Friday, October 11, 2013

PASTA LAGI UNTUK ANAK BUJANG MAMA^^

Asyik buat sup atau bubur mama dia jemu jugak.
Qimy pun pandai jemu. Tapi kat rumah pengasuh lately hari-hari mama bekal bubur je.
Tak sempat dah nak buat sup ikan ke ayam ke..Itu je yang mama sempat masak hehehe.
 
Yes.. i bekalkan food for my baby everyday without fail except for weekend.
Dont know why and the pengasuh pun tak cakap apa-apa. So i buat jela.
So far ok. Cuma kalau tak sempat masak ada banyak pilihan jugalah yang menjual tepi rumah-rumah..ada nasi lemak, nasi dagang...anddddd bubur :)...aaahhh feeling blessed^^
 
So malam tadi masak pasta they called it penne with shitake mushroom and cheese^^.
Cara masak..? Hantam sajalah..nak kata Olio style tapi ade letak tomato sos.
Qimy style jelah..tekak ikut sedap mama dia je :)
 
Sukatan i bagi ni untuk baby serving la. Kalau nak join sekaki tambah2 jela ye.
So ambil dalam segenggam penne pasta then rebus. Plain je tak letak garam pun.
 
I takda stok olive oil so just guna butter untuk menumis. 
Then kita tumis bawang putih (seulas) and cendawan shitake (1-2 dihiris) , pepper (serbuk) sikit je.
Just a  touch untuk naikkan aroma.
 
Lepas tu kita bubuh 1 sudu besar tomato sos.(tak payah dah letak garam)
Actually i ada tomato puree in hand tapi malas nak buka sebab nak guna sikit je pun.
So i replace jela dengan tomato sos.
 
When the pasta is ready, tapis dan masukkan ke dalam frying pan tadi then gaulkan sebati.
Gaulkan for few minutes. Kemudian tutup api dan masukkan sebiji telur yang telah dipukul dan kacau laju-laju hehehe...See? i dah kate dah...i tak tahu version apa tetiba ada telur kan...cilok sana-sini jadi juga pasta for my baby ucuk acam!
 
Agak-agak semua bahan dah mesra koyak-koyakkan cheddar cheese (ini je yang ada) for topping dan tutup sekejap dengan penutup kuali for few second. Perghhh bila buka je penutup terus mama rasa rugi pulak buat sikit hehehe.
 
Wah lajunya..cepat tak sampai 15 minit dah siap. Fefeeling Chef Gordon Ramsay giteuuww^^
 
Selamat mencuba mothers!^^

Makan ni dengan air teh o pudina..fuuhhh layan^^

Banyak juga dia makan. Senang hati mama papa^^

Tuesday, October 1, 2013

SPAGETTI ALA-ALA CARBONARA^^

Ala-ala je.

Sebab apa i kata ala2 ye, sebab i tak letak kuning telur and cheese atau krim tapi replace dengan susu kotak dutchlady full cream sikit just nak feeling- feeling itali giteuww.

Masakan ni campak- campak je sebab dah teringin sangat2. Sambil2 tu kira dinner untuk anak bujang yang cerewet tu. Alhamdulillah suka dia makan.
Mudah je nak buat. Tumiskan bawang putih bersama udang, salt and pepper (wajib tak tinggal ni kalau chef2 mat saleh ni) then tumis sampai golden color. Sambil2 tu sebelum goreng tadi dah patut rebus pasta..so elok2 dah perang bawang masukkan udang. Mine was with skin sebab husband dia x bagi kupas kulit atau kepala udang. Hilang manis katanya.

So by the time udang pun dah masak and sebati masukkanlah pasta tadi and cedok la sikit air pasta tu nak bagi lembap- lembab sikit kan. Then masukkan sayur bayam (yang ni pun tambah sebab wajib kena ada sayur) Bila semua dah sebati, perasakan lagi mana yang kurang then masukkan susu. Kacau2 lebih kurang...siaplah spagetti ala-ala carbonara.