Tuesday, January 29, 2013

PERANG BATUK,SELSEMA,TONSIL,DEMAM DATANG LAGI!!

Oh kalau ini semua untuk cas balik badan mama, takpalah...redha jela.
Harap2 papa boleh tolong sikit-sikit malam ni like masak atau kita makan luar jela ^_^
Teringin nak bubur pulak^^

Dua hari lepas Qimy yang demam.
Sian wan ngan atok dapat main2 sekejap je sebab die xde mood
Tapi last night dah ok, suhu pun dah turun normal.
Pehtu turn mama pulak.Mama amik awak punya sakitla ni ye^^

Nak baca sikit info bolehlah klik bawah ni, terjumpa tadi.

KENAPA DEMAM BAIK UNTUK ANDA :NI DEMAM YANG BIASALAH BUKAN YANG SERIOUS

Tuesday, January 22, 2013

ORANG KAMPUNG KU LAGI KAYA WOOO!!

Terkenang Sejenak...

Mak Jemah kat Sg Manggis, Banting (kampung ni)
Mak jemah : Ah Peng ini bayam berapa ringgit sekilo?
Ah Peng     : Bayam lima tengah (RM5.50) sekilo.
Mak Jemah : Kembong berapa sekilo?
Ah Peng      : Kembong sepuloh tengah (RM10.50)  sekilo.

Haku kat Selayang! Dekat KL kan.. Bandar la! ^_^
Bayam seikat singgit stengah je!! Banyak gile! boleh makan 2 hari (untuk my family jela kan)
Salad romaine  okey! berkuntum-kuntum  2 hengget setengah sepeket, kdg 2 hengget je!
Kalau pergi NSK atau pasar borong pagi2 kadang2 boleh dapat ikan kembong lima hengget je!
Pastu macam2 ADOO!! MORAH plak tu!
SOtong KATAK pernah dengar tak?
OOO yang ini aku suka sebab tak ramai pandai makan..
So harganya murahla. Segar plak tu. Bolehlah sama je.
Sotong ni sekilo enam-tujuh hengget je..Gile tak beli!!!
HAAHAHAH diorang ni lucu la..memangla nama dia katak..tapi nama jela!
Ada sorang akak ni tengok kitorang order kat baiya ni sekilo,
Die tanya aku masak apa sedap ni, macam2la ..sotong kak oi xkan nak rendangkan kot!
Papa Qimy : Psssttt...janganla bagitahu nanti sotong ni naik harga hehehehe
APAKAH ! HAHAHA

Orang kampung barang-barang basah semua kira pakai kilo..beli jangan tak beli!
KAYALAH TEWWW!
Aku kat sini pakai seikat jeh!

Monday, January 21, 2013

Listen! Listen! Listen!

Dah jadi bunch of jokes pulak aku tengok!

Macam biasalah masyarakat kita...
Lihat, dengar, kutuk pastu parody kan..
Siap buat tshirt la bagai (yang ini amik kesempatan buat duit! pandai die!)
Dari yang muda sampai ke tua.

Patut lihat, dengar, comment kalau nak,
PASTU AMBIK IKTIBAR

Pada aku, belajar jela dulu.
Dah habis sok suka hati koranglah.

Makan ni banyak sikit, biar otak tu cerdik ambil, cari peluang,
bukan orang ambik peluang kat kita dek non^^





Friday, January 18, 2013

RECYCLING : JANGAN KACAU BOLEH TAK!!

Picture from: google search
Kau tengok gambar kat atas tu kau rasa apa yang boleh dibuat?
Tanya aku, macam-macam boleh! Tetiba kepala otak ni jadi bergeliga! Tink! Ideas!
Poyo je bunyi! HAHAHAHA...

Makin berusia ni makin galak pulak semangat nak recycling everything yang aku rasa asal boleh.
Ini semua penangan blogwalking. COOL beb! Idea tak terfikir dek akal seyhh..

Perabot lama nak tukar wajah baru, papan sekeping mintak nyawa tetibe jadi penyeri dinding yang sangat la seninya eh macam2la Joyah! cuba klik sini  http://www.infarrantlycreative.net/

Pastu kepada mak-mak yang suka nak buat parti arijadi anak, nak yg grand look but budget morah pun hado idea dia kat sini. Klik je ni http://www.diyinspired.com/

Bagi dua link ni pun dah cukup untuk korang jumpa lagi lain2 blog yang macam-macam DIY lah!
Lepasni dah tak payahla pergi IKEA untuk dapat hiasan atau perabot yang unik2 sebab dah boleh buat sendiri har! har!har!

Aku?..tanya aku ke? Oh aku idea dah ada..nak buat tu belum..(cit poorah! cakap je lebih)
Janganla judge gitu..sedih i..i bukan cakap kosong je i nak buat TAPI..
Penghalang segala dan kebanyakkan niat suci aku ni..sape lagi kalau tak si papa Qimy!

Recently, aku jumpa kat belakang rumah baru aku ni dua pallet box..old one terbaek!
Hajat hati nak buat planter box english style la konon.
Hampeh papa Qimy dia pergi buang masa aku takda.
Alasan nanti jadi rumah anai-anai...erghh hancur hati
Dia suruh beli je polybag..BELI LAGI!!!

Masa pindah aritu aku memang berhajat nak simpan almari bujang aku yang alaaa yang boleh cabut-cabut tu hehehe..kain dia dah koyak rabak tapi idea membuak aku dah nampak apa aku nak buat dengan rangka almari yg masih kukuh tu. AGAIN penghalang aku, tak semena-mena nak leraikan almari tu pehtu tetiba terpatahkan, BUKAN..dia sengaja! Dah tahu ketat biar jelah! Eh nak jugak bukak..Pap!! PATAH.
Frust gile!! Aku buang sebab hati aku dah sakit sangat!
Geram sangat aku buang pancing2 die..kutip sendiri hahaha (ketawa jahat!)


"I want my hobbies BACK!!"

Takpe! Tapi dalam diam aku ada simpan benda-benda lagi sebagai projek recycle aku. SOROK hehehe. Tin susu anak, kotak kasut, periuk karat, papan 2 keping mintak nyawa dah hehehe,  styrofoam hadiah baju baby Qimy (yang ni dah selamat dah..aku buat note board (nantilah aku upload gambar)...buat simple dulu kan hehehe

Papa Qimy memang sangat tak membantu dalam hobi aku ni..tapi aku ada cakap nak buat DIY light stand untuk letak kat sudut..tengoklah..macam dapat green light je tp material xdapat lagi and of course dari bahan terbuang! Nantilah upload ye kalau menjadi hehehe..jangan angan-angan mak jenin udah lerrrr!

**Bos takda hari ni...evil face...

Wednesday, January 16, 2013

Adam & Hawa : Belum Katam lagi^^

Haish! Orang lain dah start tengok cerita lain laaa..

Biaq pi la, sebenarnya tak berapa suka nak hadap drama bersiri-siri ni.
Lagi-lagi nak melayan anak, suami, rumah..satu perkara yang takkan pernah habis.
Tapi dalam diam dah sampai episod 65 kih kih kih itupun thanks tu kwn kat opis nih yang
rajin mendownload. Bab-bab ni yang aku malas...nasib ada org rajin kann!

Tapi tula..cerita kalau dah meleret-leret datangla x logik dan xmasuk akalnya.
Tapi dek kerana suka hantam sajalah.
Aku bukan BIG FAN Aeron Aziz pun tapi aku suka tengok si Ain (xingat nama daa)  SWEET!
Gaya dia ada macam ala-ala Wardina gitu. Wardina kalau berlakon camtula gayanya.

Pastu ni perasaan aku jela kan..aku tengok riak wajah diorang cam dah penat kot
nak berlakon drama tu..macam "eh...bilalah nak habis..letih kot!"
Especially gaya Aeron yang malas2 bile nak bercakap hehehe
Haa camtula yang aku dapat rasa (pandai-pandai je ko maya!)

Comel sangat Ain masa ni^^
Pandailah pengarah pilih, memang sesuai watak Ain ni diberi pada
Nadiya Nisaa (baru tahu nama hehehe) Nama pun sedap^^
Picture from : Mr Google
Anyway another 15 episodes to go and my son will be back tonight!
Miss him so much. Dah banyak kelakuan his uwan buat report hari2 kat aku hehehe.

Tuesday, January 15, 2013

BERKOBAR-KOBAR JE LEBIH..PAHTU HAREEEMM

Entry lepas beriya-iya geram nak cabot gigi nie!
Pastu postpone balik appointment.
Tak ke geram si polan tu sebab bila sakit gigi pastu sambil makan kan..die suke nak berbual
memang stok nak penamparla kalau diajak borak pastu
tanya plak soalan2 yang  hemhemhem (boleh diam tak abang..makan je!) uish garangnye!
Memang tabiat papa Qimy kalau makan mesti nak borak2 sebab time tu je macam
okey fokus dua mata bertentang hehehe..xkisahlah
TAPI HALOOO..sakit ye!

Pikir-pikir balik, sape yang salah? Diri sendirila khaann sebab
mengada-ngada penakut..janganla si Qimy ikut cam mama!
Bak kata hubby gigi u cam jalan tar ada bonggol-bonggol..(berlapis tu dikata bonggol damn!)
Stress kan hehehe! Lantakla nak cakap ape! Ramai orang kata gigi i manis tau
Tak caya? tak caya sudah!

Jiran sebelah siap larang hajat mama nak buatkan braces (21 tahun yg lalu huh!)
Dia kata gigi lapis2 sayanglah..manis plus menyanyi sedap...haaaa!! yeke sedap?
Nyanyi kat dala bilik karoke pun malu2 anjing ngn hubby hehehe
Serious tak suke bila dia paksa kita nyanyi, karokeair (bilik air) bolehlah hahaha
Apalah mak Wan ni kalo idak dah cantik dah gigi den huhuhu..
Cabut gigi pun xberan ada hati nak braces phuiii :)

Tika dan saat ini gigi ku belum sakit lagi pehtu takde idea nak buat n3
Layankan jela ye^^

**Cukup-cukuplah entry pasai gigi ye pasni^^

Friday, January 11, 2013

TAHUN BARU DAH SPOILED MOOD AKU!!

Geram dengan pakcik rumah sewa.
Janji tak ditepati!
Harini dahlah hari jumaat!
Doa orang teraniaya makbul!! (bukanlah nak mendoakan keburukan untuk orang tapi
rasa sangat sedih dan teraniaya!) shahdu pulak aduuhhh...

Mula lah rasa nak cepat-cepat beli rumah sendiri.
Kadang-kadang dapat penyewa banyak cakp ni pun susah gak.
Pada aku sekarang ni biarlah tuan penyewa tu sombong, kerek janji
bab2 berjanji superb! Aku rela lah!!
Aku takdela nak mendoakan tapi tengoklah kalau penyewa baru tu buat hal
baru pakcik tahu langit tinggi rendah. Nanti seboklah nak mengadu kat aku.

Tahun 2013 ni aku nak beli rumahlah...Ya Allah tolonglah hamba Mu yang
bersedih ini huhuhuuu..

Wednesday, January 9, 2013

TAK JEMU BACA BLOG SEDARE NI WEHH!!

Blog sedare itu ADALAH...jeng jeng jeng..
Blog Abg Ben kita...!!
Ingat nak paste gambar page abg Ben so senangla orang nak tahu.
Tapi tak boleh nak upload image dari semalam. Tak tahu pasal apa.
So kalau sesiapa nak blogwalking blog brader ni bolehlah klik link kat atas tu.
Suka sangat baca entry2 Qhaliff anak abg Ben ni ha.
Bukan apa sebab cerita pasal anak dia tu lebih kurang sama dengan si Qimy.

Yela kita pulak kadang-kadang xde idea atau malas nak bercerita di blog.
So dengan adanya blog abg ben ni memang kelakar habis.
terubat rindu kat Qimy bilang kali baca pasal kisah si Qhaliff ni.
Kisah baby ni sama je kan mana-mana baby pun.

Maklumla Qimy lebih kurang sebaya je dengan anak Abg Ben.
Qimy dah 10 bulan dah..makin banyak akal.
Makan minum pun kurang sebab banyak main.
Tak risau sangat sebab mama cikdania kata anak dia pun camtu and semua
kanak-kanak camtu sebab dah TIME dia nak menakal, nak main, nak explore hehehe.

Aku pun macam abg ben jugak, biar penat janji anak sihat, anak ceria sudah!

Cuma sekarang ni UUWWAAAA... Qimy kat Banting umah wan dia.
Terpaksa post dia kesana kejap sebab nak pindah rumah.
Pantang cakap dan dan malam tadi dah sampai nak amik Qimy hehehe...
Makteh si Qimy pun ada dia cuti..Aunty Pipa sanggup amik cuti gak nak jaga dia.
Haiii untungla anak mama ye.
Mama dengan papa ni ha berlengas-lengas nak mengemas rumah, awak syokla
main-main pergi sana-sini ye..

SERIOUS blog abg ben ni membantu jugak menghilangkan rasa sunyi aku.
Runtun jiwa raga ni dok teringat kat anak huhuhu..





Thursday, January 3, 2013

Aduhh SAKIT GIGI WOOO!!!

Bencila...sakit gigi tahap gaban dah ni.
Nak cabut sekarang memang tak boleh lah sebab sakit.
Buat masa ni ada 2 batang gigi yang dah berlubang teruk.
TABIAT cungkil gigi yg ekstrem! nilah padahnya.
Tahan jela dengan ubat tahan sakit.
Mak oii nyesal tak cabut cepat.
Orang penakut macam nilah!
Nak cabut pikiaq lagi 2, 3 kali..!
Kali ni tak..jaga kau gigi, dah lama aku pendam marah ni
hehehe...huhuhu

huaaaa...Qimy sian kat mama kan..
Jangan nakal-nakal harini kepala mama sakit ni.
Gigi mama lagilah

Qimy pun tengah gatal gusi ni..gigi dah start
tumbuh atas bawah^^

Tuesday, January 1, 2013

SELAMAT DATANG WAHAI TAHUN 2013

Semoga yang baik-baik sahaja yang menyusul ke diari baru keluarga mama Qimy.
Yang kurang baik mudah-mudahan dijadikan panduan dan tauladan.

Ya Allah, Kau permudahkanlah urusan dan kehidupan kami. Kami pohon keselamatan & penjagaanMu, rezekiMu dan kesihatan buat kami semua. Andai ada ujian buat kami,mudah-mudahan Kau kuatkan iman dan kesabaran kami untuk menempuhnya. Jadikanlah kami hambamu yang selalu mengingati dan menjalankan suruhan Mu. Mudah-mudahan kami berada dikalangan hamba-hamba yang Kau kasihi bukan hamba-hamba yang Engkau murkai. Ya Allah Sesungguhnya Engkaulah Maha Pengasih lagi Maha Penyayang, tempat kami mengadu dan hanya Engkaulah yang kami sembah dan Muhammad S.A.W. itu pesuruhMu. Terima kasih Ya Allah dan semoga rahmat Mu meliputi kami semua. Amin.

Buat Rasulullah Muhammad S.A.W. kami sayang dan cinta kepadamu. Mudah-mudahan kau mendoakan keselamatan dan kesejahteraan umatmu yakni kami yang akhir zaman ini agar tak tersasar, terpesong atau tersesat menuju ke jalan Allah yang lurus ini.

Amin ya rabbal aa'lamin.