Monday, May 26, 2014

ALL OF ME : JOHN LEGEND^^

Soooooo in love with this song^^

....my head's underwater but i'm breathing fine..
You're crazy and i'm out of my mine..
Coz all of me loves all of you...

Lalalala...happy sangat today :)

^^blushing^^



Selamat mendengar uolls!

Saturday, May 24, 2014

BLOG ANAK MAMA : QIMY JE KE ANAK MAMA??

Siapa anak mama???
Shayeeee..
Siapa Nasik bobo mama???
Shayeee..
Siapa utuk atam papa???
Shayeee..

Imy sayang mama tak???
Ayanggg...
Imy sayang papa tak???
Ayang...

Imy nak adik???
Nanakkk...
Imy nak baby???
Nanakkk...
(I tak ajar pun dia say nanakk)

Confuse mak bapak dia ni,
Paham ke anak aku ni nak adik tu apa.
Baru 2 tahun lebih dah pandai nak conquer ko..
Bahaya nih!! Habis adik2 dia sume nak mengalah.

Qimy my dearest son,
Mama papa memang teringin nak bagi awak kawan tau.
Ada rezeki semoga Qimy jadi Abang long yang baik dan soleh.
Yang boleh jadi pemimpin, pembimbing even a true friend to adik-adik.
Sepakat membawa berkat sayang.
Itu sahaja doa mama papa.

Ameen Ya Allah..sesungguhnya engkau Maha Mendengar, Maha Mengasihani.

Thursday, May 22, 2014

BERGIGIH BELI MESIN POTONG KAYU :)

Oklah...xmampu Bosch, Okatz pun boleh^^
Macamla pro-pro kan hehehe..janji bahgia :)

Alhamdulillah dapat gak beli :)
Cari kat MR DIY memanjang sume dah habis.
Sebab murah kot pasal tu semua orang borong.

Thanks kat husband sebab sudi berpenat-penat
buatkan wood panel untuk wife dia yang sebok nak melukis hohoho!!!
seronok..seronok..seronok..
Thanks sayang.... kasih sayang kan hehehe

Panel dah siapppp oiiii!!
Bila nak mulanya...??
Masa tak siap nak satu judd!!
Soalan cepumas laki hehehe





Siap satu^^

Lepas ni, ada rezeki lagi nak cari mesin drill pulak.

Nak buat apa?? Ko Tanya nak buat apa jah!
Aishh banyak benda ko boleh buat.
Ko jangan drill lubang hidung orang sudah!
har har har....ello brader ade style abg gayour x??

Wednesday, May 21, 2014

SOY/ALMOND MILK MAKER : DAH MASUK DAH DALAM LIST ELECTRICAL APPLIANCE POJAAN HATI^^

Bila nak membeli tu mak tak tahulah lagi nak..
Tunggu duit mak penuh dalam purse sampai tak boleh nak zip
barulah mak pergi beli nak..itupun sebab nak kempiskan purse tu je
bukan sebab nak beli pon...cewahh!!!! macam bagus je kan :)

Dah lama mengidam ni sebab, banyaklah sebabnya.
Biasalah orang perempuan nak sesuatu sebab dia je lebih.
Lepastu bila dah dapat memula je semangat pastu hangat!!!
Hati laki hangat! Telinga I pun hangat sebab kena sengat maa.
Asben I kalau dah bercakap pedih woo macam penyengat!

Bagus tau alat ni, especially untuk ibu mengandung atau
lepas bersalin, boleh tambah susu dan untuk kesihatan
serta jimat, tak payahla beli kan..buat sendiri je lagi berkhasiat.
Yelah tu, kalau dah ade sok tak buat siap! hehehe..

Sebelum ni tak tahu pun.
Tapi masa check up Qimy aritu dengan Dr Tan
borak-boraklah pasal kesihatan & pemakanan.
Dialah yang cerita pasal milk maker ni.
Apalagi dah memang tabiat mak-mak millenium, lepas tahu je laju2 gi google^^
To me it's a new thing, kalau u all lebih tahu awal good for you :)

Anyway, korang cuba layan vids ni..
Brand kat bawah ni payahla nak beli,
Kalau biasa beli2 barang2 online from oversea takpelah.
Kat Malaysia ni brand Panasonic rasanya ada.
Harga sebuah tak silap RM400-500++.
Produk ni kat ebay pun ada jual. Dah macam-macam version ada.
Tengoklah ada rezeki mudah-mudahan :) Allah Maha Mendengar^^



 ** Dah ada alat ni senang ko jah, tak payah nak perah-perah pakai napkin anak ko kan. Tekan tettt butang tu, dancing-dancing dah siap :)


Tuesday, May 20, 2014

PETAI OR STINK BEAN OR PARKIA SPECIOSA : TAK BOLEH MAKAN DAH KOT HUHU^^

Macam rhyme je kan tajuk atas tu kan :)

Actually dah perhatikan dah.
Bilangkali makan petai mesti pening, kepala berat,
berangin pastu bau tu maintain je berlegar-legar kat kerongkong nih!
Ingatkan sebab lain tapi yelah, petailah jawapannya.

Aduuhh dahla petai tu sedap..huhu

Petai elok uolls untuk cuci buah pinggang.
Dulu masa remaja, kalau makan petai mentah mesti tonsil (bengkak anak tekak)
Yelah petai ni kan orang kata panas.
So makanlah yang mentah tu berpada-pada, ataupun yang bermasak.
Maybe getah dia dah takda kalau kita masak.

Tapi bila dah semakin muda ni ehem..ehem.. :),
Yang cooked pun dah tak boleh pulak.
4-5 hari ni asyik berlaukkan petai je..
Mama masak ikan bilis goreng cili api letak petai..mana boleh tahan beb!
Balik rumah repeat lagi dengan sotong..
2 hari kat office ni memang slow je sebab kepala berat!!
Asyik burrrppp arrgghhh!!! rimas betul.

Adoiii tensen betul...that's it!!!
Jangan nak can't get enough sangat kat petai tu dah maya!
Makan je lobak putih tu bebanyak kalau ye nak cuci buah pinggang pun.

Tengok jela asben makan kan..

From Wikipedia^^
Buat telur dada letak cili api tumbuk dengan ikan masin jeruk dan petai pergghhh!!
Ni yang tak jadi ni kui kui kui
 

Monday, May 19, 2014

BAGAIMANA HENDAK HILANGKAN ATAU NEUTRALKAN SEMULA BAU UBAT GEGAT (MOTHBALLS)

Cerita haritu...

Alahai punyalah geram dengan cik Lipas
Laju-laju pergi beli ubat gegat then pudatkan banyak-banyak dalam cabinet.
Marah sebab habis dia berakkan bekas-bekas Tupperware kat rumah tu.
Tahi lipas kan busuk. Boleh muntah dibuatnya bluuwekkk!!!

After few days je letak ubat gegat..dah habis pulak semua bekas2
Tupperware tu berbau ubat gegat. EEE geram pulak makk!!

Bawak bekal habis makanan pun bau ubat gegat!!
Haaa..marahlah ni...husband cakap tu la pergi letak banyak
sape suruh. Orang letak sikit je sebiji dua.
Geram pada binatang yang tak berakal
Inilah padahnya huhuhu..

Apa lagi tak tunggu lama kutip balik semua ubat gegat.
(Suka la cik Lipas ye.)
Tapi Alhamdulillah dah takda dah lipas-lipas tu.
Cuma baula tak tahan and bau pada bekas Tupperware.
PADAN MUKA!!

So google punya google, terjumpalah dekat yahoo voices.
Ok kat bawah ni I share sikitla info yang I baca kat uolls.
Manalah tahu masalah kita serupa hehehe..

Natural way to reduce mothballs odour ye kengkawan:

1. Serbuk kopi
Dipercayai dapat menghilangkan bau dengan meletakkan di sudut cabinet atau almari
 serbuk kopi yang diletakkan dalam sebuah mangkuk kecil. Boleh juga cari serbuk kopi instant, lagi mudah sebab tak payah nak letak dalam mangkuk kan.

Courtesy from Google^^

2. Arang atau 'charcoal'
Letakkan seketul dua arang disudut cabinet atau almari untuk mengurangkan bau ubat gegat.

3. Suratkhabar
Kalau tiada sumber lain boleh gunakan trick ni. Gumpalkan 2-3 helai suratkhabar seperti bola kemudian letakkan pada sudut cabinet atau almari.

4.Soda Bikarbonat
Terjumpa blog someone yang listdown 100 usage of soda bikarbonat other than making cake. Dia tak cakapla hilangkan bau ubat gegat tapi it says like soda bikarbonat ni boleh kurangkan bau busuk. So i aplikasikanlah since ada pula soda bikarbonat in hand. I letak sikit dalam tutup botol then letak dekat sudut dalam kabinet tu. Walah!! hasilnya menjadi!!


Actually I end up guna cara no. 4 sebab no 1-3 tu baru google 3 hr lepas sedangkan i dah pandai-pandai guna cara no.4 10 hari yang sudah. So it works! Bau still ada tapi kurangla. Malam tadi check bekas-bekas pun bau dah kurang..cuma malam nanti nak letak kertas suratkhabar pulak hehehe^^



Friday, May 16, 2014

TAIO CRUZ FT KYLIE MINOGUE HIGHER : SODAP BOTO LAGU NI^^

Terhangguk-hangguk kepala mak nak...

Pepagi yang indah nan damai ni saat mulut nak menguap terus tak jadi

Dia punya rancak rasa nak berjoget je dalam kereta ni, confem kereta belakang kata poyo hehehe

TAPI LAGU NI memang keren bangetla bak kata ashraf sinclair(hik hik hik)
Mamat ni sejak dah berhijrah ke sana dah rupa endon kacukan belanda dah ghopanye hahaha
Telo bahasanya pun dah ke sana hahaha

Driving sambil layan lagu ni, pergi kerja lambat pun tak heranla lambat

Tula dia punya penangan

Bukak kuat2 macam *****
Asben kata macam bagus-bagus je hehehe
Tapi kalau dah jejak pintu tetiba time tulah bos pun sampai
Baru ada akal bergelut2 nak naik tangga..maya..maya..

Walaupun dah berusia, kylie sangat vogue disitu^^


Thursday, May 15, 2014

HAIRSTYLE YASMIN HANI YANG KUIDAM DAH DAPAT^^

Courtesy from Encik Google^^
 
Nampak tak kengkawan...
Actually Rihanna pun dah cuba style ni..
Mak je tak buat lagi tau.
Bilangkali I nak buat mesti tukang gunting kata
"muka you tak sesuai maaa"
"you rambut tebal maaaa"
"you rambut kembang maaa"
Sekali I penyepak maaa...Sakit hati tau!

Hari selasa yang LALU (cerita lama ni hehehe)
Tertengok wanita hari ini, artis jemputan Yasmin Hani & baby dia yang cute debab tu kan..
I was like argggghhhh rambut yasmin hani!!!...then salivate hahaha
Parah kan bunyinya...husband's like dah kenapa??

Hehehe abang, nak potong camtu..
Ha tula abang kata, comel style tu
Barulah nampak muda sikit, hik hik hik
(Macam tak caya dia cakap macamtu, dah nampak tua ke aku ni hehehe)
Biar abg jela yang potong.. Kalau pergi kedai mesti end up potong style sama je

Experiment la ni ye..
Ok takpa, kalau tak jadi, bertobek sana-sini
bukan nampak kat orang...kita kan bertudung :)
Sebab nak sangat redha jela.

Taraaaa...jadi ponnn
Oh sukanya akak :)
Memang nampak STYLO MYLO SMART SEKSI sume adalah!!
tapi kat rumah jela hehehe,
Kalau kat luar sopan santun emMMmpphhhhh menyampah you!!! hehehe

Yasmin Hani memang sesuai sangat hairstyle you ni..memang elegant mom!!

p/s: KAK NINA if you read...tak nak cuba ke...tak berani letteuwwwww :)

Wednesday, May 14, 2014

AMBIL MOOD :)

Assalamualaikum semua..
Cehh..semua tu macam ramai je yang nak baca blog ko maya oii
hehehe fefeeling perasan best.

While Kak LG end up her last post untuk Salam2Benua (sedih uolls walaupun tak kenal
pun kak LG tu tapi bila jadi reader blog dia rasa macam kakak sendiri je :).
No more food picture yang best2 from her.
Takpalah, kalau rindu scroll down jela post2 lama dia huhu.

ME!!??
Ohhh!! kenalah meneruskan perjuangan berblogging ni sebab
macam ada feeling lagi nak berblog. Tak minat nak layan Instagram bagai.
So ye..harus meneruskan :)
TAPI masa begitu mencemburui uhuk! uhuk!
PLUS malas pun hadoo..

Tambahan pulak ada si kenit bawah ni.
Asyik nak berebut je dengan mama.
Kita pegang tab, dia pun nak pakai tab.
Kita menghadap PC, oh dia pun nak buat kerja..
Grrr...Habis CAMNo!!
Layan jela ekspresi muka dia yang..
Ok! I got a plan!! yes! yes! Hehehe