Suami isteri kenalah sepakat ye tak! Bantu-membantu.

Just a piece of advise pada adik-adik kat luar sana.
Bila dah bekerja, janganlah lupa menghulur kepada orang tua.
Tak sikit tak banyak, hulurlah. Berkat rezeki mu dik.
Jika ada adik-beradik yang kesusahan, bantulah sedaya yang boleh.
Setiap orang ada rezekinya. Kita takkan tahu balasan Allah kepada kita jika kita
ikhlas membantu sesama keluarga. Dahulukan keluarga barulah rakan sekeliling.
Menolong tu kan amalan yang baik.

Sentiasa juga ingatkan adik2 sendiri yang sedang membesar.
Insyaallah, Allah akan sentiasa permudahkan urusan dan permasalahan kita.

Mood jumaat teringat sangat dekat mama dan baba.
Bila teringat atau asal teringat bila2 masa dimana2 JIKA TERINGAT;
mesti hadiahkan ibu bapa surah alfatihah dan surah 4 kul.
Doakan kesihatan mama baba, kesejahteraan dan kegembiraannya.
Boleh kita nak hadiahkan. Ohh ingat bila mak ayah dah tiada baru nak hadiah.
Waktu mak ayah hidup ni pun kita boleh buat sebenarnya.

JANGAN LOKEK DENGAN ORANG TUA KITA

Salam Jumaat dari MAMA QIMY^^

**Mudah-mudahan anak mama pun macam mama ye. Ya Allah dengarkanlah doaku amiin.

Wednesday, February 6, 2013

Tuesday, January 29, 2013

PERANG BATUK,SELSEMA,TONSIL,DEMAM DATANG LAGI!!

Oh kalau ini semua untuk cas balik badan mama, takpalah...redha jela.
Harap2 papa boleh tolong sikit-sikit malam ni like masak atau kita makan luar jela ^_^
Teringin nak bubur pulak^^

Dua hari lepas Qimy yang demam.
Sian wan ngan atok dapat main2 sekejap je sebab die xde mood
Tapi last night dah ok, suhu pun dah turun normal.
Pehtu turn mama pulak.Mama amik awak punya sakitla ni ye^^

Nak baca sikit info bolehlah klik bawah ni, terjumpa tadi.

KENAPA DEMAM BAIK UNTUK ANDA :NI DEMAM YANG BIASALAH BUKAN YANG SERIOUS

Tuesday, January 22, 2013

ORANG KAMPUNG KU LAGI KAYA WOOO!!

Terkenang Sejenak...

Mak Jemah kat Sg Manggis, Banting (kampung ni)
Mak jemah : Ah Peng ini bayam berapa ringgit sekilo?
Ah Peng     : Bayam lima tengah (RM5.50) sekilo.
Mak Jemah : Kembong berapa sekilo?
Ah Peng      : Kembong sepuloh tengah (RM10.50)  sekilo.

Haku kat Selayang! Dekat KL kan.. Bandar la! ^_^
Bayam seikat singgit stengah je!! Banyak gile! boleh makan 2 hari (untuk my family jela kan)
Salad romaine  okey! berkuntum-kuntum  2 hengget setengah sepeket, kdg 2 hengget je!
Kalau pergi NSK atau pasar borong pagi2 kadang2 boleh dapat ikan kembong lima hengget je!
Pastu macam2 ADOO!! MORAH plak tu!
SOtong KATAK pernah dengar tak?
OOO yang ini aku suka sebab tak ramai pandai makan..
So harganya murahla. Segar plak tu. Bolehlah sama je.
Sotong ni sekilo enam-tujuh hengget je..Gile tak beli!!!
HAAHAHAH diorang ni lucu la..memangla nama dia katak..tapi nama jela!
Ada sorang akak ni tengok kitorang order kat baiya ni sekilo,
Die tanya aku masak apa sedap ni, macam2la ..sotong kak oi xkan nak rendangkan kot!
Papa Qimy : Psssttt...janganla bagitahu nanti sotong ni naik harga hehehehe
APAKAH ! HAHAHA

Orang kampung barang-barang basah semua kira pakai kilo..beli jangan tak beli!
KAYALAH TEWWW!
Aku kat sini pakai seikat jeh!

Monday, January 21, 2013

Listen! Listen! Listen!

Dah jadi bunch of jokes pulak aku tengok!

Macam biasalah masyarakat kita...
Lihat, dengar, kutuk pastu parody kan..
Siap buat tshirt la bagai (yang ini amik kesempatan buat duit! pandai die!)
Dari yang muda sampai ke tua.

Patut lihat, dengar, comment kalau nak,
PASTU AMBIK IKTIBAR

Pada aku, belajar jela dulu.
Dah habis sok suka hati koranglah.

Makan ni banyak sikit, biar otak tu cerdik ambil, cari peluang,
bukan orang ambik peluang kat kita dek non^^





Friday, January 18, 2013

RECYCLING : JANGAN KACAU BOLEH TAK!!

Picture from: google search
Kau tengok gambar kat atas tu kau rasa apa yang boleh dibuat?
Tanya aku, macam-macam boleh! Tetiba kepala otak ni jadi bergeliga! Tink! Ideas!
Poyo je bunyi! HAHAHAHA...

Makin berusia ni makin galak pulak semangat nak recycling everything yang aku rasa asal boleh.
Ini semua penangan blogwalking. COOL beb! Idea tak terfikir dek akal seyhh..

Perabot lama nak tukar wajah baru, papan sekeping mintak nyawa tetibe jadi penyeri dinding yang sangat la seninya eh macam2la Joyah! cuba klik sini  http://www.infarrantlycreative.net/

Pastu kepada mak-mak yang suka nak buat parti arijadi anak, nak yg grand look but budget morah pun hado idea dia kat sini. Klik je ni http://www.diyinspired.com/

Bagi dua link ni pun dah cukup untuk korang jumpa lagi lain2 blog yang macam-macam DIY lah!
Lepasni dah tak payahla pergi IKEA untuk dapat hiasan atau perabot yang unik2 sebab dah boleh buat sendiri har! har!har!

Aku?..tanya aku ke? Oh aku idea dah ada..nak buat tu belum..(cit poorah! cakap je lebih)
Janganla judge gitu..sedih i..i bukan cakap kosong je i nak buat TAPI..
Penghalang segala dan kebanyakkan niat suci aku ni..sape lagi kalau tak si papa Qimy!

Recently, aku jumpa kat belakang rumah baru aku ni dua pallet box..old one terbaek!
Hajat hati nak buat planter box english style la konon.
Hampeh papa Qimy dia pergi buang masa aku takda.
Alasan nanti jadi rumah anai-anai...erghh hancur hati
Dia suruh beli je polybag..BELI LAGI!!!

Masa pindah aritu aku memang berhajat nak simpan almari bujang aku yang alaaa yang boleh cabut-cabut tu hehehe..kain dia dah koyak rabak tapi idea membuak aku dah nampak apa aku nak buat dengan rangka almari yg masih kukuh tu. AGAIN penghalang aku, tak semena-mena nak leraikan almari tu pehtu tetiba terpatahkan, BUKAN..dia sengaja! Dah tahu ketat biar jelah! Eh nak jugak bukak..Pap!! PATAH.
Frust gile!! Aku buang sebab hati aku dah sakit sangat!
Geram sangat aku buang pancing2 die..kutip sendiri hahaha (ketawa jahat!)


"I want my hobbies BACK!!"

Takpe! Tapi dalam diam aku ada simpan benda-benda lagi sebagai projek recycle aku. SOROK hehehe. Tin susu anak, kotak kasut, periuk karat, papan 2 keping mintak nyawa dah hehehe,  styrofoam hadiah baju baby Qimy (yang ni dah selamat dah..aku buat note board (nantilah aku upload gambar)...buat simple dulu kan hehehe

Papa Qimy memang sangat tak membantu dalam hobi aku ni..tapi aku ada cakap nak buat DIY light stand untuk letak kat sudut..tengoklah..macam dapat green light je tp material xdapat lagi and of course dari bahan terbuang! Nantilah upload ye kalau menjadi hehehe..jangan angan-angan mak jenin udah lerrrr!

**Bos takda hari ni...evil face...