Wednesday, September 3, 2014

PENAWAR SELSEMA, BATUK, DEMAM DAN GASTRIK CARA MAMA MAYA^^

So ini adalah senarai penyakit yang biasa kami sekeluarga hidap,
except for the gastrik me and husband je yang ada.

Bukanlah bermaksud kami kerap kena penyakit ini.
Jarang sangat sebenarnya.
Dari tahun 2013 sampaila setakat tahun ni, baru kami anak-beranak
dilanda tiga serangkai ni; selsema, batuk dan demam.
Syukur kepada Allah makin pulih.
Well, penyakit ni pun bagus dan ada hikmahnya.
Lepas dah pulih badan jadi lebih sihat!

I dah stop gunakan paracetamol dan ubat batuk selsema to my family.
Selepas dapat info from other blogger mom yang i post tempoh hari,
terus stop dulu ubat-ubatan.

What i do as a mom, i  just depends on Scott Emulsion dan Yakult.
Scottt for antibody and vit c while Yakult for good bacteria.




Tahu tak dalam badan kita ni ada berbilion-bilion jenis bakteria yang terdiri
daripada bakteria baik dan bakteria jahat?

So, dengan meminum Yakult, kita membekalkan bakteria baik yang menjadi
perisai kepada bakteria jahat didalam usus perut kita.
Go and check their website www.yakult.com.my

To me Yakult sahaja minuman kultur yang membekalkan
probiotic bakteria hidup untuk kita. Lain brand i tak tahu.

Gastrik

Ok i ngn husband memang ada gastrik.(husband lagi kronik siap endoscopic bagai)
Tapi lepas kahwin gastrik dah jarang.
Orang kata sebab dah kahwin kot, makan pakai terjaga :)
Lain pulak halnya pada i. Kalau sebulan dua makan tak tentu masa, siaplah.
Lately, kalau makan lewat sikit lepastu makan banyak
mesti akan terasa macam makanan sangkut kat tekak
and perut kembung, nak sendawa je, kalau taknak pun paksa sendawa
sebab rasa rimas kat tekak. Orang indonesia kata asam lambung??
Maybe sebab dah puas google ternyata maklumat sering kali dari blog Indonesia.
Bagus ya orang Indonesia, rajin bangat mengupdate informasi :)
Yes...setiap kali sendawa akan ada sensasi masam ditekak ku huhuhu.
Ya barangkali inilah asam lambungnya huhu.
Tak tahula ini kesan dari gastrik yang teruk masa remaja dulu ataupun
ini kesan gastrik tahap dewasa huh! Dia dah tak main dah cramp kat perut.
Dia bagi asid masam kat tekak burppp!!

So, apa i buat??

1st - relax kan minda...steady.
2nd- kalau ada Yakult in hand, minumla 1-2 botol.
Kalau takde nanti pergi beli kemudian. MESTI cari!
Sebab tak lama selepas minum kita akan rasa lega.
Mungkin bakteria baik cepat bertindak :)
Itu je yang i buat sekarang. Kalau tak kena asam lambung pun
i minum je sebab sedap and maintain perut.

Kenapa minum Yakult?
-sebab nak bekalkan perisai menentang bakteria jahat! (kartun je bunyinya hahaha)
-bagus untuk pencernaan, bila sistem pencernaan bagus bererti tubuh badan pun sihat
-neutralkan sumber asidik dari pemakanan dalam tubuh badan kita (ingat asidik la punca utama kanser
boleh hidup dalam tubuh badan kita)
-membekalkan sumber vitamin untuk tubuh badan.

Kenapa ambil Scott Emulsion?
-sebab sumber omega-3, vitamin A & D, calcium & phosphorus
-untuk membekalkan antibodi semulajadi dalam badan.
-baik ntuk menghalang jangkitan kuman .
-menggalakkan pertumbuhan tisu, tulang dan gigi.

You all boleh tak kaitkan kebaikan kedua-dua item ni untuk lawan
penyakit 3 serangkai dan gastrik tu?

Lastly, kedua-dua item ni sangatlah murah. Memang tiada alasan untuk nak beli...
DAN YANG PALING PENTING SEKALI, Bacalah Bismillah dan berdoalah kepada
Allah semoga Allah memujarabkannya dan memberi kesihatan kepada kita :)

4 comments:

  1. Salam perkenalan sis. Bagus info entri u nie lah. Tapi kan.... Yakult nie dia cuma ader flavour tu jer kan. Takder yg perasa buah2 ke.. Hahaha. U tau lah kdg2 budak2 tak suka perasa tu. I penah bagi kat anak bongsu i tapi dia tak suka. Baru satu sedut, dah tak nak lagi dah. I tukarkan bagi dia vitagen tapi tak tau lah bagus ke tidak. Hehehehe. Scotts Emulsion tu mmg bagus. Dulu masa i kecik2 lagi, takder Scotts Emulsion perisa oren tu. Kene paksa mkn yg putih. Hanyir nyer ya ampun... mcm nak termuntah2 di buatnyer. Tapi mmg bagus sbb asthma i terus ilang masa i umur 9 tahun. 2 anak2 i boleh lah mkn Scotts Emulsion Oren nie. Tapi yg bongsu nie susah betol nak kasi dia mkn tu sbb dia tak suka aper2 yg warna oren. Kalau vitagen oren pon dia tak suka. Mcm badi oren gitu sbb paracetamol kan warna oren selalu nyer. Tu yg dia pobia terus. Hehehehe. Tapi tu lah, disebabkan cuaca yg tak menentu nie, kerap gak dia demam batuk n selsema. Risau lah kan bila anak dah sakit. Lagi2 si bongsu nie mmg hyper walaupun time sakit. Maybe sis leh kongsi tips2 camner nak paksa si bongsu nie mkn Scotts Emulsion Oren tu. Hehehehe. Atau nak kene suggest ngan Scotts Emulsion utk kluar perisa strawberry atau grape lah hehehehe. W'salam.

    ReplyDelete
  2. Salam perkenalan juga^^ Mucho thanks sebab sudi gak baca and share info kat sini. Patutla masa batuk xbaik2 tu doctor bagitahu suruh makan yang putih. Memang beransur pulih. Badi oren hehehe ada2 je anak2 ni kan. Pasal nak bagi anak tu memangla mama kena kretip sikit berlakon sikit hehehe contoh macam kapal terbang nak landing dalam mulut ke kan...tula maybe kita boleh request kat diorang ye x!
    Ada yang kata Vitagen bukan tak bagus, tapi mungkin bakteria dia takdalah banyak macam Yakult. Anyway kalau Vitagen dia boleh minum dah oklah tu. Kalau u ada info lain and pengalaman lain share la ye ^^

    ReplyDelete
  3. Salam dan selamat tengahari yer sis. Saya nominate sis utk Liebster Award yer. Nanti kalau free, sis baca lah post saya tentang Liebster Award nie. :) Tima kasih sis.

    ReplyDelete
  4. eh eh^^ ohhhhh... thanks la nominate I, terharu...small following but a lot of potential hehehe (small follower ni pasrah je) yela blog suka-suka kan..potential ke hehehe, terharu i...anyway thanks sebab sudi nominate and letak link lagi. Insyaallah hari ni tak sempat nak hadam post u..esok kite baca lagi sekali k :)

    ReplyDelete