Khamis, 4 September 2014

ADAKAH SUSU FM PENYEBAB KAHAK??

Spesifiknya..adakah susu NAN penyebab kahak?
Atau susu2 lain?
I tengok my traffic sources banyak soalan macam ni.
So terpanggil rasanya untuk beri pendapat.

Ini pendapat i lah..i bukanlah doktor tapi
based on experience i dengan Aqimy,
Bukan sahaja NAN malah susu lain juga
tak kira mahal atau murah malah susu badan sekalipun,
boleh menyebabkan kahak berlebihan. Kalau dah gitu
kemungkinan anak u all ada alahan.

Pergilah berjumpa paed untuk pastikan anak u all ada
alahan protein yakni alahan susu especially susu lembu ataupun tidak.
Ini cadangan i lah kalau anak tu kahaknya luarbiasa banyak.

Tanda lain pun ada macam Qimy dah dua bulan pun ada cecair keluar dari telinga.
Contoh lain macam kerap batuk berkahak, selsema yang berlarutan, badan sentiasa dedar,
dan lain-lain yang mana every mom kena pastikan sebab
bila berjumpa paed, kita boleh bagitahu mereka.
tanda atas ni semua ada pada Qimy.
Doktor Tan siap boleh detect kahak die banyak ke kurang.

Eh! susu badan pun sama?
Bukan susu badan bagus and number 1 ke?
Ya, susu badan memang sangat bagus tapi kalau ibu
consume makanan yang baby alah contohnya berasaskan protin macam cheese,
minum susu, telur, kekacang dan sebagainya, ianya juga beri kesan
kepada anak allergik dan berkahak.
Ini spesifik kepada anak yang ada alahan sahaja.
Kalau anak tiada alahan dan sihat, susu ibu paling bagus :)

Punca terjadinya hal demikian ialah kadangkala
bayi yang lahir tu sistem menghadam protin itu masih
tidak matang, bila dah matang everything is fine :)

Thanks tu  NAN sebab ada version Hyphoallergenic atau HA.
Susu jenis ni sumber protin dari susu lembu telah diringkaskan
supaya anak lebih mudah menghadam. Kahak pun kurang daripada biasa.
Qimy pun dah tukar susu biasa..alhamdulillah sihat!
Latest susu yang sesuai dengan dia Dutchlady 123 perasa coklat.
Oklah susu ni. Tak manis sangat pun rupanya. Sedap dan murah!
I je yang mula-mula sceptical sangat :)

4 ulasan:

  1. salam, singgah sini. dulu saya pun nak belikan anak susu NAN tu. tapi x jadi, skang ni pakai Dutchlady Step 2.. hehe

    BalasPadam
  2. Salam.

    Kesian kan bila anak kena kahak. Saya juga bertukar susu beberapa kali sebab anak batuk. Sekarang dah ok Alhamdulillah :)

    Jemput datang blog saya, ada tips untuk keluarkan kahak secara tradisional :)

    http://imabijak.blogspot.com/

    BalasPadam
  3. Susu fm mana yg ok..baby kahak smpai semput

    BalasPadam