Monday, January 4, 2016

DABAI MENDABAI KITA^^

 
Siapa pernah dengar buah "dabai"?

Kalau Tanya orang semenanjung memang terpinga-pingalah.
Tak payah cakap orang I sendiri pun baru dengar.
 
Recently adik I pergi Sarawak ada wedding kawan.
Pergi pulak kena timing musim buah ni.
Buah dabai ni kalau you all nak tahu setahun sekali je dia berbuah.
So kalau berbuah tu memang saat yang dinantikanlah.
 
First makan memang rasa pelik. Terbatuk-batuk kau jah makan!
Rasa dia macam avocado-olive like. Tawar lemak.
 
Nak makan ada cara.
Kalau tak ikut cara tu memang tak feel lah.
Tapi siapa jenis picky eater memang tak boleh telan buah ni.
I sanggup je cuba. Tolak batu kayu besi je orang tua-tua kata :)
 
First mesti makan dengan kicap manis.
Second lepas cicah masuk the whole fruit dalam mulut then bawak keluar biji je.
Pasal biji tak boleh kunyah hehehe.
Then kunyah perlahan-lahan...baru "nyaman" orang Sarawak bilang!!
 
Dah google! (biasalah google Queen hehehe)
I dah agak dah kalau tropical exotic fruit ni mesti high in antioxidant.
Memang eloklah untuk kesihatan.
Macam avocado & olive
In fact ada orang panggil buah ni Black olive, Sibu Olive.
 
Slowly I macam syok pulak layan makan dabai ni.
Lemak-lemak gitu and serasi sangat dengan kicap manis.
Memang itu cara paling nyaman makan dabai katanya.
Tapi setakat dua biji dabai je dah rasa muak.
Sebab ianya sangat creamy.
 
Dabai ni agak mahal.
Adik I beli jenis yang mahal jugak.
Sekilo RM20. Buahnya besar sikit and tebal.
Dia ada jugak yang jenis kecil.
 
Demukk dabai nih^^
 
Last one, sayang nak habiskan
 with kicap manis yummy :)

No comments:

Post a Comment