Khamis, 28 Ogos 2014

ANAK DEMAM? JANGAN PANIK OK^^

Ya.. anak I demam dah dua hari.
Siang dia ok, aktif lagi, malam je panas.
Kaki tangan satu badan panas.
Maybe demam nak dapat akal kot orang tua2 cakap.
Sebab time demam ni banyak cakap dan suka bertanya.
Haishhh anak mama ni.

Bangun pagi capai tab dulu, laju-laju google..
Keyword...anak demam kaki panas.
Yela anak dah lama tak demam so macam risau sangat.
2 hari ni malam je dia demam,
lepas tu kaki dia panas, biasakan sejuk.

Rupanya bila dah google jumpa satu blog ni...
Dia kata demam kalau kaki sejuk tu kita kena selimutkan anak
atau pakai baju tebal sikit, pakai stoking.
Tapi kalau kakinya panas, pakaikan baju nipis dan jerlomkan
badan dan kepalanya.

OOOooo...baru tahu.
So itula perbezaannya. So betullah yang I buat malam tadi.
Pakai baju singlet dengan seluar panjang, then jerlom
kepala dia. Kaki memang tak pakai stoking.

Then jumpa lagi blog yang berkongsi ilmu pasal anak demam.
Heaven rasa sebab, yelah kita kategori ibu baru anak sorang,
so pengalaman tu kurang sikit, nak call mak lately dia
sebok benar dengan persatuan dia, malas nak ganggu kan.
Kadang2 mak i pun lost idea sebab lama dah tak beranak kecik hehehe.

So kat sini I nak share link sis ni untuk pengetahuan kita semua^^

http://littlemamadiary.com/demam-panas-bayi-kanak-kanak-betul-ke-demam-panas-bagus-untuk-anak/

Rabu, 20 Ogos 2014

PAINTING TO LET GO^^

Ye kawan-kawan...
Handmade original mixed media painting is FOR SALE!! HOYEEHHH!!
This painting is produced after long deep thought on fatherhood.
Cewahhh!! Sefeaking london you!
Sesiapa yang interested can email me at ayongmaya@gmail.com
or via whatsapp 018-2940449 :)
Material : plywood, oilpaint, reclaimed old straw broom, mass energy..boleh?? :-)
Size: 28"x34"
Framed at the back, easy to hang

Jumaat, 15 Ogos 2014

SELAMAT HARI RAYA, MAAF ZAHIR BATIN SEMUA^^

Assalamualaikum semua...
Dah beberapa bulan meninggalkan halaman blog ni,
harap takdala bersawang sangat hehehe.
Bukan apa, sibuk dengan hobi baru..
actually ianya hobi yang dah lama ditinggalkan^^

Sajalah nak asah bakat balik..
bakat kalau tak diasah berkarat jugak..
sama macam speaking foreign languagela,
kalau tak practice hari-hari belajar 10 tahun pun
tak lembik-lembik lidah tu, keras kejung je ye dak!!
I ni pun dah tahap kejung gak ni,
Opismate semua kak jah cik jah, mana la ade Jenny, Michael, Vikram..
Kalau ada phone call pun ha kat situ jela ko berdialog :)
Eh! dah melencong ke lain pulak hehehe..

Ok citer pasal puasa sikit..
Agak terlambat nak cerita, kita round up sekali harungla ya..
nak share jugak hehehe..
puasa tahun ni encik somi agak cemerlang sikit buat sebab dia tak gastrik pun yeaaa!!
Alhamdulillah syukur kepada Allah sangat2 :)
Manis sangat berpuasa tahun ni sebab rasa berkatnya bulan Ramadan.

Sambung balik pasal hobi kita kan,
nak sharela hasil kerja, berpeluh-peluh nak hasilkan huh!
Serius menitik peluh hehehe..(nak kata bersungguh2la ye)
Jangan Tanya tau sebab apa lukis ini lukis itu,
ini semua ilham dekk...dia kalau ilham tu datang, itulah hasil yang ko dapat..
haaaa semua ada makna tu...
yelah! Ini semua poyooo!!!! hahahaha