Tuesday, December 22, 2015

RAHSIA NAK PULIH AWAL SELEPAS BERSALIN SECARA CEASEREAN : ASSALAMUALAIKUM SEMUA^^

Fuuhhhhhh!!!
Sedar x sedar hari ni dah masuk hari yg ke-22 I masuk office.
Macamnilah zaman sekarang, tak boleh dah ibu-ibu jadi surirumah.
Kenalah bekerja menambah pendapatan.
Berpantang selama 2 bulan memanglah sangat heaven.
Tak!! Tak pernah bosan pun.
Bonus duduk rumah : Dapat tengok drama korea Boys over flower sampai habis.
Kalau tak, tak pernah merasalah tengok drama korea.
Melayan kerenah anak-anak, memasak dan mengemas...best :)
Hemm bilalah impian nak jadi full housewife akan tercapai...?

One fine day insyaallah :)

Alhamdulillah semua berjalan lancar.
Pun bersalin secara ceaserean.
Doktor memang insist nak kita bersalin normal.
Tapi dah jalan tak bukak2, dah tak larat dah.
Memang takda rezeki nak bersalin normal. Me and husband we all redha je.

Kali ni lebih berpengalaman.
Maksud I, kita dah aware dengan kesakitan after surgery and all.
So memang dah ready and dah tahu apa nak buat.
The moment diorang cabut catheter tu, tak payah tunggu doctor,
I dah ulang alik toilet siap mandi sume bagai.

RAHSIA NAK PULIH AWAL SELEPAS BERSALIN SECARA CEASEREAN

Jangan malas dan jangan layan sangat sakit diperut tu.
Jangan murungkan diri. Just relax, senyum-senyum kan...
Memang satu badan kita sakit-sakit. Tapi chill je.
Kena kuatkan semangat nak cepat sembuh.
Biasanya kita akan duduk dalam wad selama tiga hari kalau baby takda kes apala.
My case, 2 hari je I duduk wad. Doktor dah bagi balik.
Body fit, mood fit, baby ok takda kuning, the scar also cun..happy je kemas beg.
My husband and mom on the way nak hantar foodla konon.
I call..abg I dah boleh balik ni, terkejut dia hehehe.

Patutla nurse and doctor selalu pesan, jangan duduk je.
Bawak berjalan tapi janganlah jalan tu laju-laju, kasar-kasar.
Yang itu mudarat jugak takut effect kat jahitan dalam perut kan.
Jalan style wanita ayula...
Itu kira macam exercise. So sendi-sendi dan otot yang ketat dan stress ni akan loose cepat.

Kali ni truly I memang banyakkan exercise jalan.
Memang semua cepat.
Kalau berbaring tu tak macam dulu straight je. Takut nak pusing kiri kanan.
Bahagian surgery tu rasa keras, ketat sengal je rasa.
End up I tak pernah menyusukan Qimy secara berbaring. Memang letih kalau malam.

Kali ni I slowly pusing sikit-sikit. Everyday left and right.
Memang ada terasa sengal tapi I buat jugak.
Tapi ada step jugak, mula-mula serong sikit,
perlahan-lahan sampailah boleh mengiring elok 90 darjah.
Alhamdulillah dalam berpantang I boleh susukan waktu berbaring.
Ya Allah heavennya. Kiri kanan no problem :)

Kali ni juga, I berjaya susukan baby.
The very first time she opened her eye, I terus sumbat hehehe.
Susu pun elok je keluar maybe sebab lepas makan I mesti nak makan biskut oatmeal strawberry.
Dah macam wajib sebab tekak tak selesa. So it's like milk booster la jugak.
Tapi kali ni baby pandai minum. Abang dia dulu asyik nak tidur je.
I guess baby juga main peranan.

Berapa banyak kali ini daaaaa... :)

Tapi on top of that, supplement mesti kena ada.
For the sake of treatment and energy booster.
My favourite all time; of couselah SALINDAH.
The best so far. Tapi kalau baby dah stop breastfeed maybe I nak cuba amal jamu pulak.
Anak dah dua SERIOUSLY banyak sudut nak kena jaga lebih hehehe.

Nah kau!! panjang lebar Jemah bercerita.
Saja nak share good things dengan you all.
That's my story. Korang pulak macam mana.
Apa pun matlamatnya tetap sama.
Nak cepat sihat kan.
So guys itu jelah mukaddimah after a looooongggg break hehehe.
next time kita share baby pulak.


No comments:

Post a Comment