Friday, July 6, 2012

TheRawFoodFamily...Mr Ka reply me^^

Picture from http://www.therawfoodfamily.com/
Oh..! few days ago, i sent message to Mr Ka Sundance via FB telling him that i adore his journey on a raw food diet together with his lovely wife and kids. They look so healthy and happy. I told him about my point of view on raw food diet and i also told him that FISH is GOOD. He was humble with his humble reply and i dont know why, i was so excited that last night i prepared our dinner a fried rice garnish with raw green mustard leaves (i mean Sawi in malay word) Normally for us in Malaysia, we cook our veggies. Hey! it taste good and not bitter at all. The taste is fresh im telling you! Mr Ka, i admire your lifestyle right now :)
Sawi / Green Mustard - Sedap Oww makan mentah!
(Actually im quite lazy to cook that night!)

Husband? He just find and just eat it without fussy coz he is in the food coaching right now and should take a LOT of VEGGIES due to "garbage-full-in the stamoch" according to doctor hehehe. Those garbage can be drained by taking a lot of fruits and vegetables! Plus Water. Plain water!

I love greens so much i just eat it for vitamins and goodness in it. Recently i bought white stem green mustard leave and while i cutting the veggy, i just try eating the white stem where i choose the older one because the taste is more sweeter and full of juice. I was like... yess maybe we can start including raw veggies in our menu :) This is all because of Mr Ka Sundance and his cute family hehehe.

This one is called Chinese Pak Choi with white stem-maybe the look is just the same.


Cita-cita Nak Jadi Apa? Anak Bujang Mama Dah 4 Bulan Semalam hohoho

Semua parent pun mesti teringinkan anak masing2 jadi orang yang berguna lebih2 lagi kalau anak tu engineer, doktor, Arkitek ke kan..sejuk perut mak bersalinkan dia..tapi kalau yang jadi lain sejuk gak perut mak ha kena ingat tu...it's ok sepatutnya kita tak boleh stress kan anak2 dengan meletakkan harapan yang tinggi. Supportla anak-anak tu selagi dia tak buat yang tak baikla kan. Pada saya kalau anak tak masuk universiti tak beerti anak saya tu tak bagus srba serbi ye tak. Jom kita share info sikit!

JANGAN SEDIH KALAU ANAK KITA TAK PANDAI DALAM PELAJARAN DIA MUNGKIN PANDAI BIDANG LAIN CONTOHNYA:

1. Pandai bab bela haiwan ataupun bercucuk tanam.
Dia boleh jadi penternak atau petani berjaya = usahawan berjaya (banyak duit oo).

2. Pandai bercakap/petah.
Didik dia supaya dia boleh jadi pengacara fofular esok! hehehe Seriously cuba hantar kelas bahasa. Boleh cari makan sebagai translator. Tak payah lain dah. Belajar bahasa je.

3. Suka berfashion.
Masukkan kelas menjahit. Sekarang budak2 pun dah pandai pergi butik and i've seen a lot of young designer buka butik cute miut dgn baju2 terang diorang and then jual kat online. Banggalah tengok diorang ni pandai buat duit.

4. Suka bergambar dan ambil gambar.
Belikan kamera cap ayam, latih dia jadi photographer. Buat duit hohoho. (asyik duit je mama ni heheh)

5. Suka melukis/ lukis cartoon ke/lukis dinding- erk! ya rabbi anak mama..tunggu masa je tu hehehe.
Jangan marah tapi challenge dia untuk buat satu watak cartoon yang belom ada lagi. Dah besar sok buat komik sendiri.Contoh kartunis ujang dengan watak ujang dia.

6.Suka pada muzik.
Pilihkan instrumen mana yang kita MAMPU (penting nih!) dan dia pun suka. Masukkan proper class. Mana tahu dia boleh cipta lagu nasyid yang merdu sok! By the way itupun boleh jadi future career untuk dia.

Eh banyak lagilah Cik mat Cik Odah oii..kalau nak di senaraikan. Jangan kita sedih atau tension sangat jika anak kurang minat atau menyerlah pendidikannya. Be positive! (Ingatkan diri sendiri jugak ni).

Saya sendiri pun akan pilih salah satu diatas andai kata anak saya minat. Tapi saya suka kalau anak saya jadi doktor macam doktor yang sambut dia kat hospital selayang; Dr Gibran. Segak dan bijak doktornya. Kerja doktor ni mulia kerana menolong orang yang sakit dan memerlukan. Saya suka sangat tengok dr2 praktikal masa kat Hospital selayang aritu, muda2 dan baik2 belaka. Memang nampak sinar kedoktorannya. Tapi apapun whatever he wants to be except yang xelok (minta dijauhkan ya Allah) saya akan terima dan sokong. I dont want him stress because of us as a parent tapi asalkan dia gembira, sihat dan soleh syukur dah kepada Allah.

Nak jadi apa ye besar nanti?


Wednesday, July 4, 2012

Sambungan-TheRawFoodFamily...Wow amazing!

Lupa nak masukkan mesej ni.

Apa yang paling betul sebenarnya makanlah makanan yang seimbang dan sihat dan bersederhana. Itu yang betul pada saya. Macam kita orang Malaysia cukuplah nasi sikit ada sayur, daging atau ikan (saya lebih suka ikan) dah cukup. Buah-buhan kalau ada.

Teringat ada satu cerita ni kalau tak silapla masa belajar dulu ada sorang kawan ni, tiba2 kulit tapak tangan dia jadi kuning2 oren2 sikit lain macamlah senang cerita. Dia pergi cek kat klinik rupanya pigment kulit dia berubah kuning keorenan sebab dia amalkan program diet yang makan tomato dengan carrot sahaja. 2 benda ni kan menyihatkan tapi tengoklah bila diambil berlebihan lain plak jadinya.

Tak seimbang! Fikir-fikirkanlah :)

TheRawFoodFamily...Wow amazing!

Ya Allah...kalau tanya saya, memang saya tak mampu nak jadi diorang ni. Hidup hanya bergantung dengan makan sayur-sayuran segar, buah-buahan, dan bijirin sahaja. Dah 10 tahun jugak dia amalkan diet makan sayuran dan buah serta bijirin tanpa dimasak-mentah. Mungkin idea itula terciptanya nama family diorang ni.

Cuba korang search www.therawfoodfamily.com and tengok betapa berjayanya misi Encik Ka Sundance ni travel around the world dengan wife and anak2 dia yang comel2 masyallah. Tapi pada saya tahla macam kesian sebab tengok dari raut wajah anak2nya, wajah dia dan isterinya tu macam kurang sesuatu pastu macam lapar je rupanya. Yelah kalau asik makan sayur je kenyangnye sekejap jela.

Tapi Allah ciptakan sumber makanan untuk kita banyak dan kita patut mensyukurinya dan explore semua rezeki tu. Allah tak zalim dan setiap yang diciptanya ada keperluan dan kebaikan masing2. He made all these thing for reason! Kita sebagai manusia janganla pelahap sangat kan. Cuma bersederhana dan jangan berlebih-lebihan tu yang jadi penyakit tu.

Yang menariknya tentang Ka Sundance ni, since mereka ni semua makan veggies je so personality dia tu saya tengok lemah lembut dan penyayang, ceria. Percaya tak saya katakan "You, is what you eat" . Cane? Yela sayur-sayur kan satu ciptaan Allah yang lembut yang ceria dan berkhasiat faham tak? kalau contoh daging babi tu, cuba tengok sikap pemakannya? atau generasi yang suka sangat makan fast food sekarang ni. Semua benda dia nak cepat, nak shortcut!

Anyway saya memang penggemar tegar sayur-sayuran hijau tapi saya tidaklah nak join club dia ni cuma kita be selective. Kalau yang baik tu kita follow. Buat masa ni saya memang follow mereka ni. Saya sayangkan family ni cuma berharap kalau mereka ni dapat convert ke Islam mungkin boleh jadi muslim yang baik huhuhu. Banyak sebenarnya nak cerita tapi takpala apa kata korang pulak explore video2 diorang kat Youtube. Taip je therawfoodfamily ha keluarlah video2 tu hehehe.




Tuesday, July 3, 2012

Budak pun pandai buat muka tak puas hati^^

Entah apa yang dia marah sangat, kita suruh dia senyum, dia buat dek je siap buat ekspresi muka tak puas hati lagi tu.

Bawak jalan-jalan kat pantai morib petang-petang. Walaupun dah petang tapi matahari still terik so agak panas tu yang dia HOT tu hehehe..

Tak mau hot hot la anak mama ni, kang mama gigit baru tahu!

Tengok gambar ni teringat pulak kerja mengedit gambar anak yang tak sudah2 kononnya nak buat custom album^^

Soya dan Pregnancy

Bila siap satu post rasa seronok je. Tapi nak mula tu bercinta rasa jari-jari ni haish!

Ok, berbalik kisah soya dan pregnancy ni, alkisahnya saya ni suka sangat minum soya dan makan tauhu, tempe dan apa saja yang ada kaitan dengan soya. Rupa-rupanya ada fakta baru mengatakan soya memang baik untuk kesihatan tetapi berpada-padala bila diambil sewaktu kita mengandung sebab ia mungkin boleh menyebabkan baby dalam perut mengalami sakit kulit dan alahan. Baby saya kan mengalami alahan so mungkin effect dari tabiat suka sangat dengan soya. Pastu dengar pulak org kata makan soya kulit baby gebu. Tapi lain pulak jadinya ni. Tak tahula. Maybe lain orang lain kesannya.

Dalam Islam apa sahaja yang berlebihan pun tak bagus. Jadi bersederhanalah.